Αποσπάσματα της συνέντευξης του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Λήδα Μπόλα
Για τις τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα και τις ευθύνες της κυβέρνησης
Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις. Και οι εξελίξεις αυτές είναι σε συνάρτηση με τη δεινή, όσο και αδιέξοδη οικονομική κατάσταση που υπάρχει. Ο μήνας Σεπτέμβριος και με αιωρούμενη την έκτη δόση του δανείου, είναι πιθανό να σημάνει πάρα πολλά πράγματα και στο πολιτικό επίπεδο. Πέραν αυτού υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που έχει σχέση με διαπιστωμένες αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό και από τους σχεδιασμούς οι οποίοι υπήρξαν. Αυτό έχει σχέση με τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα της ύφεσης, αλλά και των αναδιαρθρώσεων οι οποίες δεν έγιναν. Για το ενδεχόμενο πτώχευσης
Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση ως χώρα. Βεβαίως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το ενδεχόμενο μιας πτώχευσης της Ελλάδας θα σημάνει γενικότερες ανακατατάξεις όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τούτο θεωρώ ότι η πολιτική διαπραγμάτευση μετά την αποχώρηση της τρόικας είναι άκρως αναγκαία και χωρίς καθυστέρηση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες που έχει σε σχέση με όλα εκείνα που προσδιορίζουν την αδιέξοδη οικονομική της πολιτική.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Είχα και τώρα έχω πολύ περισσότερο την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αναδείξει τις εκλογές ως την αναγκαστική λύση διεξόδου και κυρίως διέξοδο από μια κοινωνική πίεση η οποία υφίσταται και η οποία θα μεγεθυνθεί στη βάση και των αδυσώπητων μεγεθών που θα προσδιορίζουν μια κατάσταση χρεοκοπίας.
Για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν
Εκείνο που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό είναι η προώθηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πενταετή ορίζοντα στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και μεγεθών, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε σύμπραξη με τα λιμνάζοντα χρήματα του ΕΣΠΑ. Το δεύτερο που έπρεπε να υπάρξει είναι μια τόνωση της αγοράς, με μείωση όλων των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ, που καταγράφει δυσοίωνες εξελίξεις για την αγορά και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα θα έπρεπε να έχει γίνει, με προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου