Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μπορούμε 10 άνθρωποι να βγάλουμε την Δράμα απο την κρίση?

Μπορούμε 10 άνθρωποι να βγάλουμε την Δράμα απο την κρίση? Τουλάχιστον το παλεύουμε

Στους φίλους μου στην Δράμα λέω ότι εμείς θα έχουμε βγεί απο την κρίση σε 3 χρόνια, ενώ η χώρα θα χρειαστεί 10. Ο λόγος είναι ότι μια ΟΜΑΔΑ 10 ανθρώπων ήδη ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και υλοποιεί πράγματα. Σύντομα θα γίνουμε 100 και μετά χιλιάδες.
Ας δούμε καταρχήν γιατί και πώς φτάσαμε εδώ την ομάδα μας και που θέλουμε να πάμε.
Ξεκινήσαμε το 2006 να συζητάμε 4 άνθρωποι για τις ομάδες παραγωγών. Το δίδυμο του @Α.Σ.Ο.Π. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ο @Deres Xristoforos  σαν εμπειροι του χώρου και γώ σαν θεωρητικός από την Θεσσαλονίκη.
Στην πορεία οι τρείς τους βρέθηκαν με το αχτύπητο δίδυμο του Αδεσμευτου Αγροτικού Συλλόγου (τον @Χρηστος Γκοντιας και τον Τασο Καμπατσάκη) και οι Ομάδες παραγωγών επεκτάθηκαν στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι. Το 2009 που γύρισα στην Δράμα με βοήθησαν να κάνω την ομάδα των ΑΠΕ.
Τόσο στα γεωργικά προϊόντα όσο και στις ΑΠΕ πετύχαμε ΠΟΛΛΑ πράγματα.
Η Δράμα καλύπτει τα 70 MW της ενέργειας της με 50 MW Φ/Β,  20 MW αιολικά και 5 MW συμπαραγωγή απο θερμοκήπια 
Στις ομάδες παραγωγών συμμετέχουν πάνω απο 400 αγρότες με οργανωμένα σχέδια βελτίωσης και στοχευμένες επενδύσεις. Μετά την πλήρη καθετοποίηση του ροδιού και της πιπεριάς, περνάμε στην καθετοποίηση του σιταριού και την διάθεση αλευριού  με το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Και φυσικά το κίνημα της πατατας όπου τα παιδιά βοήθησαν την διάθεση της σε όλη την Ελλάδα. 
Όλο αυτό το διάστημα δεν συζητήσαμε ποτέ πώς θα συνεργαστούμε. Απλά βάζουμε το κεφάλι κάτω και δουλεύουμε σαν τρελοί  Κάποια σημεία όμως, που μπορούν να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους να μας αντιγράψουν είναι τα εξής:
  • Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και εστιάζουμε πάνω του για να γίνουμε όλο και καλύτεροι.
  • Δουλεύουμε ανα δίδυμα/τρίδυμα για να αλληλοϋποστηριζόμαστε στις πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Εγώ ας πούμε θα τα παρατούσα πολλές φορές αν δεν είχα τον @Sarvanis Constantinos να με στηρίξει στην καθημερινότητα μας. Αυτή όμως η καθημερινή συνεργασία είναι και η μεγαλύτερη προπόνηση για την προσπάθεια που θέλει η συνεργασία με 100νταδες άλλους ανθρώπους
  • Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον στον τομέα του και αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Ο ειδικός βάζει τα 6-8 απο τα 10, οι άλλοι συμπληρώνουμε 1-2 και όλοι μαζί ψάχνουμε τα 1-2 που λείπουν.
  • Είμαστε φίλοι. Βγαίνουμε συχνά μαζί και μαζί με το καλαμπούρι, συζητάμε συνεχώς για τις προσπάθειες μας. Τόσο τις ατομικές όσο και τις κοινές. 
  • Δεν έχουμε υστεροβουλίες και κρυφές σκέψεις. Παρόλο που ανήκουμε σε πολλούς πολιτικούς χώρους, μιλάμε με όλους και ζητάμε απ'ολους βοήθεια.
  • Και το βασικότερο έχουμε υπομονή και επιμονή στους στόχους μας.
Τί θέλουμε να κάνουμε από δω και πέρα. 
Στόχος μας είναι σε 3 χρόνια, τα 700 χιλ στρέμματα της Δράμας αντί ν'αφήνουν 100€/στρ προστιθέμενη αξία στον νομό ν'αφηνουν 1000€/στρ. Φυσικά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Για να το πετύχουμε αυτό θέλουμε  να σπρώξουμε τουλάχιστον άλλες 1-2 πλήρως καθετοποιημένες καλλιέργειες (πχ σε βιομάζα και κτηνοτροφία ή στην πατάτα). Αν κι αυτές είναι εξίσου πετυχημένες με το ρόδι και το κρασί, τότε θα λειτουργήσουν ώς επιτυχημένο παράδειγμα και γρήγορα θα αντιγραφτουν σε ευρεία κλίμακα. Όλες μας οι προσπάθειες είναι απο την αρχή προσανατολισμένες σε εξαγωγές ή υποκατάσταση εισαγωγών άρα γρήγορα θα δημιουργηθούν τριγύρω μας μικρότερες υποστηρικτικές θέσεις εργασίας.
Απο την άλλη  με το "χωρίς μεσάζοντες" ελπίζουμε να ενωθούμε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το καταναλωτικό κίνημα.
Και με τις μικρές πολυκαλιεργητικές φάρμες, να υποκαταστήσουμε μεγάλο μέρος των εισαγωγών τροφίμων και να καταστήσουμε την Δράμα όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη σε τρόφιμα. 
Ολα αυτα θα προωθηθούν μέσα απο την Ονειρούπολη, αλλά και άλλες τουριστικές δράσεις που ετοιμάζουμε για τα βουνά και τα σπήλαια της Δράμας. 
Όλα αυτά βέβαια θέλουν ανθρώπους. 
Η κάθε υπομάδα συνεργάζεται ήδη με 100νταδες δραμινούς παραγωγούς, προμηθευτές και επαγγελματίες. Αυτή η συνεργασία ελπίζουμε να γίνει πιο οργανωμένη και θεσμική. 
Κι αν έχουμε μια διέξοδο να δείξουμε, πιστεύουμε ότι σύντομα θα την ακολουθήσουν και πολλοί απο τους 10δες χιλιάδες ανέργους του νομού μας.
Να λοιπόν απο που θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας http://tasoskark.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html.
Θέλεις να βοηθήσεις να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας ? Κάνε κατι και σύ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ στον τομέα σου και βοήθησε την συνεργασία όλων μας.
Για να μην χρειάζονται και τα παιδιά μας μνημόνια.