Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΗΜ.ΑΡ: στο Επικρατείας Βασιλικός και Μοδινός


ΔΗΜ.ΑΡ: στο Επικρατείας Βασιλικός και Μοδινός


Ο λογοτέχνης Βασίλης Βασιλικός και ο περιβαλλοντολόγος και οικολόγος Μιχάλης Μοδινός θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜ. ΑΡ σύμωνα με όσα δήλωσε στη συνέντευξη στο webtv του ΑΠΕ, o πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης.  Ο κ. Κουβέλης σημείωσε επίσης ότι αυτές οι δύο υποψηφιότητες θα είναι οι μόνες αλλαγές στα ψηφοδέλτια του κόμματός του και πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα μπουν στη λίστα σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουβέλης, προτείνει την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τις αρχές του 2018 τονίζοντας ότι η πρόταση για την κατάργηση του μνημονίου «χαϊδεύει αυτιά». Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να καταργηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο ύψος του κατώτατου μισθού και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα. «Οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις» είπε.

Ευρωπαϊκή εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων ζητά η ΔΗΜΑΡ


Ευρωπαϊκή εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων ζητά η ΔΗΜΑΡ


 Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Αιτωλοακαρνανίας (στο πλαίσιο περιοδείας) ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας των καταθέσεων, προαναγγέλλοντας ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των επαφών που θα πραγματοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας με ευρωπαίους αξιωματούχους. Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:
Ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προωθήσει ο ίδιος την εγγύηση από την ΕΕ των ελληνικών καταθέσεων μέχρι του νόμιμου ορίου, ώστε να ανακοπεί η εκροή κεφαλαίων. «Οι Ελληνες καταθέτες, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίοι, υφίστανται ένα πρωτοφανή πόλεμο νεύρων και γίνονται αποδέκτες υποβολιμαίων σχολίων, φημών η και σεναρίων, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης και η δοκιμασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αποτελεί στοιχειώδη εκδήλωση κοινοτικής αλληλεγγύης προς τους Έλληνες η Ευρωπαϊκή Εγγύηση των καταθέσεών τους, στο ύψος που ορίζει και ο Ελληνικός νόμος.

"AΠΟΚΑΛΥΠΤΩ" Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη


newsbomb.gr - "AΠΟΚΑΛΥΠΤΩ" Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη

 
50 Προβολές 
  

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Όλες οι δημοσκοπήσεις, από διαφορετικές εταιρείες, αναδεικνύουν ένα κοινό εύρημα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστά από 65 έως 85 %, τάσσεται υπέρ της σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο, με εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τα συνθήματα της 6ης Μαΐου για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου ή για μονομερή καταγγελία, απορρίπτονται και αποτελούν παρελθόν.

Ανάγκη για τη χώρα η κυβερνητική σύμπραξη Του Σπύρου Λυκούδη


Ανάγκη για τη χώρα η κυβερνητική σύμπραξη

Του Σπύρου Λυκούδη

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι δύναμη ευθύνης και ανατροπής. Απορρίπτει τους μονόδρομους και υποστηρίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Διεκδικεί για τη χώρα άλλες λύσεις, ρεαλιστικές, κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες. Επιδιώκει να συμμαχήσει με ό,τι πιο σπουδαίο διαθέτει η ελληνική κοινωνία για να αλλάξουν οι πολιτικές και το μοντέλο διαχείρισης της χώρας. Ο επανακαθορισμός του πολιτικού τοπίου με ισχυρή παρουσία της ευρύτερης Αριστεράς αποτελεί τον καταλύτη για μετατόπιση του άξονα της πολιτικής ζωής προς προοδευτική κατεύθυνση.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μαχητική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και η δημιουργία ενός κοινού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας με κοινωνική προστασία, δίκαιη κατανομή των βαρών και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η ανασυγκρότηση, λοιπόν, και η ανασύνθεση του ευρύτερου δημοκρατικού αριστερού χώρου και η σύμπτυξη ενός ισχυρού μετώπου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που θα διεκδικήσει τη διαχείριση της κοινωνίας, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Πώς, όμως, διαμορφώνεται ο σημερινός χάρτης των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων;

Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία με κύριο εκφραστή το ΠΑΣΟΚ έχει από καιρό απολέσει την πολιτική της αξιοπιστία. Υπήρξε πρωταγωνιστής των σημερινών αδιεξόδων και στην πρόσφατη περίοδο σε συμπόρευση με τη Δεξιά υλοποίησε μια άδικη και αναποτελεσματική πολιτική. Υιοθέτησε μια πολιτική οριζόντιων περικοπών και προσπάθησε να προστατεύσει τις κατεστημένες δομές, μετακυλίοντας το κόστος στους πιο αδύναμους.

Με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς έως σήμερα δεν υπάρχει συναντίληψη για κομβικά ζητήματα, με πρώτο και κύριο αυτό της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ. Αυτές οι διαφορές πολιτικής είναι πραγματικές και αν οποιαδήποτε προσπάθεια συνάντησης της ευρύτερης Αριστεράς δεν τις συνυπολογίζει έχει απλώς δημαγωγικό χαρακτήρα. Αν οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς κάνουν τη μεγάλη και ριζική στροφή τους και αναζητήσουν δρόμο παρέμβασης στο έδαφος των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών με δεδομένη την επιδίωξη παραμονής της χώρας εντός του ευρώ, τότε εξ αντικειμένου θα αρθούν βασικά εμπόδια για προγραμματική σύγκλιση, άρα και για σύμπραξη σε κυβερνητικό επίπεδο. Η χώρα περνάει κρίσιμες ώρες. Ο τόπος έχει ανάγκη τη μεγάλη κυβερνητική δημοκρατική παράταξη. Δεν μας αξίζει μια διαλυμένη κοινωνία, δεν μας αξίζει ένας λαός χωρίς αισιοδοξία. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση. Οι υπόλοιποι;

* Ο Σπύρος Λυκούδης είναι γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος

Πηγη: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Nέα δημοσκόπηση VPRC - 4η η ΔΗΜΑΡ με 7,5%



Δημοσκόπηση VPRC: ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26,5% - Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,5%

Δημοσκόπηση VPRC: ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26,5% - Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,5%

30.05.2012
15:43
Μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παράσταση νίκης για τη Νέα Δημοκρατία, δημοσιοποιηθηκε σήμερα.
Πρόκειται για έρευνα της εταιρείας VPRC για τα Επίκαιρα, από την οποία προκύπτει ότι στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30% εναντι 26,5% της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 12,5%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 7,5%, όπως και η ΔΗΜΑΡ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%.
Εκτός Βουλής μένουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 39% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%.

«Σκηνικό τρόμου» στήνει η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει η ΔΗΜΑΡ


«Σκηνικό τρόμου» στήνει η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει η ΔΗΜΑΡ
Η πολιτεία δεν πρέπει να είναι απούσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της
«Σκηνικό τρόμου» στήνει η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει η ΔΗΜΑΡ
4
εκτύπωση  

Τα πυρά της κατά της Χρυσής Αυγής στρέφει η Δημοκρατική Αριστερά κατηγορώντας την ότι «στήνει στις γειτονιές της Αθήνας και στην περιφέρεια της χώρας σκηνικό έντασης και τρόμου».

«Είναι προφανώς ότι ψάχνουν ευκαιρία για νέα Πάτρα. Μαχαιρώνουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, αυτοδικούν και τρομοκρατούν με καταδρομικές επιχειρήσεις» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως η Πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απούσα.

«Οφείλει να κάνει το καθήκον της και να προστατέψει τους πολίτες. Καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να δώσουν με την ψήφο τους την απάντηση στη βία» καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά.

Δείτε το Νέο Προεκλογικό Σποτ της Δημοκρατικής Αριστεράς


Με σύνθημα το “Το κλειδί το κρατούν στα χέρια τους οι πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου”, έρχεται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το νέο προεκλογικό σποτ της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Δείτε το σε πρώτη μετάδοση:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ


            
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  &   Υπ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΜΙΛΙΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 – ΩΡΑ 19:30 – ΝΗΣΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ
  • χρεοκοπία ή όχι; ευρώ ή δραχμή; μνημόνιο ή αντιμνημόνιο;
  • καταγγελία Μνημονίου και δραχμή ή σταδιακή αποδέσμευση με ευρώ;
  • ποιο το διακύβευμα για τη Δράμα & ποιοι θα την εκπροσωπήσουν;
  • στις 18 Ιουνίου θα έχουμε Κυβέρνηση;
Ελάτε να συζητήσουμε για όσα ανησυχούν & προβληματίζουν όλους μας.
Τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ θα παρουσιάσει ο υπ. Βουλευτής Δράμας Παναγιώτης Χατζηγεωργίου.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Προβάδισμα 1,3 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση


Προβάδισμα 1,3 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

  • 135
     
 Προβάδισμα 1,3 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση
 
Προβάδισμα 1,3 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία νέα προεκλογική δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, καθώς λαμβάνει ποσοστό 23,4%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,5% βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ.
Με 7,4% ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ με 5,9% το ΚΚΕ βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά με 5,1%, ενώ στην έκτη θέση η Χρυσή Αυγή με 4,2%. Η συμμαχία της Δημιουργία Ξανά με τη Δράση λαμβάνει 2,6%, ενώ 2% λαμβάνει ο ΛΑΟΣ.
Στην ερώτηση ποιος πολιτικός αρχηγός έχει περισσότερο την ευθύνη που δε σχηματίστηκε κυβέρνηση, το 47,9% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 14,7% αποδίδει την ευθύνη στον Αντώνη Σαμαρά, το 4,4% στον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 3,2% στον Φώτη Κουβέλη και το 2,4% στην Αλέκα Παπαρήγα.
Στην ερώτηση πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνουν ξανά εκλογές ή θα έπρεπε να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, το 25,3% απαντά ότι έπρεπε να γίνουν ξανά εκλογές, ενώ το 72,4% ότι θα έπρεπε να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Στην ερώτηση τίνος πολιτικού αρχηγού τη στάση θεωρείτε πιο θετική συνολικά μετά τις εκλογές, το 22% απαντά του Αντώνη Σαμαρά, το 20,8% του Αλέξη Τσίπρα, το 17,2% του Ευάγγελου Βενιζέλου, το 9,6% του Φώτη Κουβέλη, το 6,4% του Πάνου Καμμένου, και το 1,7% του Ν. Μιχαλολιάκου. Το 14,2%, ωστόσο, απαντά «κανέναν».
Στην ερώτηση από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου τι θα θέλατε να προκύψει, το 30,3% απαντά μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 66,4% μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην ερώτηση πιστεύετε ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ, το 80,9% απαντά ναι/μάλλον ναι, το 18% όχι/μάλλον όχι .
Στην ερώτηση αν η παραμονή στο ευρώ έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή του μνημονίου, πρέπει η χώρα να το εφαρμόσει, το 52,4% απαντά ναι/μάλλον ναι, ενώ το 44,5% απαντά όχι/μάλλον όχι.
Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, το 20,4% απαντά να καταγγείλει και να καταργήσει το μνημόνιο, το 77,8% να το επαναδιαπραγματευτεί και να το τροποποιήσει.
Στην ερώτηση πιστεύετε ότι ο κίνδυνος να φύγουμε από το ευρώ είναι μεγαλύτερος αν η επόμενη κυβέρνηση, το 67,2% απαντά να καταγγείλει το μνημόνιο, το 17,6% να εφαρμόσει το μνημόνιο και το 15,2% δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στην ερώτηση πόσο ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να βγούμε από την ευρωζώνη, το 45,4% απαντά πολύ/αρκετά, ενώ το 48,4% απαντά λίγο/καθόλου.
Στην ερώτηση ποιο κόμμα θεωρείτε πιο έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα, το 33,1% απαντά τη Νέα Δημοκρατία, το 16,1%, το ΣΥΡΙΖΑ, το 10,2% το ΠΑΣΟΚ, το 3,8% τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το 2,2% τη Δημοκρατική Αριστερά.

Φ. Κουβέλης: "Χαϊδεύει αυτιά" η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου


Φ. Κουβέλης: "Χαϊδεύει αυτιά" η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου

29/05/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
Φ. Κουβέλης: Χαϊδεύει αυτιά η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου
Την ξεκάθαρη διαφωνία του με την πρόταση για μονομερή καταγγελία του μνημονίου διατυπώνει στη συνέντευξή του στη webtv του ΑΠΕ ο Φώτης Κουβέλης.
«Η πρόταση χαϊδεύει αυτιά και συνειδήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα σημάνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόρτας είτε για την αποπομπή είτε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διατύπωσε, ωστόσο, την πρόταση να επιδιωχθεί άμεσα η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν το ύψος του κατώτατου μισθού και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».
«Ας σκεφτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη δραχμή τι θα σημάνει για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες. Θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ», επεσήμανε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε τρελό πληθωρισμό και γκρέμισμα κατά 50% των μισθών και των συντάξεων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε άλλη ερώτηση επεσήμανε πως ο αγώνας δίνεται για μην έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και επέκρινε εκείνους αποδέχτηκαν ότι μείωση αποδοχών σημαίνει και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που πήρε το κόμμα του στις εκλογές, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που το εμφάνιζαν να εξασφαλίζει διψήφιο ποσοστό, έκανε λόγο για σκηνικό «καρικατούρας δικομματισμού» και υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει σταθερά ποσοστά και αποκρούει την πίεση, βλέποντας να καταγράφεται κίνηση προς τα πάνω.
«Εμείς μιλήσαμε από την αρχή με ειλικρίνεια. Σταδιακή αποδέσμευση, σκληρή διαπραγμάτευση, παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, άμεση ενέργεια για να στηριχθεί η κοινωνία που έχει τεμαχιστεί», συνέχισε και αμέσως μετά άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετάξει τη διερευνητική εντολή, τη σηκώσαμε εμείς και του είπα ’προχώρα’ να στηρίξουμε προοδευτική κυβέρνηση με σφραγίδα αριστερή στην οποία η ΝΔ θα έδινε ψήφο ανοχής και το ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης. Δε θέλησε», ανέφερε ο κ. Κουβέλης και υπενθύμισε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας.
Όχι στην ακυβερνησία
Ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
«Δώστε μας την εντολή ώστε να συντελέσουμε να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη προγραμματική γραπτή συμφωνία και κανείς να μην μπορέσει - τουλάχιστον εύκολα - να την αθετήσει», συμπλήρωσε και εξήγησε πως από τη δύναμη των κομμάτων θα εξαρτηθούν πολλά.      
«Ο ελληνικός λαός κρατάει στα χέρια του τη λύση, το κλειδί για να ανοίξει την κλειδαριά που λέγεται ακυβερνησία», σημείωσε.
Όσον αφορά το υποθετικό ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είπε ότι προϋπόθεση είναι η θετική δέσμευση την προοδευτική προγραμματική συμφωνία.
«Εκεί θα κριθεί. Όχι στην αναζήτηση του προοδευτισμού στην ετικέτα αλλά στη βάση του περιεχομένου της πολιτικής», υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επανέλαβε ότι είναι εύκολος δρόμος να υπόσχεται κανείς 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο και κατώτατο μισθό 1300-1500 ευρώ, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή «δε θα βουλιάξει ο τόπος στα τάρταρα αλλά θα δοκιμαστεί πολύ και θα έχουμε και πολιτική απομόνωση της χώρας».
Επιπλέον, συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να γίνει λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, έκανε λόγο για κατάντια με αφορμή το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε το ύψος του ελλείμματος και χαρακτήρισε έννοια ανύπαρκτη το επαχθές χρέος.
Ο λογοτέχνης Βασίλης Βασιλικός και ο περιβαλλοντολόγος και οικολόγος Μιχάλης Μοδινός θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, όπως ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτές οι δύο υποψηφιότητες θα είναι οι μόνες αλλαγές στα ψηφοδέλτια του κόμματός του και πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα μπουν στη λίστα σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ηγείται ο ίδιος του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, απάντησε πως το μόνο που επιθυμεί είναι να έχει συμβάλει να υπάρξει λύση που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες που ταλαιπωρούνται. «Αυτή είναι η έγνοια μου και κανένας υπουργικός ή πρωθυπουργικός θώκος», είπε.
Σε ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι μετατοπίστηκε και εγκαταστάθηκε σε βαθύ νεοφιλελευθερισμό, με συνέπεια να χάσει την κοινωνική του βάση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξελίξεων στο εσωτερικό του μετά τις εκλογές.
Όσο για τα πρώην στελέχη ή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να ενταχθούν στη ΔΗΜΑΡ είπε πως «αυτά θα τα δούμε στο πλαίσιο ανοικτού συνεδρίου στο τέλος του 2012» και παράλληλα τοποθέτησε το κόμμα του στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
«Για σκεφτείτε όταν μιλάω για προοδευτική προγραμματική συμφωνία, να μιλάω για το μελλοντικό πρωθυπουργό, χωρίς να ξέρω τις παραδοχές του αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία προοδευτική περιεχομένου που προτείνω», απάντησε σε ερώτηση απέναντι στο ενδεχόμενο να δεχτεί ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι την ψήφισαν οι πολίτες που ήθελαν να τιμωρήσουν, να εκδικηθούν και να αποδοκιμάσουν, αλλά εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν θα είναι ίδιο με εκείνο της 6ης Μαΐου. Ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε να τεθεί εκτός νόμου, είπε ότι δεν έχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα και από το νόμο, σημειώνοντας ότι υπάρχει θέμα πού ξεκινάει και πού φτάνει η ελευθερία για τη συγκρότηση κόμματος, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν σέβεται το δημοκρατικό πολίτευμα.
Σχετικά με το ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του έχει διαφορετική πολιτική πρόταση, ενώ για την πτωτική πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, την απέδωσε στο αδιέξοδο της πολιτικής του πρότασης.
Ακόμη, έδωσε απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν «μνημονιακό κόμμα» τη ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του κάθε φορά που καταψήφισε τα μνημόνια ή το μεσοπρόθεσμο, κατέθετε το ισοδύναμο.
"Μάχομαι να μην υπάρξει σχέδιο εξόδου"
«Σήμερα έρχονται στα λόγια μας όσοι είπαν υπερβολές, δεν είπαν αλήθειες και πολλοί είπαν ψέματα. Ο τόπος έχει ανάγκη από ειλικρίνεια», συνέχισε και αποδοκίμασε την Κριστίν Λαγκάρντ για τις πρόσφατες δηλώσεις της. «Ντροπή. Η υποκρισία έχει τα όριά της. Αιφνιδίως αναζήτησε ευαισθησία για τα παιδιά του Νίγηρα. Οφείλει από τη θέση που βρίσκεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική, να μην απειλεί και να μην παρεμβαίνει απαράδεκτα σε ζητήματα που δεν αφορούν τις αρμοδιότητές της», είπε συγκεκριμένα. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην Ευρώπη να απεργάζονται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Υπάρχει η θεωρία -κυρίως στη Γερμανία- του σάπιου δάκτυλου. Θυσιάζουμε ένα δάκτυλο για να σώσουμε το χέρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω τέτοιο ενδεχόμενο. Μάχομαι να μην υπάρξει», ανέφερε ο κ Κουβέλης και υποστήριξε πως τώρα που το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο και λόγω της εκλογής Ολάντ αλλάζει, εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ώρα τη μεταβαλλόμενη πολιτική πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε συμμαχίες.
Σε ό,τι αφορά τις υψηλές αποδοχές στο δημόσιο, είπε ότι βεβαίως και υπάρχουν και για αυτό το λόγο ήταν αντίθετος με τις οριζόντιες περικοπές. «Όπου υπάρχουν μισθολογικές ακρότητες να αντιμετωπιστούν. Οι συντεχνίες είναι εκείνες που λειτούργησαν στη λογική του πελατειακού κράτους», είπε.
Τέλος, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως πρέπει τα ιδιωτικά ΜΜΕ να καταβάλουν αντίτιμο καθώς οι συχνότητες ανήκουν στο ελληνικό λαό.