Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής


Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

06 - 07 / 10 / 12


 

1.      Επιβεβαίωση της επιλογής για συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Η Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ η χώρα ακυβέρνητη θα κάλπαζε προς την χρεοκοπία. Η συγκυβέρνηση αποτελεί για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, πείραμα μοντέλου διακυβέρνησης, που ανταποκρίνεται στη αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής συμπαράταξης για την έξοδο από την κρίση.
Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση προσπαθούμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να πετύχουμε το διπλό στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της προστασίας των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας μας.
Η δανειακή σύμβαση αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, που βεβαίως παλεύουμε για να το αλλάξουμε, σε συνάρτηση με τις αλλαγές που θα γίνονται στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα της  αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Για μας η προγραμματική συμφωνία συνιστά την πολιτική δέσμευση από την οποία δεν παραιτούμαστε. Όμως γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση της δεν μπορεί να γίνει με χρονοδιάγραμμα άμεσης και αυστηρής εφαρμογής,  αλλά θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν κάθε φορά από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το γενικότερο δυναμικά εξελισσόμενο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

2.      Στόχευση  μας η επιτυχία του κυβερνητικού έργου
Στο διάστημα που πέρασε από τη συγκρότηση της κυβέρνησης το έργο αυτής εξελίχθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και  συνδέθηκε με την προσπάθεια αντιμετώπισης εκρηκτικών προβλημάτων. Δεν έλειψαν οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις.
Ως ΔΗΜΑΡ στοχεύουμε στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και υποστηρίζουμε την προσπάθεια των  υπουργών και υφυπουργών όπως και των  άλλων στελεχών που προτείναμε και κατέχουν θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.  Συμβάλουμε με την αυτόνομη πολιτική παρουσία του κόμματος και την ανάδειξη των θέσεων αλλά και των διαφορών μας όπου υπάρχουν, έτσι ώστε η στήριξη  στην κυβέρνηση να συνιστά ταυτόχρονα και έλεγχο της εξουσίας Λειτουργούμε ως επισπεύδουσα δύναμη για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας.  Συνδυάζουμε το ρόλο του κυβερνητικού εταίρου με αυτόν του συμμετέχοντα σε μαζικές διεργασίες της  κοινωνίας των πολιτών.
Η Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει άμεσα σε ειδική συνεδρίαση το κυβερνητικό έργο, την συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και την παρέμβαση του κόμματος μας.


3.      Ολοκλήρωση της πολλαπλής διαπραγμάτευσης για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Μετά τις επανειλημμένες αποτυχίες δυόμιση χρόνων στην αντιμετώπιση της κρίσης, η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ίδιο πραγματικό δίλημμα: εάν στην επόμενη μέρα θα οδηγηθούμε με τρόπο βίαιο και καταστροφικό, ή εάν θα προχωρήσουμε συντεταγμένα, επιδιώκοντας μια  δίκαιη κατανομή των βαρών.  Η εξέλιξη περί την προσδοκώμενη δόση των 31,5 δις, συνιστά την τωρινή έκβαση του διλήμματος στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων προϋποθέτουν συντεταγμένη πορεία.
Η ψήφιση των μέτρων συναντά, δικαιολογημένα, μεγάλες αντιδράσεις. Οι έως  τώρα θυσίες, μέχρις εξαντλήσεως, για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, φαίνεται να πήγαν χαμένες. Η αυξανόμενη ανεργία και η επιμένουσα ύφεση, δικαιολογημένα εγείρουν αμφισβητήσεις  για το εάν αυτά  τα νέα μέτρα θα είναι τα τελευταία.
Ως ΔΗΜΑΡ είχαμε διατυπώσει και προεκλογικά τη διαφωνία μας για το χαρακτήρα των μέτρων. Μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης εργαζόμαστε συστηματικά με την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για να ενισχυθούν οι διαστάσεις της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού και να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση σε μισθούς,  συντάξεις και επιδόματα.
Θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση της διαπραγμάτευσης και σε πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους για μια συμφωνία που  να περιλαμβάνει:
§               Τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και την κατανομή των μέτρων  μείωσης δαπανών στα έτη που θα διαρκεί το πρόγραμμα.
§               Την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης ιδιαιτέρως επαχθών μέτρων από όλα εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων. 
§               Την κανονική εφάπαξ καταβολή της δόσης  των 31,5 δις
§               Τη μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
§               Τη θετική διάκριση υπέρ της χώρας και την ενίσχυση της με αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης, την ειδική και στοχευμένη ενίσχυση προς πολίτες των οποίων απειλούνται οι βασικές βιοτικές συνθήκες.
Θα δώσουμε έως την τελευταία στιγμή και πολλαπλώς τη μάχη ώστε η συμφωνία με τους εταίρους να συνιστά μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον, διαφυλάσσοντας το μείζον που είναι η παραμονή στο ευρώ.
Η Κ.Ε εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή να συνεχίσουν την προσπάθεια επίτευξης των παραπάνω στόχων, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία το  ταχύτερο δυνατό.


4.      Πολιτικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις παντού
Επισημαίνουμε  ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης
Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να αφορούν μόνον την οικονομία: πρέπει να καλύπτουν τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία.  Με προτεραιότητες:
§               Την πλήρη εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής ζωής του τόπου, με προώθηση του ελέγχου των προσώπων που άσκησαν διαχείριση δημόσιου χρήματος, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, τη διάλυση όλων των ειδών πελατειακών σχέσεων,
§               Την αποκατάσταση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, ένα υγιέστερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, ένα μικρότερο, αποδοτικότερο και πολιτικά ουδέτερο κράτος, καθώς και ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα φορολογίας.
§               Την έμπρακτη προώθηση μιας νέας διαχείρισης των δημοσιονομικών με:
ü      Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που έχει ήδη συντελεστεί, προχώρημα των ελέγχων παντού όπου έχει διαφύγει αφορολόγητο χρήμα καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις σε τομείς συντελούμενης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.
ü       Έλεγχος όλων των δημόσιων δαπανών παντού, επανεξέταση της σκοπιμότητας και του μεγέθους της δαπάνης (καθιέρωση προϋπολογισμού απόδοσης).  
§               Τη μεταρρύθμιση, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την προσαρμογή των δομών που παρέχουν υπηρεσίες προς πολίτες με τρόπο ώστε η μείωση δαπανών να σημαίνει αντιμετώπιση παθογενειών και όχι υποβάθμιση υπηρεσιών, τη Δικαστική μεταρρύθμιση και μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης.
§               Την ανακοπή της επίθεσης που γίνεται από την τρόικα και μέρος των εργοδοτικών δυνάμεων για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων, την αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας και των ελέγχων στους χώρους εργασίας, την ενίσχυση με πολλούς τρόπους της συνηγορίας υπέρ των εργαζομένων.
§               Την ενίσχυση της ανάπτυξης με αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και προσανατολισμό στην παραγωγή ανταγωνιστικών και  εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προώθηση της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, λήψη μέτρων στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πρωτίστως σε θέματα ρευστότητας και αποφασιστική βελτίωση της απόδοσης του ΕΣΠΑ.
§               Την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την κάλυψη των χωροταξικών υστερήσεων της χώρας.
Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με τις άλλες παραμέτρους πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να προωθούν ένα νέο ρόλο της νεολαίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα πλέγμα άμεσων παρεμβάσεων που θα ελαφρύνουν την επιβάρυνση της κοινωνίας με προτεραιότητα την υποστήριξη των ομάδων πληθυσμού που διαβιούν σε συνθήκες ανεργίας και μεγάλης φτώχειας, τη ρύθμιση για τα δάνεια και τις φορολογικές υποχρεώσεις, την αντιμετώπιση των καρτέλ στην αγορά που τροφοδοτούν την ακρίβεια και την καταπολέμηση της ανεργίας με ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

5.      Αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και των αντικοινοβουλευτικών συμπεριφορών
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πύκνωση φαινομένων ρατσιστικής βίας, ανομίας και αντικοινοβουλευτικών συμπεριφορών και δηλώνουμε  ότι η ΔΗΜΑΡ θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε αυτά. Καλούμε  την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει χωρίς δισταγμό,  εφαρμόζοντας το νόμο, παράνομες και εγκληματικές συμπεριφορές. Καλούμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να προστατεύσουν την δημοκρατία μας.

6.      Ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού
H ΔΗΜΑΡ είναι η υπαρκτή άφθαρτη δύναμη που ξεκινά από τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εκτείνεται μέχρι τον χώρο της πολιτικής οικολογίας Ταυτοχρόνως έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης ο χώρος αυτός να αποκτήσει  δύναμη που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.. Ένας αστερισμός κινήσεων και κυρίως φερέγγυων προσώπων πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από αυτήν την προσπάθεια και εμείς με απόλυτο σεβασμό στην πορεία και την συμβολή όσων προσέλθουν θα συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου αλλά απολύτως εφικτού στόχου. Η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

7.      Αναβάθμιση των κομματικών λειτουργιών/ πολιτικό άνοιγμα
Για να ανταποκριθεί το κόμμα μας στα νέα καθήκοντα πρέπει να αναβαθμίσει την πολιτική και οργανωτική λειτουργία και παρέμβαση.
Η Κ.Ε εγκρίνει το προγραμματισμό δράσης του κόμματος.