Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

σκανδαλώδη διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκ μέρους της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»


Η «Αλληλεγγύη» της διασπάθισης στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη


Τη σκανδαλώδη διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκ μέρους της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και την ιδιοτελή διαχείριση κονδυλίων του ΥπΕξ εκ μέρους των υπευθύνων διαχειριστών της οργάνωσης, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και ζητά από το ΥπΕξ να εντείνει τις προσπάθειες του, ώστε να επιστραφούν τα οφειλόμενα χρήματα στο Δημόσιο. 

Όπως είναι γνωστό η Αλληλεγγύη ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το 2002 ο οποίος ανέθεσε στον Δ. Φουρλεμάδη τη διαχείριση της. Έκτοτε και ως το 2007 η ελληνική πολιτεία και οι πολίτες θαύμαζαν (με την αρχαιοελληνική έννοια του ρήματος) τη δράση της ανθρωπιστικής ΜΚΟ:
Όταν η Συρία επέστρεφε ως ακατάλληλα προς βρώση 70 τόνους ζυμαρικών που απέστειλε ως ανθρωπιστική βοήθεια η Αλληλεγγύη.
Όταν 371.093 κιλά πουλερικών, αξίας 742.186 ευρώ , που προορίζονταν για επισιτιστική βοήθεια βρέθηκαν χαλασμένα στα ψυγεία και δαπανήθηκαν άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.
Όταν επιχορηγούνταν για να κατασκευάσει σχολείο, ορφανοτροφείο και σχολή επαγγελματικής κατάρτισης στη Βόρεια Σουμάτρα, και άλλα ευφάνταστα σενάρια, προκειμένου να σπαταλά δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο . 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους διαχειριστικούς ελέγχους και τα σχετικά πορίσματα, η ζημία της «Αλληλεγγύης» ανέρχεται στα 9.505. 200 €. Εξ αυτών τα 7.450.456,99 ευρώ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, χορηγήθηκαν από το ΥπΕξ στην ΜΚΟ για συγκεκριμένο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο δεν πραγματοποίησε ποτέ! 
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την προσπάθεια του ΥπΕξ για καταλογισμό και επιστροφή του ποσού των 6,7 εκατομμυρίων €, που προσέκρουσε, σύμφωνα με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διοικητικές αβλεψίες,.  
Τέσσερα  χρόνια περικοπών για όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και χρηματοδοτήσεων προς την Εκκλησία, ώστε να αντεπεξέλθει στο ανθρωπιστικό της έργο. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», που συστήθηκε με την ευθύνη της Αρχιεπισκοπής το 2002, τέθηκε υπό εκκαθάριση το 2010 υπό το βάρος ηθικών, οικονομικών και πιθανότατα ποινικών ατασθαλιών.
Παραμένει ωστόσο ακόμη και σήμερα η εκκρεμότητα επιστροφής στο ελληνικό Δημόσιο του  ποσού των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η «Αλληλεγγύη» από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ για προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.   
Συγκεκριμένα:
Το  2007 διαπιστώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η συμφωνία που είχε συναφθεί με τη  ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»  για την ολοκλήρωση προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας δεν είχε τηρηθεί. 
Το 2008 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών  με δύο αποφάσεις του,  καταλόγισε σε βάρος της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη»,  ως επιστρεπτέο στο Δημόσιο, ποσό 6.700.000 € πλέον προσαυξήσεων, λόγω άπρακτης λήξης των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας, για την υλοποίηση των οποίων είχε εισπραχθεί το ανωτέρω ποσό από την ΥΔΑΣ. 
Το 2011 εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε η «Αλληλεγγύη», σύμφωνα με το σκεπτικό των οποίων η απαίτηση του Δημοσίου έναντι της εν λόγω ΜΚΟ συνιστά αστική αξίωση  και η έκδοση των δύο καταλογιστικών αποφάσεων του ΥΠΕΞ κρίνεται παράτυπη, διότι ο καταλογισμός επιτρέπεται μόνο για τα δημόσια έσοδα και όχι για τις αστικές αξιώσεις.  
Επειδή τελικά καταλογιστική απόφαση  για συγκεκριμένο ποσό εις βάρος της ΜΚΟ  «Αλληλεγγύη» δεν εξεδόθη  ποτέ και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα,  
Ερωτάται ο Υπουργός:
•Προέβη το ΥΠΕΞ σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επιστροφή του αναφερόμενου ποσού , υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου;
•Εάν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα;
•Εάν όχι, για ποιο λόγο καθυστερεί, με δεδομένο μάλιστα ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αρχές του επομένου έτους;
Ο ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
                                                    ΣΠΥΡΟΣ  ΛΥΚΟΥΔΗΣ