Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η μιζέρια της καταγγελίας και της διαπίστωσης του Χρ.Χατζηγεωργίου

Παρακολουθώ σπανίως τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης( επειδή δεν θα ακούσω παρά υποκριτικές κραυγές), καθώς και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που καθημερινά και ανελλιπώς δίνουν βήμα στους ίδιους και τους ίδιους ( πού να βρουν άλλους θα μου πείτε) όπου συνεχώς καταγγέλλεται το υπάρχον πολιτικό σύστημα γενικά και αόριστα και διαπιστώνεται συνεχώς η οικτρή κατάσταση της Δράμας, της κοινωνίας και της χώρας.
Οι σοβαροί και σκεπτόμενοι πολίτες αρνούνται να μπουν στην διαδικασία μαζικού ξεπλύματος ιδεών και πολιτικών και έχουν πλέον αφήσει όλο το πεδίο ελεύθερο σε ανθρώπους που επικαλούνται διεθνείς συνωμοσίες," υπερασπιστές" των φτωχών και των αδυνάτων, καταστροφολόγους, διαπιστωτές της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης.
Σήμερα σε τηλεοπτικό κανάλι της Δράμας κάποιοι, καθημερινοί σχολιαστές της επικαιρότητας, τρομάρα τους, λέγανε ότι ο λαός τους περιμένει στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές όπου θα τους αποδοκιμάσει όλους αυτούς που ασχολήθηκαν με την πολιτική τόσα χρόνια και καταβαράθρωσαν τη Δράμα και θα ψηφίσει νέους ανθρώπους. Εκεί σταματούσε ο σχολιασμός. Τώρα τι νέους ανθρώπους, με τι προτάσεις και τι ιδέες δεν μας το καθόριζαν αλλά ήταν ευνόητο ότι μιλούσαν για αντιμνημονιακές δυνάμεις ο καθένας βέβαια από τη δική του σκοπιά, άλλος την εθνικοσοσιαλιστική, άλλος την εθνικιστική και άλλος την αριστεροεθνολαϊκιστική.
Επειδή νέος γαρ, το είδα το έργο, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία με νέους ανθρώπους που δεν τους γνώριζε κανείς, άλλος με γενειάδα, άλλος με μουστάκι και άλλος με ζιβάγκο και επειδή αυτοί οι άνθρωποι μετά από κάποιες ριζοσπαστικές θα έλεγα αλλαγές συνέχισαν να εξουσιάζουν, μετεξελίχθηκαν σε εξουσιομανείς που υιοθέτησαν τον αυριανισμό, τον λαϊκισμό, τη διαφθορά και τη διαπλοκή για να παραμείνουν στην εξουσία, είμαι πλέον πολύ δύσπιστος στα νέα πρόσωπα και στους νέους ανθρώπους.
Περιμένω λοιπόν από τους νέους μεσσίες, έναν προγραμματικό λόγο, με στοιχεία και αναλύσεις, ένα λόγο που δε θα διχάζει αλλά θα ενώνει, ένα λόγο που δεν έρχεται να καταγράψει κομματικές δυνάμεις αλλά να βάλει στο κέντρο των εξελίξεων τον πολίτη και τις ανησυχίες του.
Επειδή στο χώρο που δραστηριοποιούμαι πήγε να γίνει μια τέτοια προσπάθεια, η αποψή  μου εξαρχής ήταν ή κατεβαίνεις στις δημοτικές για να καταγράψεις ένα ποσοστό των κομματικών σου δυνάμεων (κάτι που με βρίσκει παντελώς αδιάφορο), ή κατεβαίνεις έχοντας να προτείνεις κάτι που μπορεί να συγκινήσει και να δραστηριοποιήσει μια κρίσιμη μάζα πολιτών, που δεν προσδοκούν να αποκτήσει ο κομματικός τους φορέας προβάδισμα και πλεονέκτημα.
Δυστυχώς κατά τη γνώμη  μου στη Δράμα δεν υπάρχει ακόμη ή υπάρχει και δεν έχει εκδηλωθεί η κρίσιμη μάζα πολιτών που δεν εκφράζονται από τις κομματικές γραμμές, τις ακραίες τοποθετήσεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων υποψήφιων.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά θα βρεθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε υποψήφιους που έχουν χρήμα και φιλοδοξίες ή έχουν κομματική στήριξη και επιθυμία για καταγραφή δυνάμεων.
Δεν θέλω βέβαια να αδικήσω τις προθέσεις κάποιων ανθρώπων που θα είναι υποψήφιοι και πράγματι ο στόχος τους είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά δεν παύουν να είναι εξαιρέσεις μέσα σε ένα άρρωστο τοπίο.
Εξάλλου εγώ ο ίδιος, ήμουν υποψήφιος την προηγούμενη φορά σε μια προσπάθεια αλλαγής της δημοτικής αρχής που τις τελευταίες δεκαετίες καθόρισε τις εξελίξεις στη Δράμα, και μπορεί να μην εκλέχτηκα αλλά μου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τη συμμετοχή μου στα Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ και του Νομικού Προσώπου να συμμετάσχω σε ένα βαθμό στη διοίκηση του δήμου.