Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση για τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία


Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά                                                         
7-1-2014

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Σίτιση  στα σχολεία»

Κύριε Υπουργέ,

       Η οικονομική κρίση επηρεάζει την Ελληνική οικογένεια, η οποία  δυσκολεύεται να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών της.     Στην Ελλάδα του 2013, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!
     Πολλοί από τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης  παρακολουθούν νηστικοί ή υποσιτισμένοι το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα, είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι ή απλήρωτοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί.
     Το θέμα προκαλεί την αγωνία και την οργή της κοινωνίας, που αποτυπώνεται καθημερινά σε δεκάδες δημοσιεύματα στον ελληνικό αλλά και τον ξένο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Εικόνες παιδιών να αναζητούν τροφή στα αποφάγια άλλων μαθητών σοκάρουν.
    Και ενώ υπήρξαν και υπάρχουν αξιόλογες εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, τόσο από την πλευρά Ιδρυμάτων ( Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), όσο και από την πλευρά πολιτών,(σύλλογοι εκπαιδευτικών, τοπικά κινήματα οργάνωσαν συσσίτια στα σχολεία που παρουσιάστηκε πρόβλημα),   η επίσημη πολιτεία αδυνατεί να δώσει λύση στο σοβαρότατο αυτό θέμα. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται ακριβώς το καθολικό πρόγραμμα σίτισης των μαθητών το οποίο είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας.


    Δεδομένου ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης των μαθητών σε όλα τα σχολεία της χώρας και να ανακουφιστεί η ελληνική οικογένεια;

     Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση