Μέτρα για την στήριξης της εγχώριας παραγωγής ζαχαρότευτλων και την ενίσχυση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
ΘΕΜΑ: Μέτρα για την στήριξης της εγχώριας παραγωγής ζαχαρότευτλων και την ενίσχυση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Η καλλιέργεια των γεωτεύτλων, τα οποία αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή ζάχαρης, συνέβαλε σημαντικά κατά το παρελθόν στο βασικό τομέα της αγροτικής μας παραγωγής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρεις Βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ζάχαρης (Πλατύ –Αλεξάνδρειας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και να απασχολούνται περισσότερα από 30.000 εργατικά χέρια σε όλο το κύκλωμα της παραγωγής.
Την τελευταία εικοσαετία στο πλαίσιο της γενικότερης αποβιομηχάνισης που δοκιμάστηκε η χώρα μας, ο εν λόγω αγροτικός τομέας οδηγήθηκε στην υποβάθμιση από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, τη συρρίκνωση της παραγωγής γεωτεύτλων και κατ΄επέκταση την μείωση της παραγόμενης ζάχαρης, η οποία σήμερα εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε το 30% της απαιτούμενης ποσότητας για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης, οι δε βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες της οδηγήθηκαν στην υπολειτουργία τους και την οικονομική τους απαξίωση.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η έκταση που καλύφθηκε με καλλιέργεια γεωτεύτλων (περί τα 50.000 στρ.) καλύπτει μόνον το 20% περίπου της δικαιούμενης ποσόστωσης (150.000 τόνους ζάχαρης ) παραγωγής ζάχαρης, δεδομένου ότι το 50% περίπου τις δικαιούμενης εθνικής μας ποσόστωσης (150.000 τόνοι ζάχαρης ) εκχωρήθηκε για παραγωγή στην Γαλλία. Έτσι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εισάγει το 80-85% της ποσότητας ζάχαρης που απαιτείται για να καλύψει την ζήτηση για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Για την αντιμετώπισή της συγκεκριμένης αρνητικής κατάστασης και εικόνας, όπου η χώρα μας στις συγκεκριμένες περιοχές έχει υψηλά ποσοστά ανέργων, καλείται να καταβάλει επιδόματα ανεργίας, και οι συντελεστές της παραγωγής μένουν αναξιοποίητοι ή εκποιούνται σε εξευτελιστικές τιμές (αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανικές μονάδες, ανθρώπινο δυναμικό), ενώ παράλληλα δαπανά πόρους για την εισαγωγή προϊόντων τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να παραχθούν σε χαμηλότερες και ανταγωνιστικότερες τιμές
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
13-10-2011
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου