Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη στο Tvxs, 16.12.11


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Δεν βλέπουμε περιθώρια συγκυβέρνησης


 Συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη στο Tvxs, 16.12.11
Δεν διαφαίνεται σήμερα προγραμματική σύγκλιση με κάποιο από τα προοδευτικά κόμματα, τονίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θοδωρής Μαργαρίτης. Παρατηρώντας τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος να σημειώνουν ιδιαίτερη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, κάνει λόγο για Αριστερούς οι οποίοι αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις και για Κεντροαριστερούς οι οποίοι απογοητεύονται από τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεται στις διεργασίες οι οποίες σημειώνονται στην Κεντροαριστερά και υπογραμμίζει ότι παραμένουν επίκαιροι οι λόγοι που οδήγησαν το 2010 στη ρήξη με ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για προσωπικές στρατηγικές που οδηγούν σε αλληλοεξουδετέρωση. Tvxs Αφιέρωμα:Η «επόμενη μέρα» στην Κεντροαριστερά
Διανύουμε μία έντονη περίοδο, εν μέσω μιας ιδιότυπης προεκλογικής περιόδου. Πώς τοποθετείται σε αυτή τη συγκυρία η ΔΗΜΑΡ, η οποία παρεμπιπτόντως παρακολουθεί τα εκλογικά της ποσοστά να αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις;

Είναι θετικό το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται μία εντυπωσιακή άνοδος της ΔΗΜΑΡ, κάτι το οποίο μας ενθαρρύνει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση «δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα». Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι σημειώνεται μία κινητικότητα του κόσμου, ο οποίος είναι απογοητευμένος από το σημερινό πολιτικό σύστημα και αναζητά νέες πολιτικές εκφράσεις. Για τη ΔΗΜΑΡ, το «στοίχημα» είναι να καταφέρει να κάνει απάγκιο αυτή την αγωνία των πολιτών. Να την κάνει ένα μετερίζι από το οποίο θα εκφραστούν όλες οι προσπάθειες για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και της σημερινής πολιτικής τάξης πραγμάτων.
Έχετε εντοπίσει τη «δεξαμενή» αυτής της δημοσκοπικής ανόδου;

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Οι μεν πρώτοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ρεαλιστικών απαντήσεων στην κρίση. Οι δε δεύτεροι είναι απολύτως απογοητευμένοι από την πολιτική την οποία άσκησε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει από την ίδρυσή της ότι επιδιώκει να διαμορφώσει μία πολιτική ταυτότητα η οποία οριοθετείται και από τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και από την παλαιοκομμουνιστική επιστροφή της άλλης Αριστεράς: ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Να περιμένει κανείς έως τις επόμενες εκλογές απτά αποτελέσματα από τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε προβεί σε μία καθαρή τοποθέτηση αναφορικά με την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Επισημαίνουμε, δηλαδή, ότι στην Ελλάδα αν ένας πολίτης ήταν σοσιαλιστής - μεταρρυθμιστής με κοινωνικές ευαισθησίες, ουσιαστικά ήταν «άστεγος». Διότι θα έπρεπε ή να συνυπάρξει με τη δεξιόστροφη πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή να συμβιβαστεί με την επιστροφή της Αριστεράς στα παραδοσιακά δόγματα και στερεότυπα. Από αυτή την άποψη, η ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου είναι για εμάς στη ΔΗΜΑΡ ένα σημείο αιχμής. Βασική της τοποθέτηση είναι η ίδια η μεταρρυθμιστική αριστερή ταυτότητα του κόμματος, οι χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αναζητούν μία νέα ταυτότητα αλλά και δυνάμεις οι οποίες κινήθηκαν στο παρελθόν είτε στον εκσυγχρονιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε στον κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, και αναζητούν μαζί μας αυτή την προσπάθεια για μία νέα σοσιαλιστική ταυτότητα στην Ελλάδα.

Πρακτικά, έχει προχωρήσει ό,τι περιγράφετε;

Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα με την Κίνηση των Ελεύθερων Πολιτών (σ.σ. Β.Οικονόμου κ.ά.), με ανθρώπους από την πλευρά του περιοδικού Μεταρρύθμιση (σ.σ. Ν.Μπίστης κ.ά.), με στελέχη από το χώρο της πολιτικής οικολογίας (σ.σ. Ηλ.Ευθυμιόπουλος κ.ά.) αλλά και με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους της Κεντροαριστεράς από τον αυτοδιοικητικό και το συνδικαλιστικό τομέα οι οποίοι καθημερινά έρχονται σε επαφή με τις οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ.

Υπάρχει χαραμάδα συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ;

Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στη ρήξη, το καλοκαίρι του 2010, παραμένουν επίκαιροι. Ο ΣΥΝ είναι όμηρος της συμμαχίας με το ΣΥΡΙΖΑ, πλέον μαζί και με μία δόση εθνολαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ. Αυτή η εξέλιξη δεν έχει τα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης αριστερής απάντησης στην κρίση.

Τι είδους ΠΑΣΟΚ βλέπετε να προκύπτει μετά από αυτή την ιστορική 2ετία η οποία προηγήθηκε. 

Νομίζω ότι όλες οι στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσουν σε μία αλληλοεξουδετέρωση, διότι αφορούν προσωπικές στρατηγικές, χωρίς πολιτικές κατευθύνσεις.

Πώς κρίνετε την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι δεσμευμένη σε ένα πρόγραμμα οικονομικών επιλογών με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη. Ωστόσο, η συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης συνέβαλε σε ένα κλίμα πολιτικής ομαλότητας, το οποίο αποτελεί και μία αυτόνομη ανάγκη, διότι αν τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύονταν και από μία ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, τότε η χώρα θα έφτανε στη χρεοκοπία.

Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές;

Αντικειμενικά, θα διεξαχθούν περίπου 2 μήνες μετά την ενδεικτική προθεσμία της 19ης Φεβρουαρίου, αν φυσικά ολοκληρωθούν πρώτα οι υποχρεώσεις αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η δανειακή σύμβαση. Να ξεκαθαρίσω ακόμη μια φορά ότι εμείς δεν συμφωνούμε με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν υποτιμούμε και την ανάγκη πολιτικής ομαλότητας η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει στη χώρα μας.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ σε ένα κυβερνητικό σχήμα μετά τις επικείμενες εκλογές;

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται περιθώρια για μία κυβερνητική λύση, διότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων με κάποιο από τα κόμματα τα οποία κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Φυσικά, οι εξελίξεις μπορεί να καθορίσουν αυτονόμως κάποια νέα δεδομένα, τα οποία όμως δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: