Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ Ή ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ; του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου


ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ Ή ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ;

Όσοι από επαναστατικό οίστρο διακήρυτταν πως θα διώξουν τους τροϊκανούς, θα καταργήσουν φόρους και χαράτσια και έχοντας το μαγικό ραβδί θα αυξήσουν μισθούς και συντάξεις στα προ της κρίσης επίπεδα, μέσα από τη «βίαιη ωρίμανσή τους» (βλ. συνεντεύξεις υπεύθυνων για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Δραγασάκης, Σταθάκης) καταλήγουν σταδιακά σε αυτά που η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή υπεύθυνα διατύπωνε, ότι δηλαδή:
- η λύση μόνο Ευρωπαϊκή μπορεί να είναι και απαιτείται συνεργασία με τους εταίρους
- με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (κούρεμα, μείωση επιτοκίων, περίοδο χάριτος) και των δυσμενών όρων των μνημονίων (π.χ. να μη προορίζονται όλα τα έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους), που θα συνοδεύονται από αναπτυξιακά πακέτα μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης
- απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές
- χρειαζόμαστε επενδύσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη
Το ερώτημα είναι: Αρκούν αυτά για να σωθούν η χώρα, αλλά και οι πολίτες. Η απάντηση είναι: ΟΧΙ. Γιατί μια χώρα καθημαγμένη και με εξαθλιωμένους πολίτες, θα είναι έρμαιο του κάθε επιτήδειου και σκιά του εαυτού της.
Γι αυτό και ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ τόνιζαν από την προεκλογική ακόμη περίοδο: «θέλουμε λύσεις προς προοδευτική κατεύθυνση με την οικονομία ζωντανή και με την κοινωνία όρθια».
Η Κυβέρνηση, την οποία η  ΔΗΜΑΡ ως υπεύθυνη Αριστερά αναλαμβάνοντας το ρίσκο και το πολιτικό κόστος αποφάσισε να στηρίξει, πέτυχε τους άμεσους στόχους της, που ήταν:
* η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής
* μεγαλύτερα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το ζητούμενο τώρα είναι να πετύχει λύσεις στα άμεσα και επείγοντα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη όσων έχουν βρεθεί στην ανεργία και στο περιθώριο, η αδυναμία πληρωμής φόρων και δανείων.
Για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη θα πρέπει το ταχύτερο:
- να εξοφληθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς πολίτες και να θεσπιστεί ο συμψηφισμός χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών
- να ξεκινήσει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και όσων δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν
- να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς όρους τα ιδιωτικά χρέη όχι μόνο μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών
-  να  προχωρήσει άμεσα το Δημόσιο σε ευνοϊκή ρύθμιση χρεών
Θα πρέπει για λόγους φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο ο έλεγχος καταθέσεων εξωτερικού και εσωτερικού και το πόθεν έσχες για όλους, να εισπράξει το Δημόσιο τους αναλογούντες φόρους, να επιβληθούν πρόστιμα και ποινές στις περιπτώσεις που προβλέπει ο Νόμος, να δημευθούν όπου απαιτείται περιουσίες και να τιμωρηθούν όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα
Για τους μικροφειλέτες του Δημοσίου θα πρέπει να εφαρμοστεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική, όπως ζήτησε και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και υπεύθυνος Προγράμματος.
Για τα εκατομμύρια πλέον των Ελλήνων φορολογουμένων που χρωστάνε στο Δημόσιο έως μερικές χιλιάδες ευρώ και αδυνατούν αντικειμενικά να πληρώσουν η ΔΗΜΑΡ προτείνει  να μην ισχύει η κατάσχεση, αλλά να υπάρχει  η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής (δόσεις, συμψηφισμός κλπ) με όρους προσαρμοσμένους στις ιδιαίτερες δυνατότητες του κάθε οφειλέτη. Με νομοθετική παρέμβαση να αποκλείονται από κατασχέσεις η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων, οι άνεργοι, αλλά και οι μικροί επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.
Άλλωστε ως γνωστόν στην οικονομική θεωρία ισχύει το αξίωμα: «Δεν μπορείς να εισπράξεις από κάποιον περισσότερα από όσα διαθέτει !!!»
Το δίλημμα  λοιπόν «μαζέψτε φόρους, για να μη υποχρεωθείτε να πάρετε νέα εισπρακτικά μέτρα» είναι παντελώς αβάσιμο όσον αφορά εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν. Είναι ψευτοδίλημμα !!!
Σήμερα πλέον για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, η μη  καταβολή φόρων δεν οφείλεται σε πρόθεση φοροδιαφυγής, αλλά συνιστά έσχατο μέσο επιβίωσης !!!
Απαιτούνται λοιπόν άμεσα αλλαγή πολιτικής, μέτρα ελάφρυνσης του πληθυσμού και αναθέρμανσης της οικονομίας. Στο πεδίο αυτό θα κριθεί πλέον η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία ή μη της Κυβέρνησης.
                                                ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
                                       ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΑΡ