Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μεταλλαγμένα και ΗΠΑ – Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks


Μεταλλαγμένα και ΗΠΑ – Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks

05 Σεπτεμβρίου 2011
Στο φως πιέσεις των Η.Π.Α. για την προώθηση των γ.τ.ο
Δεκάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των Η.Π.Α. που διέρρευσαν μέσω του WikiLeaks τον Σεπτέμβριο αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την προσπάθεια της Αμερικάνικης κυβέρνησης να πιέσει  ξένες κυβερνήσεις για την έγκριση των γ.τ. καλλιέργειών και να προωθήσει τα παγκόσμια συμφέροντα γιγάντων της αγρο-βιομηχανίας, όπως η Monsanto και η DuPont.
Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν προηγούμενες αναφορές για τη διπλωματική πίεση των Η.Π.Α. στην Ισπανία και τη Γαλλία, δύο χώρες με ισχυρά κινήματα κατά των γ.τ.ο. , ώστε να επιταχυνθούν οι  διαδικασίες έγκρισής των προϊόντων βιοτεχνολογίας και να καταστείλει το αντι-γ.τ.ο. συναίσθημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μία λίστα χωρών-στόχων φανερώνει, επίσης τις τοπικές συντεταγμένες όπου πρόκειται να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή απο τους Αμερικάνους διπλωμάτες.
Σχετικά έγγραφα: 
-10RABAT14
-07PARIS515
-08PARIS714

31 Μαρτίου 2011
Δούρειος Ίππος των γ.τ.ο. η Ρουμανία για τις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με το Wikileaks, μία από τις πιο σκληρές διπλωματικές μάχες στο Βουκουρέστι είχε να κάνει με το θέμα των γ.τ.ο.. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη Ρουμανία ως μοχλό που θα χαλάρωνε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με τη χρήση της βιοτεχνολογίας στη γεωργία ενώ οι  Ρουμάνοι πολιτικοί φέρονται να έπαιξαν διπρόσωπο ρόλο.
Λίγο μετά αφού η Ρουμάνικη πολίτικη συμμαχία DA (Ρουμανικό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας), ανέβηκε στην εξουσία το Δεκέμβριο του 2004, οι Αμερικανοί άρχισαν να διερευνούν νέες προοπτικές επενδύσεων στη Ρουμανία. Τους ενδιέφεραν κυρίως  τρεις τομείς: της πληροφορική, των τηλεπικοινωνιών και της βιοτεχνολογίας. Η τελευταία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση των γ.τ.ο., δημιούργησε  μια στρατηγική που αποσκοπούσε να μετατρέψει τη Ρουμανία σε ένα δούρειο ίππο της Αμερικής στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Ένα έγραφο που εστάλη στις 18 Ιανουαρίου, 2005, υπογράφηκε από τον Thomas Delare, αναπληρωτής πρεσβευτή δήλωνε ότι: “Μια μοναδική περίπτωση στην περιοχή, η Ρουμανία είναι πρωτοπόρος στον τομέα της βιοτεχνολογίας, καλλιεργεί και προωθεί γ.τ. σόγια, η οποία απαγορεύεται στις την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της πρεσβείας είναι να βοηθήσει τη Ρουμανία να ενταχθεί στην Ε.Ε. με ένα καλά ανεπτυγμένο τομέα της βιοτεχνολογίας και ένα εκπαιδευμένο πληθυσμό που να κατανοεί τα πλεονεκτήματα της βιοτεχνολογίας. Εντατικοποιώντας τις προσπάθειες της στη Ρουμανία, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν μια σημαντική Ευρωπαϊκή σύμμαχο, με κοινά συμφέροντα και τις πεποιθήσεις στην καταπολέμηση των αντι-γ.τ.ο. θέσεων στην της ΕΕ “.
20 Μαρτίου 2011
Οι Η.Π.Α. πίσω απο ευνοϊκό για τους γ.τ.ο νοσμοχέδιο στην Κένυα
Οι ΗΠΑ ήταν η κύρια δύναμη πίσω από την ταχεία θέσπιση ενός νόμου που επέτρεπε την εισαγωγή των γ.τ. καλλιεργειών και  προϊόντων στην Κένυα, όπως αποκαλύφθηκε από ντοκουμέντα των Wikileaks. Ένα έγγραφο που στάλθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ το Μάρτιο 2009, από τον πρέσβη των ΗΠΑ Μάικλ Ranneberger, μόλις λίγες μέρες αφού ο Πρόεδρος Kibaki πέρασε σχετικό νόμο για την βιοασφάλεια, δηλώνει πώς η χρήση Αμερικανικών χρηματικής και τεχνικής υποστήριξης επέτρεψαν το να επιταχυνθεί και να ξεπεραστούν τις αντιδράσεις για το σχετικό νομοσχέδιο.
Το έγγραφο του πρέσβη περιγραφεί πως το διστακτικό Κοινοβούλιο τελικά πείστηκε.  Ένα πρόγραμμα  που χρηματοδοτούνταν απο την USAID  δημιούργησε δεσμούς μεταξύ των βασικών εθνικών θεσμικών οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν για να ασκήσουν πιέσεις για την υποστήριξη του νομοσχεδίου μεταξύ  φορέων χάραξης πολιτικής, βουλευτών καικαι κυβερνητικών φορέων. Μια Παναφρικάνικη διεθνής διάσκεψη βιοτεχνολογίας που οργανώθηκε στο Ναϊρόμπι,  συνέδριο το 2008, από το Αφρικανικό Φόρουμ ενδιαφερομένων μερών για τη Βιοτεχνολογία, γαλούχησε τους τοπικούς υποστηρικτές. Το Φόρουμ αυτό στηρίζεται από την ISAAA. Ο ISAAA είναι ένας οργανισμός με βάση τις Η.Π.Α. για την προώθηση των γ.τ.ο. και την “μεταφορά τεχνολογίας” που χρηματοδοτείται από τις Bayer, Cargill, Dow, Monsanto, Pioneer και Syngenta, καθώς και από ιδρύματα και Δυτικές κυβερνητικές υπηρεσίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της USAID. Το Δ.Σ. Του ISAAA περιελάμβανε στελέχη της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας από επιχειρήσεις, όπως η Monsanto και η Syngenta.
22 Δεκεμβρίου 2010
1. “Αντίποινα” σε όσους εναντιώνονται στους γ.τ.ο.

Η πρεσβεία των Ή.Π.Α. υπό την προεδρία Bush, το 2007, συμβούλευε την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει έναν στρατιωτικού τύπου “εμπορικό πόλεμο” ενάντια σε όποια χώρα της Ε.Ε θα εναντιωνόταν στους γ.τ.ο. Απαντώντας στην κίνηση της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας καλαμποκιού της Monsanto στα τέλη του 2007, ο πρέσβης Craig Stapleton, φίλος και συνεργάτης του G.W. Bush, ζήτησε να επιβάλλονται παραδειγματικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικά δίνεται η συμβουλή “..να ορίσουμε μια στοχευμένη λίστα αντιποίνων που θα προκαλέσουν κάποιο “πόνο” στην Ευρώπη μιας και υπάρχει συλλογική ευθύνη [για την εναντίωση στους γ.τ.ο.]..”
-Έγγραφο: 07PARIS4723 (περισσότερα εδώ)
2.  Η Ισπανία συνεργάζεται στενά με τις Η.Π.Α ώστε να πείσουν την Ε.Ε. για την μη εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την Βιοτεχνολογία
Τα έγγραφα εξηγούν πως και γιατί η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί-ανέχεται τις γ.τ. καλλιεργειες για χρόνια [ως μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα εκτεταμένης καλλιέργειας γ.τ.ο.], πως αδυνατούν να εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες για την επισήμανση και την ιχνηλασιμότητα γ.τ. τροφίμων, πως κρατούν μυστικές τις τοποθεσίες γ.τ.ο στα χωράφια, παρόλη την μακρά σειρά περιστατικών επιμόλυνσης και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων για τους αγρότες και την κοινωνία.
-Έγγραφο: Spain’s biotech crop under threat (περισσότερα εδώ)
-Σχετικά άρθρα (GMWatch) εδώ
21 Δεκεμβρίου 2010
Πιέσεις στο Βατικανό για τους γ.τ.ο.. “Υποστηρικτής” τους φέρεται να είναι ο Πάπας

“..Επειδή πολλοί καθολικοί επίσκοποι στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τις γ.τ. καλλιέργειες, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ιδιαίτερη πίεση προς τους συμβούλους του Πάπα..οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Πάπας σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τις γ.τ. καλλιέργειες μετά από συνεχείς πιέσεις των ανωτέρων Αγίων συμβούλων, αλλά εκφράζει τη λύπη που δεν έχει εκδηλώσει ακόμη την υποστήριξη του..”
-Έγγραφο: Pope turns up the heat on environmental protection (περισσότερα εδώ)
-Σχετικά άρθρα (GENET) εδώ
07 Δεκεμβρίου 2010
1.Ο Σαρκοζύ και η βιομηχανία των γ.τ.ο.

Αναφορά στην προσέγγιση του Ν. Σαρκοζύ σχετικά με τους γ.τ.ο. και το πιθανό Ευρωπαϊκό μορατόριουμ.
-Έγγραφο: President Sarkozy’s First Official Visit To The U.S.: Policy Coordination With A Self-Consciously Independent France (περισσότερα εδώ)
2. Η Βρετανία, οι γ.τ.ο. και τα αγροκαύσιμα
Η γνώμη του Βρετανού πρ. Brown σχετικά με την τιμές των τροφίμων, τα αγροκαύσιμα και τους γ.τ.ο.
-Έγγραφο: UK food summit highlights pm Brown’s concern  (περισσότερα εδώ)
-Σχετικό άρθρο  (GMWatch) εδώ
03 Δεκεμβρίου 2010
Ενδιαφέρον εξάπλωσης των γ.τ.ο. στην Αφρική:

Την ανάγκη πληροφοριών για την κατεύθυνση πολλών αφρικάνικων χωρών προς την υιοθέτηση των γ.τ.ο. αποκάλυψε η διαρροή διπλωματικών εγγράφων των Η.Π.Α., μέσω του Wikileaks, κάτι που χαρακτηρίστικε ως επιβεβαίωση της εξωτερικής πολιτικής για τη προθώηση της βιοτεχνολογίας.
-Έγγραφο: Reporting and Collection Needs – African Great Lakes (DROC, Burundi, Rwanda) (περισσότερα εδώ)
-Σχετικό αρθρο (BiotechWatch.gr) εδώ
Από το  BiotechWatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: