Φ. Κουβέλης: Υπάρχει ακόμη κίνδυνος χρεοκοπίας
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στον ΣΚΑΪ
Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας19/07/2012 | 09:49Τελευταία Ενημέρωση: 09:49 19/07/2012
«Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο τετραετίας»
- VIDEO
- Ο Φ. Κουβέλης στην "Πρώτη Γραμμη
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμη υπαρκτός προειδοποίησε την Πέμπτη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έχουμε βαθιά ύφεση, τίποτε δεν είναι δεδομένο» ανέφερε.
Έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, με στόχο την πολιτική επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων.
«Διεκδικούμε επιμήκυνση. Τα πράγματα θα πρέπει να κρίνονται στο πλαίσιο βαθιάς ύφεσης που μαστίζουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν τα μέτρα έτσι αποτελεσματικότητα» σημείωσε.
Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα μέσα στο 2012 διαβεβαίωσε. «Αναζητούμε ισοδύναμα για τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ τα 8 δισ. ευρώ έχουν βρεθεί Δεν θα έχουμε οριζόντια εφαρμογή μέτρων. Αν υπάρχουν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ακρότητες θα το εξετάσουμε (...) Η προσπάθεια μας είναι να μην περικοπούν τα προνοιακά επιδόματα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Για το ειδικό μισθολόγιο είπε ότι προσπάθεια είναι να μην γίνουν αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς, καθώς έχουν γίνει ήδη σημαντικές περικοπές στις επαγγελματικές ομάδες που αφορά.
Όπως ανέφερε για το τέλος ακινήτων η κυβέρνηση αντιμετωπίζει να υπάρξει ελάφρυνση πέραν των αυξημένων δόσεων με διάκριση κοινωνικών κατηγοριών. «Όσα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο διεκδικούμε να εξαιρεθούν από το χαράτσι» είπε.
Τόνισε ότι στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ελήφθη η απόφαση για αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων έως και το 2013. «Μιλάμε για 6, 7 ή και 8 δόσεις αναλόγως της εισοδηματικής κατάστασης του πολίτη» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συζητηθεί με την τρόικα η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ανάσχεση της ανεργίας και αναθέρμανση της λειτουργίας της αγοράς» επισήμανε.
Για τους δανειολήπτες δήλωσε ότι η μηνιαία δόση του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση του Τειρεσία.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι το ελληνικό δημόσιο κρατά την κυρίαρχη παρουσία του σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ όσον αφορά το δίκτυο. «Εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση οι αποκρατικοποιήσεις, εξαιρετικά περίπλοκο το νομικό καθεστώς. Αισιοδοξώ ότι μέσα στο 2012 θα έχουμε κάποιες» σημείωσε.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πάντως, ότι δεν υπάρχει σαφές εκδηλωμένο ενδιαφέρον, από ιδιώτες και η κυβέρνηση πρέπει να το προκαλέσει. «Η όποια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει με νομιμότητα, διαφάνεια και προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για ξεπούλημα, κάνοντας λόγο «για υπερασπιστές της στασιμότητας που είναι συνυπεύθυνοι για μια κατάσταση που έμεινε αμετακίνητη και προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.»
Διαβεβαίωσε δε, ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο. «Θα κλείσουν περιττοί οργανισμοί ή θα συγχωνευτούν και ο κόσμος σε αυτούς θα μεταταγεί όπου υπάρχουν ανάγκες». Για την εφεδρεία τόνισε ότι απεδείχθη φιάσκο.
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε μεν ότι θα υπάρξει εξίσωση πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης, αλλά θα χορηγείται και επίδομα με κριτήρια γεωγραφικά και εισοδηματικά – οικογενειακά κριτήρια. Αναφερόμενος στο σημείο αυτό στη λαθρεμπορία καυσίμων έκανε λόγο για μεγάλη πληγή.
Ζήτησε δε, να ολοκληρωθεί ταχύτατα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα, για να διαφυλαχθεί το δημόσιο χρήμα.