Το Μαντάτο Ριλό
Δικηγόροι δεν είναι αρκετοί βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν δεκάδες διατάξεις με διαδικασίες «εξπρές». Γιατί να γνωρίζουν το «Μαντάτο Ριλό»;
πηγη : matrix24.gr
Και όμως το έχει ψηφίσει η πλειοψηφία και από αυτό… κρέμεται η δημόσια περιουσία. Τι είναι λοιπόν το «Μαντάτο Ριλό»; Το εξήγησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας σήμερα στη Βουλή με στόχο να εξηγήσει γιατί με τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα για την παροχή οικονομικής βοήθειας, δεν απειλείται η εθνική κυριαρχία.
«Είναι μία ρήτρα πάγια, που υπάρχει σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις εδώ και δεκαετίες, σε κάθε είδους σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, σε ιδιωτικές οικονομικές συμβάσεις για όλα τα κράτη. Η σύμβαση αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ρήτρα είναι πάγια και λέει ότι το ελληνικό δημόσιο παραιτείται αμετάκλητα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που έχει σχέση με τα περιουσιακά του στοιχεία. Δεν αφορά παραίτηση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παραίτηση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ανέφικτη, απραγματοποίητη, αδιανόητη να γίνει με οποιαδήποτε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου», είπε ο κ. Μανιτάκης. Εξήγησε λοιπόν ότι η υπογραφείσα σύμβαση «αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Η περιουσία του δημοσίου είναι δύο ειδών: Η ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και η δημόσια περιουσία του δημοσίου. Εδώ πρόκειται για παραίτηση από την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και δεν πρόκειται για παραίτηση από τη δημόσια περιουσία. Αυτή, άλλωστε, εξαιρείται ρητά από την ίδια τη ρήτρα, που λέει ότι δεν υπάγεται σε αυτό τον περιορισμό ό,τι απαγορεύεται από διατάξεις του αναγκαστικού δικαίου. Είναι το λεγόμενο «Μαντάτο Ριλό». Είναι κλασική έκφραση. Άρα, δεν αφορά τα πολιτιστικά αγαθά, δεν αφορά ό,τι ανάγεται στα δημόσια κτήρια, δεν αφορά ό,τι αποτελεί δημόσια περιουσία. Το τι είναι δημόσια περιουσία ορίζεται από το Ελληνικό Δίκαιο κατά τη στιγμή της εκτέλεσης».