Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων

ΘΕΜΑ :
Ερώτηση της βουλευτού Α. Ξηροτύρη για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:    

1.  Οικονομικών   

2.  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων      

3.  Ναυτιλίας                                 


Θέμα: «Υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων»

Το χρόνιο πρόβλημα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων έχει πάρει  εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπ. Οικονομικών η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα μπορεί να αποφέρει έσοδα  περί το 1,5 δις ευρώ.
Παρόλα αυτά σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως  αυτές του  άρθρου 320 του ν. 4072/2012 και συγκεκριμένα  οι:
-  ΚΥΑ σχετικά με το εμπορικό σήμα του κατόχου της Άδειας Εμπορίας για τα Φ.Ι.Χ ή Φ.Δ.Χ και τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα (σλέπια)
- ΚΥΑ σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων διασφάλισης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση Προϊόντων Ε.Φ.Κ.
-  ΚΥΑ με την οποία δεν επιτρέπεται διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων με  βυτιοφόρο ή πλωτό  που δεν έχει σήμα ηλεκτρονικού εντοπισμού (GPS).
- ΚΥΑ σχετικά με τα υγρά καύσιμα τα οποία πρέπει να ιχνηθετούνται με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες
-  ΚΥΑ σχετικά με τα πρόστιμα για την έλλειψη όλων των παραπάνω
-  ΚΥΑ με την οποία  επεκτείνεται η εφαρμογή των ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών.
- Απόφαση του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση του ΣΔΟΕ  στα  Συστήματα Ελέγχου:  Εισαγωγών, Εξαγωγών και Διακίνησης Προϊόντων Ε.Φ.Κ.
Μετά από τα παραπάνω, και επειδή τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων μπορεί να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την επιβάρυνση της  εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και για  άλλες κοινωνικές ανάγκες, ώστε να αποκτήσουν τα έσοδα αυτά την ανάλογη αξία για τους πολίτες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ισοδύναμων μέτρων,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Έχουν υπογραφτεί οι σχετικές ΚΥΑ; Αν όχι για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση; Αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους;
- Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται τα συστήματα αντιμετώπισης λαθρεμπορίου καυσίμων; Θα επιβληθεί  άμεσα η ηλεκτρονική διασύνδεση σε όλες τις φορολογικές αποθήκες με ευθύνη όλων των συμμετεχόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα;
- Ποια τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν  εισπραχθεί, ανά κατηγορία;

Η βουλευτής που ερωτά
Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

02 /10 / 12