Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ψαριανός στο ΑΠΕ: Θέλω να κατέβει η Κεντροαριστερά με ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά μάλλον δε θα γίνει

psarianos2

"Τη ΔΗΜΑΡ την ίδρυσα εγώ μαζί με άλλους δέκα ανθρώπους, δεν είμαι περαστικός ΠΑΣΟΚος που είδα φως και μπήκα, σαν κάτι άλλους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα φύγει από τη ΔΗΜΑΡ ακόμα κι αν οι "58" γίνουν κόμμα.

Τη θέση του απέναντι στους «58» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, διαμηνύοντας πως συμμετέχει στην κίνηση μόνο στο πλαίσιο των διεργασιών για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, και προσθέτοντας πως εάν οι «58» μετατραπούν σε κόμμα τότε ο ίδιος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Δημοκρατική Αριστερά.
«Είναι αυτονόητο το τι θα πράξω ως βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαριανός.
Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Ψαριανός εκτίμησε πως αν οι παρατάξεις του χώρου της κεντροαριστεράς κατέβουν με τρία ή τέσσερα χωριστά ψηφοδέλτια τότε δεν πρόκειται να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε πως οι κύριοι Ψαριανός και Παπαδόπουλος πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για τη σχέση τους με τους «58».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας «Καλλικράτης ή Καποδίστριας» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι «Η κατάσταση στην Κεντροαριστερά είναι “πολλά μικρά χωριά” που πρέπει να συγκροτηθούν με ένα τρόπο τύπου Καλλικράτη ή Καποδίστρια. Πρέπει να γίνει μια αναδιάταξη και ανασυγκρότηση του χώρου με έναν τρόπο ενιαίο. Όχι σε ένα ενιαίο κόμμα, προς θεού όχι. Τα κόμματα μάλλον έχουν κλείσει τους κύκλους τους και σε ένα-δυο χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτά τα κόμματα. Θα υπάρχουν άλλοι σχηματισμοί» εκτιμά ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τους «58» ο Γρ. Ψαριανός, κατέστησε σαφές, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι «ότι όσο η πρωτοβουλία των “58” κι όλες οι άλλες κινήσεις αφορούν τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, εγώ θα είμαι εκεί, παρών, και θα συμμετέχω. Όμως, εάν οι “58” αποφασίσουν ότι είναι κόμμα και κατεβάζουν ένα συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, που δεν είναι το ίδιο με της ΔΗΜΑΡ, όταν βρεθώ απέναντι σε δύο ψηφοδέλτια, “58” και ΔΗΜΑΡ, εγώ είμαι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και είμαι μέλος της ΚΕ κι είναι αυτονόητο το τι θα κάνω. Ελπίζω να κατέβει η Κεντροαριστερά με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Είναι δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο και μάλλον δεν θα γίνει. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με δύο βάρκες ή να μου δείχνει κάποιος το δρόμο για την έξοδο, πού, απ’ το σπίτι μου; Τη Δημοκρατική Αριστερά εγώ την ίδρυσα, μ’ άλλους δέκα ανθρώπους, δεν είμαι περαστικός ΠΑΣΟΚος που είδα φως και μπήκα, σαν κάτι άλλους, ούτε κουνάω τα δάκτυλα σαν κάτι στελέχια ΠΑΣΟΚάρες για δεκαετίες, που τώρα, μην πω τώρα».
Ο Γρηγόρης Ψαριανός εκτιμά ότι αν επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει «ένα πλειοψηφικό ρεύμα που είναι πάνω από το 50%. Ως πρώτο δείγμα θα μπορούσε να δώσει 15% σε μια εκλογική αναμέτρηση ή και 20%. Στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είχαν από κοινού 20%. Τώρα και οι δύο δεν έχουν ούτε 8%, δημοσκοπικά. Η Δημοκρατική Αριστερά κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να μείνει εκτός Βουλής, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι με το ρόγχο του θανάτου αν θα μπει ή όχι στη Βουλή και αυτό το ξέρουν και τα στελέχη του.Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να συμπορευτούν: ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Τάσος Γιαννίτσης, σας αναφέρω μερικά ονόματα».
«Θέλω να πιέσω το χώρο μου και τη ΔΗΜΑΡ και την ηγετική της ομάδα, που σε ένα βαθμό έχει αρχίσει και συζητάει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ακόμη ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Σε ερώτηση αν λέει κατηγορηματικά «όχι» σε κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Εγώ λέω “όχι” στη σχιζοφρένεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μιλήσεις με τον Δραγασάκη -δεν θέλω να πω πάλι ονόματα, αλλά πρέπει αναγκαστικά-, εάν μιλήσεις με τον Δραγασάκη, με τον Γιώργο Σταθάκη, ακόμη και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με διάφορους ανθρώπους που έχουν πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε μια άλλη Ευρώπη…υπάρχει μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον μια πολιτική, που εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε σ’ αυτήν την πολιτική, εγώ θα συμφωνούσα για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και στην αυτοδιοίκηση και στην εξωτερική πολιτική και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε όλα».
Αν έλθει όμως στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ της σχιζοφρένειας, την άλλη ημέρα θα είναι στην πλατεία Κουμουνδούρου 100.000 άνθρωποι και θα λένε πού ‘ναι αυτά που μας είπατε. Και τι θα κάνει τότε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;»