Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


«Δραματικές διαστάσεις παίρνει το μεταναστευτικό ζήτημα στην πόλη της Πάτρας και οι λέξεις αδυνατούν πλέον να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν όχι μόνο θύματα αλλά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις ανθρωπιστικής και κοινωνικής έκρηξης» ……….«Σε καθημερινή πλέον βάση γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων και είναι καθαρά θέμα χρόνου να χαθεί ανθρώπινη ζωή, αφού η συσσώρευση χιλιάδων πεινασμένων και εξαθλιωμένων μεταναστών στην Πάτρα έχει οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα».

Τα παραπάνω ανέφερα επί λέξει (σχεδόν προφητικά) στην τελευταία ερώτησή μου στη βουλή των Ελλήνων για το μεταναστατευτικό πρόβλημα που βιώνει η πόλη της Πάτρας. 



Η πρόσφατη δολοφονία ενός αθώου συμπολίτη μας είναι μια αποτρόπαιη και καταδικαστέα πράξη και οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν απ’ την ελληνική δικαιοσύνη. Αποτρόπαιες είναι και οι πράξεις αυτοδικίας των αυτόκλητων «μαύρων παλληκαριών» που εκμεταλλευόμενοι την απουσία της πολιτείας προσπαθούν να «επιλύσουν» το υπαρκτό και σύνθετο πρόβλημα των μεταναστών. Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αυτοδικίες, ούτε με εκτοπισμούς σε γκέτο και ξερονήσια.


Η συνολική θέση της ΔΗΜΑΡ για τους μετανάστες οριοθετείται και προσδιορίζεται από την αντίληψη ότι ο σύγχρονος εθνικισμός και ο ρατσισμός δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα ιστορικό επεισόδιο ή μια επιβίωση παλαιών μορφών, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο με βαθιές ρίζες, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς.


Για μια ακόμη φορά θα καταθέσουμε τη δέσμη των προτάσεων μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο ασφαλώς δεν μπορεί να περιμένει.


Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει:


• Να απαιτήσει αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο II του 2003 (που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη), η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρο εγκλεισμού όλων των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που απλώς χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα προς την Ευρώπη.


• Να απαιτήσει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αν η τελευταία δεν δεσμευθεί ότι θα δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα.


• Να επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στις παρεμβάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και θα παρέχει όλους τους αναγκαίους πόρους για την εγκατάσταση, τη διατροφή και την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών, μέχρις ότου μπορέσουν να ενταχθούν δημιουργικά στην κοινωνία. Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπεται ο επιμερισμός του βάρους της μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη, με κριτήρια τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε χώρας.


• Να ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων με την ουσιαστικότερη και μονιμότερη συνδρομή της ΕΕ.


• Να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης.


• Να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις όσων ζητούν άσυλο με κριτήρια αντικειμενικά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς ρυθμίσεις και να παρέχει άσυλο σε όσους πραγματικά το δικαιούνται εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και παρέχοντάς τους όλα τα συναφή δικαιώματα.


• Να επαναπροωθήσει τους παράνομους μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους.


• Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.


• Να επιμείνει και να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.
Ο πρόσφατος θάνατος του συμπολίτη μας στις Ιτιές, πυροδότησε την κοινωνική έκρηξη και πλέον δεν αρκούν οι δηλώσεις εκδήλωσης συλλυπητηρίων. Η παντελής απουσία της πολιτείας και η έλλειψη συγκεκριμένης και υπεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής οδήγησαν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση. Η ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια άφησαν το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι τεράστια.