Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Δελτία τύπου


ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις τροποποιήσεις στη φορολογία


Η πορεία των εσόδων έδειξε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως η υψηλότερη έμμεση φορολογία επιφέρει περισσότερα έσοδα από φόρους. Η αύξηση του ΦΠΑ προκάλεσε μείωση της ζήτησης και έτσι δεν έγινε πραγματικότητα η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων.
Σήμερα, είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξουν τα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα φέρει αύξηση της κατανάλωσης, περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.
Η προώθηση τέτοιων τροποποιήσεων στο πρόγραμμα προσαρμογής είναι απαραίτητη.
ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις ρυθμίσεις διευκόλυνσης της καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων


Η φοροδοτική ικανότητα πολλών νοικοκυριών έχει εξαντληθεί. Πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις διευκόλυνσης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ μαζεμένες υποχρεώσεις ετών. Είναι άλλο η αδυναμία καταβολής φόρων και άλλο η φοροδιαφυγή.
Για τους συσσωρευμένους φόρους  ακινήτων προτείνουμε να υπάρχει έκπτωση 10% για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν όλο το ποσό εφάπαξ, ενώ για τους υπολοίπους να υπάρξουν 18 άτοκες δόσεις, με δυνατότητα χρηματοδότησης από ειδικά τραπεζικά δάνεια.
Για τις συσσωρευμένες άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, προτείνουμε να γίνονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις ανάλογα με το εισοδηματικό, εργασιακό και οικογενειακό προφίλ  του υπόχρεου. 
Αυτά τα μέτρα, μαζί με την ενδυνάμωση του ελέγχου στους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου και την αναγκαστική είσπραξη στις περιπτώσεις που υπάρχει αποφυγή καταβολής, θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους.

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας  της Δημοκρατικής Αριστεράς  για το σχέδιο «Αθηνά»


Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), το σχέδιο «Αθηνά» δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μας άκουσε. Δεν έθεσε σε λειτουργία τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, δεν έλαβε υπόψη της την πρόταση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ που επιχειρούσε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση με την δημιουργία κοινοπραξίας Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια και την Ίδρυση μεγάλων σχολών στη βάση διεθνών προτύπων. Η χώρα χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας.

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα συλλυπητήριά της προς το λαό της Βενεζουέλας για το θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Επί μακρόν στην ηγεσία μιας σημαντικής χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Τσάβες επιχείρησε με τον δικό του τρόπο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα του. Ευχόμαστε η Βενεζουέλα και μετά το θάνατό του να συνεχίσει και να επιβεβαιώσει την κατεύθυνσή της ως ένα σύγχρονο πλουραλιστικό κράτος βασισμένο στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.



ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 07-03-2013

ΔΗΛΩΣΗ

Το τελευταίο διάστημα, μετά τα καταδικαστέα απ’ όλους γεγονότα επίθεσης και καταστροφών στις Σκουριές Χαλκιδικής, η αστυνομία έχει προβεί σε μια σειρά από αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν με βάσιμα επιχειρήματα στην εξόρυξη του χρυσού. Κατά την ανακριτκή διαδικασία, τους συμπεριφέρεται σαν κοινούς εγκληματίες, πυροδοτώντας ετσι την ένταση και την βία. Αποκορύφωμα η σημερινή χρήση των ΜΑΤ και χημικών ακόμη και εντός χώρου σχολείου.
Η νομιμότητα μπορεί να περιφρουρηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αναγκαίες ενέργειες τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής.



ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα επεισόδια στη Χαλκιδική.


Η συμπεριφορά της αστυνομίας  στη Χαλκιδική , αναφορικά με την έρευνα των εγκληματιών πράξεων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού είναι απαράδεκτη , παραβιάζει δικαιώματα πολιτών και τροφοδοτεί  την ένταση. Η διενέργεια της έρευνας πρέπει να γίνει  με απόλυτο σεβασμό των κανόνων του νόμου και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε φόρους και δάνεια.


Η τρόικα οφείλει να αντιληφθεί και να αποδεχθεί ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όρια της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η περαιτέρω διευκόλυνση στην πληρωμή οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο , η επανεξέταση του καθορισμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και η ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την πληρωμή των δόσεων των δανείων που οφείλουν, είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.




ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την αστυνομική επιχείρηση εναντίον χρηστών στο κέντρο της Αθήνας


Πολλά ερωτήματα προκαλεί το πογκρόμ που εξαπέλυσε η ελληνική αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας κατά χρηστών ναρκωτικών και ακολούθως η μεταφορά τους στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Ο νέος νόμος της βουλής για τα ναρκωτικά αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη απέναντι σε κατασταλτικές αντιλήψεις για τους χρήστες.
Η προοδευτική στροφή της Πολιτείας στα θέματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί με τέτοιες επιδείξεις αυταρχισμού εις βάρος εξαρτημένων ατόμων.