Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Διάλογος χωρίς εμμονές, εμπάθειες και ιδεοληψίες

Νίκος Τσούκαλης, Ημερησία, 07/12/2013
Στο συνέδριό μας, αυτό που πρωτεύει είναι καθορίσουμε τη φυσιογνωμία της ΔΗΜΑΡ, διατυπώνοντας ξεκάθαρα τη δική μας πρόταση για μια άλλη πολιτική, μ’ ένα πρόγραμμα που να δίνει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία Η προγραμματική αυτή οροθέτηση θα αποτελέσει τη βάση για την οποιαδήποτε συμμαχία. Και θα είναι η ασφαλιστική δικλίδα για μια βιώσιμη συμμαχία. Είναι φανερό ότι οι εποχές των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχουν περάσει. Και η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αυτό ακριβώς επιδιώκει. Επιδιώκει το τέλος των πλαστών αυτοδυναμιών και τον σχηματισμό συμμαχικών κυβερνήσεων. Μας ρωτάνε όλοι με ποιον. Με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω. Το θέμα δεν είναι με ποιον θα συνεργαστείς, αλλά σε ποια βάση και με τι σχέδιο θα δομηθεί αυτή η συνεργασία Ο στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σ’ αυτό το νέο μοντέλο δικομματισμού, είναι φανερή η ανάγκη ύπαρξης ένας τρίτου πόλου, ο οποίος θα συγκροτηθεί από ευρύτερες δυνάμεις, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού κέντρου. Στην προσπάθεια αυτή, δεν χωράνε εμμονές, εμπάθειες και ιδεοληψίες. Δεν μπορεί όμως να παραβλέπονται και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει τις προτάσεις της. Στη βάση αυτών των προτάσεων, είναι ανοιχτή σε κάθε διάλογο, που μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχίες.

Δεν συνιστά το πολιτικό διακύβευμα το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ημερησία, 07/12/2013
Η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός ισχυρού τρίτου πόλου απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος πόλος θα πρέπει να αποτελεί μια μαχόμενη σοσιαλιστική συμπαράταξη που αμφισβητεί το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα και αντιπαλεύει τον αριστερό λαϊκισμό. Είναι σε όλους πια φανερό ότι οι ασκούμενες πολιτικές δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση. Είναι ανάγκη άμεσα να υπάρξουν διορθώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με μέτρα αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής, να τεθεί αποφασιστικά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να υπάρξει στροφή σε πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη. Το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας δεν μπορεί να συνιστά το πολιτικό διακύβευμα της εποχής. Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Τσίπρας μπορούν να ανοίξουν δρόμους για μια προοδευτική αλλά και ρεαλιστική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράγουν τεχνητή πόλωση και διατυπώνουν ακραίες επιλογές. Η ενίσχυση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με σαφείς οροθετήσεις και αυτόνομο διακριτό στίγμα είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και επιμένουν αταλάντευτα σε κοινωνικές πολιτικές. Το πιο κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι να αποκαταστήσει ο χώρος της Κεντροαριστεράς τις κοινωνικές του αναφορές, τις κοινωνικές του συμμαχίες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδυναμώσει τη ροπή προς τα άκρα. Χρειάζεται δηλαδή να μετατρέψει τις κοινωνικές ευαισθησίες σε ρεαλιστικές λύσεις που δεν θα είναι όμως η απόλυτη συνθηκολόγηση με το δόγμα της λιτότητας και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους ούτε βέβαια η εύκολη καταγγελία.

Ανασυγκρότηση του χώρου χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς

Σπύρος Λυκούδης, Ημερησία, 07/12/2013
Το δεύτερο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ σε λίγες μέρες είναι μία ευκαιρία για τη διαμόρφωση με σαφήνεια του πολιτικού στίγματος του κόμματος μας και επίσης μία ευκαιρία για την αποσαφήνιση του προσανατολισμού και των επιδιώξεων μας στην επόμενη περίοδο. Το Συνέδριο πραγματοποιείται μετά από απίστευτα ελάχιστο χρόνο προσυνεδριακών διαδικασιών. 25 όλες κι όλες μέρες και χωρίς ουσιαστικά δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, κατάκτηση δεδομένη στα καθ’ ημάς Συνέδρια. Μπορούμε, όμως, αν ρυθμίσουμε τις διαδικασίες του τελικού σώματος με σοβαρότητα και ευθύνη να παράξουμε θετικά αποτελέσματα. Δύο βασικά ζητήματα θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση. Πρώτον, τι πράξαμε και γιατί την περίοδο που πέρασε και δεύτερον, τι θα πράξουμε και γιατί στην επόμενη φάση. Είναι γνωστές οι απόψεις που θα υποστηρίξω. Πρώτον, ήταν σημαντική από πολλές πλευρές η απόφαση μας να μετάσχουμε στην τρικομματική κυβέρνηση και δεν επιχειρηματολογήσαμε πειστικά για την έξοδό μας. Δεύτερον, έχουμε ιστορική υποχρέωση να πάρουμε μεγάλες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού χωρίς να προβάλλουμε αλλά και χωρίς να δεχτούμε ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

ΟΧΙ σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ημερησία, 07/12/2013
Η υπόθεση της σύγκλισης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου, ή, αλλιώς, η συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου, αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις Θέσεις . Απασχόλησε το κομματικό σώμα στις προσυνεδριακές συνελεύσεις και θα αποτελέσει και κορυφαίο ζήτημα προς απόφαση στο 2ο Συνέδριό μας.
Παράλληλα την ίδια περίοδο η πρωτοβουλία των 58, καθώς και αρκετά μέλη της ΔΗΜΑΡ,  θέτουν επί τάπητος το ίδιο ζήτημα, την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καλώντας σε ένα ευρύ διάλογο, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να συγκροτηθεί φορέας, που πρωταρχική επιδίωξη του είναι να κατέβει στις προσεχείς ευρωεκλογές. Στον φορέα αυτόν καλούνται να συμμετάσχουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, άλλες κινήσεις του χώρου και προσωπικότητες, στη βάση ενός προγράμματος και υπό την ομπρέλα του ΕΣΚ.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας της Κ.Ε. τέθηκε δημόσια, με απόλυτη σαφήνεια και από την πρώτη στιγμή, όχι η άρνηση του διαλόγου, αλλά η κεντρική επισήμανση: Η κοινή κάθοδος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δύο κομμάτων που σήμερα έχουν εντελώς διαφορετική θέση στο πολιτικό σκηνικό, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Την ίδια την υπόθεση της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς θα ζημιώσει.
Αν δεν τίθεται εξ υπαρχής το ζήτημα αυτό, ο όποιος διάλογος μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα. Θα είμαστε ανοικτοί και συμμέτοχοι.