Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στήνουν ομάδα παραγωγών για αλεύρι στη Δράμα


Στήνουν ομάδα παραγωγών για αλεύρι στη Δράμα

Τσατσάκης Γιάννης|  24/10/2012 - 01:06 μμ
Την τύχη στα χέρια τους παίρνουν μερικές δεκάδες σιτοκαλλιεργητές από το Φωτεινό Λιβάδι της Δράμας.
Οι παραγωγοί προχώρησαν στη δημιουργία ομάδας παραγωγών με στόχο την παραγωγή και τη διανομή δικού τους αλευριού.

Εμπνευστής και οργανωτής  του εγχειρήματος ο γνωστός αγρότης και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών, Άγγελος Γκόντιας ο οποίος δηλώνει στο Agronews ότι «έφτασε ο καιρός να σκεφτούμε και να δράσουμε ως επαγγελματίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για τίποτε λιγότερο».
Η προσπάθεια ξεκινάει με μια «μαγιά» 20 καλλιεργητών οι οποίοι θα «συνεισφέρουν» από 100 στρέμματα ο καθένας, όμως στόχος της ηγετικής ομάδας είναι να μπουν στο «χορό» και τουλάχιστον άλλοι τόσοι ντόπιοι παραγωγοί έστω και με μικρότερες εκτάσεις (10-20 στρέμματα).
Η επεξεργασία του μαλακού σιταριού θα γίνει σε μύλο της περιοχής για την ενοικίαση του οποίου υπάρχει ήδη συμφωνία ενώ το παραγόμενο αλεύρι θα διατίθεται είτε απευθείας, χωρίς μεσάζοντες στους ντόπιους καταναλωτές  (μέσω των τοπικών κοινωνικών παζαριών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη) είτε ακόμα και στη λιανική καθώς η καλλιέργεια θα γίνεται με ολοκληρωμένη διαχείριση ενώ ο μύλος διαθέτει πιστοποίηση ISO.
Το δέλεαρ για τους καλλιεργητές είναι  ισχυρό καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Γκόντια, η τιμή παραγωγού θα φτάσει τα 27-28 λεπτά ανά κιλό μαλακού σιταριού.  Εξίσου ισχυρό, ωστόσο, θα είναι και για το καταναλωτικό κοινό αφού- ελλείψει μεσαζόντων- θα πωλείται στα 60 λεπτά το κιλό.
«Η φιλοσοφία πίσω από την προσπάθεια είναι απλή και νομίζω ότι απαντάει στις ανάγκες των καιρών: Προσφορά φθηνού αλλά ποιοτικού προϊόντος στον καταναλωτή και, παράλληλα, απόδοση στον αγρότη της τιμής που του αξίζει και ανταποκρίνεται στην προσπάθειά του», τονίζει ο κ. Γκόντιας εξηγώντας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας και προσθέτει ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα στην περιοχή σε άλλα προϊόντα.