Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αυτή την Ε.Ε. δεν τη θέλουμε του Χρήστου Χατζηγεωργίου






Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα όραμα που κάποιοι το θεωρούσαν ως δυνατότητα ειρήνης, ευημερίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας και  κάποιοι άλλοι ως δυνατότητα επέκτασης των κερδών τους, της εκμετάλλευσης και της αδικίας.
Η κατεύθυνση της Ε.Ε. είναι θέμα πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης στην οποία η Αριστερά τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει μόνο ήττες. Μετά την  κατάρρευση του αντίπαλου δέους (κομμουνιστικά κράτη) η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού (όλα τα ρυθμίζει η αγορά)  και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης ( καζίνο επενδυτών) είναι κυρίαρχη και οι ηγέτες των κρατών φαντάζουν ανδρείκελα μπροστά στη θέληση των αγορών.
Η Αριστερά και κυρίως η σοσιαλιστική και η ριζοσπαστική έχει μπροστά της ένα τιτάνιο έργο, την επαναφορά του ανθρώπου στο κέντρο της πολιτικής αλλά αυτή τη φορά όχι ως ανθρωποκεντρική θεωρία αλλά ως ολιστική θεωρία που θέλει να επαναφέρει την ζωή από την εικονική πραγματικότητα στην πραγματικότητα την αληθινή που περιλαμβάνει την ανθρώπινη ζωή αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικό,  όπου δεν είναι ο άνθρωπος η πρωταρχική αυταξία όπου όλα πρέπει να τον υπηρετούν, αλλά μια ζωή εν ειρήνη και δεμένη αρμονικά με τη φύση.
Παλιά καταναλωτικά πρότυπα πρέπει να γκρεμιστούν, όροι όπως  ανάπτυξη να αποκτήσουν νέα διάσταση και όροι όπως δικαιοσύνη να επαναπροσδιοριστούν γιατί δεν είναι δικαιοσύνη εγώ να έχω δύο αυτοκίνητα αλλά να απεύχομαι να τα αποκτήσουν και οι κινέζοι γιατί αυτοί είναι πολλοί και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο κλίμα.
Οι προκλήσεις για την αριστερά είναι μάλλον δυσανάλογες   γιατί άλλοι έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι αλλά οι συγκρούσεις δημιουργούν το νέο και αυτή τη φορά η αριστερά πρέπει να διαλέξει σημεία συγκρούσεων που θα δημιουργήσουν τα κατάλληλα ρήγματα στην αυτοκτονική πολιτική που καθοδηγείται από τα συμφέροντα των καπιταλιστών της  Γερμανίας και των πλούσιων χωρών του Βορρά. Πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υποδούλωση ολόκληρων λαών, στην εξαθλίωσή τους και στη μετατροπή τους σε προτεκτοράτα. Πολιτική που οδηγεί σε ένα νέο εθνικισμό, στη διάλυση της Ε.Ε., σε βίαιες κοινωνικές εντάσεις και εκδηλώσεις, σε αύξηση της τρομοκρατίας και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού.
Η Ε.Ε. ή θα απαντήσει στην παγκοσμιοποίηση με περισσότερη δημοκρατία , ελευθερία και δικαιοσύνη ή θα διαλυθεί αφήνοντας παρακαταθήκες βίας, πολέμου και ρατσισμού.