Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό


ΘΕΜΑ :
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.


Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση η οποία διήρκησε επί μακρόν . Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο έτος 2012, αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της χώρας .

Σε ότι αφορά τα επιμέρους ζητήματα αναζητούμε, και νομίζω θα εξευρεθούν, τα ισοδύναμα για την αντιμετώπιση του ειδικού μισθολογίου, όπως επίσης θα εξασφαλίσουμε τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Θα υπάρξει αναμφισβήτητα επιδοματική πολιτική η οποία θα έχει ως κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή αλλά και την εισοδηματική ικανότητα των νοικοκυριών που θα κληθούν να καταβάλουν το συγκεκριμένο τίμημα μετά την εξίσωση του πετρελαίου
θέρμανσης με αυτό της κίνησης.

Σε ότι αφορά το τέλος ακίνητης περιουσίας προωθούμε την ανεύρεση μέτρων και νομίζω ότι είναι δυνατόν να το επιτύχουμε προκειμένου να ελαφρύνουμε τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας . Αναφορικά με τη διευκόλυνση των πολιτών θα υπάρξει ένας αριθμός δόσεων, έτσι ώστε η ελάφρυνση να προκύπτει με το μεγάλο αριθμών δόσεων , οι οποίες θα εκταθούν και πέρα του έτους 2012 και θα φτάσουν τους πρώτους μήνες του έτους 2013.

Σε ότι αφορά το γενικότερο σχεδιασμό , τον οποίο θα ολοκληρώσουμε τις προσεχείς ημέρες, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την μεριά μας προκειμένου να αναζητήσουμε την αναδιαπραγμάτευση, με κύριο στόχο και με σταθερή επιλογή τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό θα εξασφαλισθεί και με την αναζήτηση όλων εκείνων των πολιτικών στοιχειών πέρα της τρόικας, που έχουν σχέση με συγκεκριμένες επαφές , διεργασίες αλλά και διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν στο
πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την αναζήτηση των ισοδυνάμων, επιμένουμε ότι αυτά πρέπει να εξευρεθούν, και είναι δυνατόν να εξευρεθούν, από την περικοπή των περιττών δημοσίων δαπανών που αφορούν κατά κύριο λόγο στο λειτουργικό κόστος και, προφανώς όχι , στο μισθολογικό κόστος .

Η χώρα πορεύεται για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από μια βαθιά ύφεση και για το λόγο αυτό είναι υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε - και θα το πράξουμε - να υπάρξουν αναπτυξιακά μεγέθη που είναι δυνατόν να αναθερμάνουν την αγορά και να περιορίσουν την ανεργία η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό καλπάζει .

Συμφωνήσαμε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει και χωρίς καθυστέρηση να υπάρξουν. Διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα υπηρετούν την εξυπηρέτηση του δημοσίου  και θα επιχειρούν - και νομίζω και πάλι ότι είναι δυνατόν να το επιτύχουν - την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας .



Συζητήσαμε και επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει τις επόμενες μέρες να προωθήσουμε . Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα να ανασάνει η αγορά η οποία βρίσκεται σε ασφυξία και αναφέρομαι κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί εκείνος ο έλεγχος που αφορά στη διαπίστωση της φοροδιαφυγής που μπορεί να έχει συντελεστεί και έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να διερευνηθεί ακόμη η παράνομη προέλευση χρημάτων και σε πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα μεταξύ εκείνων που ελέγχονται, είτε για παράνομη εξασφάλιση χρήματος ή για φοροδιαφυγή , να υπάρξει η εφαρμογή του νόμου.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και βέβαια αυτό συναρτάται και με τις δόσεις που περιμένουμε, να αναθερμάνουμε την αγορά. Τα χρήματα που θα υπάρξουν με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, και όπως αυτή προβλέπεται, μεγάλο μέρος αυτών να δοθεί στην αγορά προκειμένου να έχουμε μια αναζωογόνηση της αγοράς στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να περιορίσουμε την ανεργία, η οποία με ένα αδυσώπητο τρόπο διασπά την κοινωνική συνοχή , με ότι αυτό συνεπάγεται εις βάρος των
ανέργων ιδιαίτερα των νέων ανδρών και των νέων γυναικών .

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι τα όσα συμφωνήσαμε τα τρία κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση, τα όσα συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.





18 /07 / 12