Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

για την εκτόξευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και το καρτέλ της ακρίβειας

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την εκτόξευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και το καρτέλ της ακρίβειας που αναδεικνύει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

H έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα οπωροκηπευτικά και το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή αναδεικνύει την απόλυτη προτεραιότητα για άμεσες διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων.
Η Κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει και πρέπει να δράσει άμεσα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται, τα καρτέλ της ακρίβειας να δρουν ανενόχλητα.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί απαραίτητη: τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των χονδρεμπόρων και των λιανεμπόρων, τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων, την αύξηση του αριθμού των προϊόντων και της ποσότητας του κάθε προϊόντος που διακινεί ο κάθε χονδρέμπορος και την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» των αγροτικών προϊόντων. Επίσης είναι απαραίτητη η λειτουργία δημοπρατηρίων, η προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας, η μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, με θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης και με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω των υγιών συλλογικών μορφών δραστηριοποίησης των παραγωγών.