Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η έκπληξη των αγροτών Δράμας

Η έκπληξη των αγροτών Δράμας


Οι αγρότες της Δράμας αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνούν χρόνια οργανωτικά και συνδικαλιστικά προβλήματα, για την κριτική και αυτοκριτική τους ματιά έναντι παλιών διεκδικήσεων και μορφών αγώνα, για τον ρεαλισμό τους, την δυναμική τους, τους στόχους και τις ιεραρχήσεις τους.
Είναι σαφές ότι η χώρα θα σταθεί στα πόδια της εφόσον στηριχθεί στην πρωτογενή παραγωγή πάνω από όλα, στις ομάδες παραγωγών, στον εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό, στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην προώθηση των αγροτικών αγορών, στην μείωση του ρόλου των μεσαζόντων, στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσω της μείωσης του κόστους και της διευκόλυνσης των επενδύσεων, μέσω της ρευστότητας που έχουν ανάγκη οι παραγωγοί και της χρηματοδότησης έργων που θα βελτιώσουν την παραγωγή αλλά και το εισόδημα των αγροτών.
Είναι λοιπόν πραγματικά τα προβλήματα των αγροτών τα οποία και πυροδοτούν τις κινητοποιήσεις τους και πρέπει άμεσα μέσα από τις όποιες  περιορισμένες δυνατότητες υπάρχουν λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής να γίνει μια αναδιανομή πόρων   με στόχο τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Ιδιαίτερα ο Αδέσμευτος Σύλλογος Αγροτών Δράμας φαίνεται να αποποιείται οποιαδήποτε κομματική εξάρτηση, συνδιαλέγεται με όλους, προκρίνει ως κυρίαρχο πεδίο σύγκρουσης τις Βρυξέλλες και αποφεύγει μαξιμαλισμούς και μορφές πάλης που στήνουν απέναντι την κοινωνία.
Η κοινωνία της Δράμας προς το παρόν τουλάχιστον τάσσεται στο πλευρό των αγροτών σύσσωμη, στηρίζει τους αγώνες τους και αναζητά διεύρυνση του ρόλου της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας στο νομό μας που οι δυνατότητες ανάπτυξής τους είναι απεριόριστες.
Η αναγέννηση της υπαίθρου και το ξαναζωντάνεμα των χωριών μας είναι μονόδρομος. Ο νέος αγρότης και κτηνοτρόφος ως σύγχρονος επαγγελματίας δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε κοινοτικές επιδοτήσεις και στο εύκολο κέρδος. Χρειάζεται στροφή σε δυναμικές, βιολογικές, καινοτόμες καλλιέργειες παράλληλα με τις παραδοσιακές. Χρειάζεται ένταξη σε ομάδες παραγωγών που θα εξασφαλίζουν μειωμένο κόστος αλλά και ασφαλή διάθεση προϊόντων. Χρειάζεται θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την απ' ευθείας διάθεση προϊόντων στον καταναλωτή και ποιοτικά προϊόντα, πιστοποιημένα και συσκευασμένα σε ανταγωνιστικές τιμές.
Υπάρχουν ήδη λαμπρά παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών ενώ θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας σαν αυτές των γυναικείων συνεταιρισμών που ενισχύουν την τοπική οικονομία και απασχόληση.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας πρέπει να σταθούν στο πλευρό των αγροτών μακριά από κομματικές επιδιώξεις και σύνδεση των αγώνων αυτών με πολιτικούς τους στόχους, πρέπει να αναδείξουν τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας σε όσες προσπάθειες τυχόν γίνουν για υιοθέτηση αιτημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Χρήστος Χατζηγεωργίου 
μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ