Χαιρετισμός του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας, Σπύρου Λυκούδη, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 12:59
Αγαπητές συντρόφισσες, σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι, σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ,
Σας φέρνω το θερμό χαιρετισμό της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Προέδρου μας, Φώτη Κουβέλη.
Πριν απ΄ όλα, εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Το συνέδριό σας συγκαλείται σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα, που η ανάγκη για μεγάλες αλλαγές έχει ήδη χαραχθεί στη συνείδηση της κοινωνίας από την οικονομική κρίση και την απαξίωση του τρόπου, με τον οποίο λειτούργησε μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα.
Η απογοήτευση των πολιτών από τις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και ο θυμός τους από τα πολιτικά λάθη της μεταπολιτευτικής περιόδου, εμφανίζονται μπροστά μας ως ογκόλιθοι, τους οποίους όχι μόνο αποκλείεται αλλά και απαγορεύεται να προσπεράσουμε.
Είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να δουν θαρραλέα τις διάχυτες ευθύνες, για να μπορούν να γίνουν και οι αναγκαίες υπερβάσεις. Αυτή η μεγάλη εκ βαθέων ανίχνευση των λαθών είναι απαραίτητη και σίγουρα θα βοηθήσει στη χάραξη μιας νέας πορείας.
Το μέγα ζητούμενο είναι μήπως δεν υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες μιας σοβαρής πολιτικής ενδοσκόπησης.
Γιατί είναι αλήθεια πως τη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας τη διαμορφώνει επίσης η ευχάριστη ρητορεία του λαϊκισμού. Μια κενή γοητεία αλλά πάντως γοητεία, αυτή της δημαγωγικής υπόσχεσης των πάντων, την οποία εντοπίζουμε όχι μόνο στη συνείδηση αλλά και στο σώμα της κοινωνίας.
Και μάλιστα όχι κατ΄ αποκλειστικότητα της ελληνικής. Εμφανίζονται άκρως επικίνδυνα φαινόμενα, συντρόφισσες και σύντροφοι.
Η Ιταλία του Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο τροφοδοτεί ιδιαίτερα την ανησυχία μας για το μέλλον. Στην πατρίδα μας η ναζιστική «διάπλαση των παίδων» έρχεται ως εφιάλτης.
Δεν ξέρω λοιπόν αν έχουμε τον πολιτικό χρόνο να ψάχνουμε κυρίως τα λάθη και τις ευθύνες για την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αναγνωρίζω όμως πως είναι αναγκαίο και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όχι μόνο διότι τρέφουν το τέρας της πολιτικής ακρότητας αλλά κυρίως διότι τα λάθη διορθώνονται μέσα στην κοινωνία. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών.
Πρέπει, εξ αντικειμένου, να συναντηθούμε στην προσπάθεια αυτή, αγαπητοί φίλοι και φίλες, να αντιρροπήσουμε δηλαδή το δυναμισμό του λαϊκισμού και να αποκρούσουμε το τέρας του φασισμού. Και ξέρουμε όλοι πως είναι δύσκολος, πολύ δύσκολος ο δρόμος.
Η οικονομική κρίση κατέδειξε, επίσης, με τρόπο ορατό, την αιτιοκρατική σχέση των οικονομικών επιδόσεων μιας χώρας με την ποιότητα και την αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών της και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Με την κοινωνία των πολιτών απούσα.
Αναφέρθηκα, αγαπητοί φίλοι, στους στόχους, στις ευθύνες και στους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου.
Υπάρχουν και εμπόδια.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα ξεπερνιούνται.
Καλή επιτυχία!