Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Για τις φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου


Για τις φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου

Οι φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου βρίσκουν την χώρα σε κρίση. Ακυβέρνητη, με τεράστια οικονομικά προβλήματα, ορατο τον κίνδυνο αποχώρησης απο την Ευρώπη και με την άνοδο του εθνικισμού να σοκάρει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.
Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες της κρίσης, οι φοιτητές-σπουδαστές που ανήκουμε στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, τοποθετούμαστε στα ζητήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.
ΕΜΕΙΣ δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι:
 
· Στους επαγγελματίες συνδικαλιστές που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν το εκλογικό τους ποσοστό, την ευκολία που περνάνε τα μαθήματα και την προσωπική τους επιρροή μέσα στα κόμματα τους.
· Στους επαγγελματίες επαναστάτες που ο σκοπός τους στα πανεπιστήμια είναι να ρίξουν την κυβέρνηση ή έστω ένα γιαούρτι και ένα καδρόνι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη από το «συμφέρον του φοιτητικού κινήματος». Είμαστε απέναντι σε λογικές κηδεμονίας και ιδιοποίησης των αγώνων από μειοψηφίες.
· Στους μέτριους ή κακούς καθηγητές που αρνούνται την αξιολόγηση όπως και κόντρα στην εκμετάλλευση της αξιολόγησης από πολιτικούς παράγοντες και παραγοντίσκους – μάνατζερ.
· Στην κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που συμβαίνει σε ορισμένα πανεπιστήμια.
· Στους απαθείς και αδιάφορους, όπου ενδιαφέρονται να βολευτούν οι ίδιοι διευκολύνοντας και ομορφαίνοντας τον φοιτητικό τους βίο με γαλαζοπράσινες σημειώσεις και διευκολύνσεις, πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια και «αποδράσεις» στο Bansko και στη Μύκονο.
· Στη γηπεδοποίηση των φοιτητικών συνελεύσεων με τραμπουκισμούς, βία και πληρωμένους μπράβους που αποτρέπουν τον απλό (και μη φανατισμένο) κόσμο από το να συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες.
· Στην κουλτούρα της αντιγραφής και των αγορασμένων εργασιών και πτυχίων που οδηγούν σε ημιμαθείς και (αν)αξιοπαθούντες χωρίς κανένα αυτοσεβασμό και κυρός πτυχιούχους.
Είμαστε υπέρ και και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις:
· Για τον εναρμονισμό των δαπανών για την παιδεία με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης και 1% του ΑΕΠ για την ερευνα.
· Για την ανάγκη μεταρρύθμισης του πανεπιστημίου με σκοπό την παραγωγή υψηλού επίπεδου επιστημονικού προσωπικού μέσω διαλόγου και σύνθεσης απόψεων. Η επένδυση σε παιδεία-έρευνα μπορεί να γίνει μοχλός εξόδου από την κρίση.
· Για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την εφαρμογή του νόμου όταν αυτό παραβιάζεται με τη συνεργασία των ιδρυμάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Άλλο πράγμα το άσυλο, και άλλο το μπάχαλο!
· Για την αναδιοργάνωση του Φοιτητικού κινήματος και των δομών αυτού (ΕΦΕΕ) και όχι της διάλυσής του, όπως δυστυχώς συμβαίνει εδώ και πάνω απο 15 χρόνια. Θλιβόμαστε από την αδυναμία-κατάντια ΟΛΩΝ των παρατάξεων να συμφωνήσουν έστω σε κοινά εκλογικά αποτελέσματα και τις απίστευτες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για αποτελέσματα όπως βολεύουν την καθεμία από αυτές!!!
· Την αξιοκρατία σε όλες της τις μορφές και σε όλους τους χώρους σε συνεργασία με τους φορείς του Πανεπιστημίου.
- Την αναγνώριση της φυσιογνωμίας των ΤΕΙ και κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
- Την οριζόντια διαμόρφωση ενός ενιαίου ερευνητικού χώρου που θα ενθαρρύνει την αλληλοεπίδραση και τη συνέργεια μεταξύ πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΚΕΚ και ερευνητικών κέντρων με τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
Με την παραπάνω λογική επιλέγουμε να συμμετέχουμε στις εκλογές και να στηρίξουμε δυνάμεις του φοιτητικού συνδικαλισμού- κυρίως ανεξάρτητα σχήματα- που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε, καθώς είμαστε ένας νέος πολιτικός φορέας, πως θα πάρουμε σύντομα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενός αναγεννημένου φοιτητικού κινήματος που θα βρει το νήμα των καλύτερων αγωνιστικών του παραδόσεων.
Φοιτητές-σπουδαστές της Δημοκρατικής Αριστεράς