Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος να γίνει κτήμα της κοινωνίας»


Φ. Κουβέλης: «Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος να γίνει κτήμα της κοινωνίας»

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ σε εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα

KOUVΈναν κύκλο παρεμβάσεων, που φιλοδοξεί να στρέψει το δημόσιο διάλογο σε κρίσιμα και σημαντικά θέματα, εγκαινίασε απόψε η Δημοκρατική Αριστερά με την εκδήλωση με θέμα «Πολιτικό σύστημα σε κρίση-προτάσεις αλλαγής», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Σήμερα είναι αναγκαία η προώθηση ενός πλέγματος αλλαγών σε όλο το πολιτικό σύστημα. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι πλέον ώριμες και εφικτές», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας πως η ελληνική κρίση, μπορεί να εκφράστηκε ως οικονομική κρίση, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική, θεσμική, συστημική.
«Το πολιτικό σύστημα δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ιδιοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και διαμόρφωσε ένα κατακερματισμένο κράτος ανίκανο να υλοποιήσει δημόσιες πολιτικές. Ένα κράτος πεδίο διεκδίκησης και άκριτης ενσωμάτωσης ατομικών και συντεχνιακών αιτημάτων σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Για αυτό μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
Κατά τον ίδιο, ο στόχος της εξόδου από την κρίση συνδυάζεται άρρηκτα με τη διαμόρφωση μιας νέας θεσμικής πραγματικότητας. «Αλλάζοντας το πολιτικό σύστημα θα σπάσουμε τον κρίκο της κακοδαιμονίας και απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τις εξής προτάσεις του κόμματός του:
Πρώτον: Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος / διαφάνεια παντού
Ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των στελεχών του δημόσιου τομέα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα πρέπει να προχωρήσει, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και δίνει μεγάλες δυνατότητες. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι αναδρομικός και να οδηγήσει στη Continue reading