Είδα τη συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στην ΝΕΤ και σκέφτηκα πως ο τεχνοκράτης είναι διατεθειμένος να εξασφαλίσει τις συνθήκες που χρειάζεται το ΔΝΤ ή η Ευρωζώνη αλλά δεν νοιάζεται για τις συνθήκες που ζει ο άστεγος, ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι βρέθηκαν 11,5 δις για την εκτέλεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν μπόρεσαν να βρεθούν μερικά εκατομμύρια για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους.
Αλλά ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή:
Η κυβέρνηση σε ένα μεγάλο βαθμό επανέκτησε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας με τη σαφή θέλησή της να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες καλώς ή κακώς είχε δεσμευτεί η χώρα για τη χρηματοδότησή της.
Επίσης έπεισε με τη σταθερή στήριξη των τριών πολιτικών κομμάτων που την στηρίζουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας που θα φέρει μια σταθεροποίηση στην ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατούσε.
Τα παραπάνω ήταν ικανά ώστε να θέσουν τους εταίρους μας το θέμα των επαχθών όρων των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευσή τους να οδηγήσει σε :
α) μείωση του χρέους κατά 40 δις
β) επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής
γ) μείωση των επιτοκίων
δ) χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
ε) υπόσχεση για νέα διαγραφή χρέους αν επιτευχθούν οι στόχοι
στ) αν υπάρξει πλεόνασμα το 70% να δοθεί για κοινωνική πολιτική
κλπ....
Η επιτυχία της διαπραγμάτευσης είναι εμφανής, η είσοδος ρευστού στην αγορά δημιουργεί προσδοκίες και είναι ξεκάθαρη η αντιστροφή της απαισιοδοξίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες που αρχίζουν έστω και δειλά να ελπίζουν ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα λιτότητας.Οι εξαγωγές αυξάνονται αλματωδώς, η χώρα θα έχει πλεόνασμα το 2014, η δημόσια διοίκηση εκσυγχρονίζεται (συγχωνεύσεις, κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων..), η τουριστική κίνηση αναμένεται αυξημένη, οι σπατάλες μειώνονται (φάρμακα, εξοπλιστικά προγράμματα..), η φοροδιαφυγή ελέγχεται ( 17.000 σημειώματα της εφορίας προς πολίτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, φορολόγηση κοινωνικών ομάδων που διέφευγαν) κλπ.
Σωστά θα αντιπαρατεθεί κάποιος και θα πει ότι αυτά είναι μια τεχνοκρατική αντίληψη. Ο κόσμος έχει χρεοκοπήσει, πείνα , φτώχεια και ανεργία είναι τα καθημερινά προβλήματα του λαού και οι αριθμοί μπορεί να δίνουν κάποια ελπίδα αλλά η πείνα και η φτώχεια δεν καταλαβαίνει από αριθμούς.
Κανείς δεν έχει ένα μαγικό ραβδί να εμφανίσει χρήμα ή με ένα νόμο να ξαναδώσει στους πολίτες αυτά που έχασαν.
Η κυβέρνηση και πρωτίστως η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βρουν τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας ικανό να κρατήσει όρθια την χειμαζόμενη κοινωνία.
Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει για όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είναι ανάγκη να επιδοτηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι ανάγκη να έχουν υγειονομική περίθαλψη οι ανασφάλιστοι, είναι ανάγκη να πάρουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, είναι ανάγκη να σιτιστούν στα σχολεία οι μαθητές που προέρχονται από άπορες οικογένειες, να πάρουν τις συντάξεις τους ηλικιωμένοι που περιμένουν μήνες, ΑΜΕΑ που περιμένουν τα επιδόματά τους....
Οι ανάγκες είναι πολλές και όπως βρήκαν μέτρα για να ικανοποιήσουν την Τρόικα ας βρουν και μέτρα που θα ικανοποιήσουν έστω και προσωρινά τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας που βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη άστεγοι, άνεργοι, δίχως ελπίδα.
Καλά τα επιτεύγματα στους αριθμούς κύριε Στουρνάρα και μπράβο σας για την διαπραγμάτευση, αλλά το 2014 είναι μακριά και η ανέχεια σημερινή.
Επίσης οι Δήμοι δεν μπορεί να συνεχίζουν να σπαταλούν τόσα χρήματα για πανηγύρια και κέτερινγκ και να μην αναπροσαρμόζουν τις δαπάνες τους σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών τους. Εν ανάγκη ας περικόψουν στο μισό τις δαπάνες επικοινωνίας και ενίσχυσης καθιερωμένων εορτών οι οποίες μπορούν να γίνουν πιο σεμνές και ουσιαστικές δίχως κεράσματα και φρου φρου.
Η εποχή μας απαιτεί κοινωνική αλληλεγγύη και αυτή δεν είναι φιλανθρωπία αλλά επανακατεύθυνση των φόρων που πληρώνουμε προς το σωστό στόχο, δηλαδή αναδιανομή των εισπραχθέντων φόρων προς όφελος των αδύναμων πολιτών.`
Χρήστος Χατζηγεωργίου μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Δράμας