Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

σχετικά με την άμεση αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων, για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής

ΘΕΜΑ :

Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την άμεση αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων, για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής



Η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τη σύσταση ενεχύρου, δηλαδή τη ρευστοποίηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κτλ. ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες ποσά. 
 Η αξιοποίηση των χρημάτων θα βοηθήσει στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την πάταξη της διαφθοράς περιελάμβανε και την αξιοποίηση των δεσμευμένων (παγωμένων) καταθέσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που απορρέουν από εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. 
 Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων και συμπεριλήφθηκε τελικά στο  Σχέδιο Νόμου «Ενέχυρο - ποινική συνδιαλλαγή σε εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου. Σύσταση ειδικού προανακριτικού σώματος. Θέματα αστικής ευθύνης του τύπου και άλλες διατάξεις» από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ωστόσο δεν ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή.