Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΑΛΕΞΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ; του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου


ΑΛΕΞΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ;

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των πρόσφατων Βουλευτικών Εκλογών οι πολίτες παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις. Το κοινοβουλευτικό μας σύστημα δοκιμάζεται. Οι πολιτικές δυνάμεις αποδεικνύονται ανώριμες, καθώς έως και σήμερα - δέκα μέρες μετά τις εκλογές - δεν έχει καταστεί δυνατή η συγκρότηση Κυβέρνησης και όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς νέες εκλογές. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα αυτών δεν διαφέρει πολύ από τα σημερινά δεδομένα – που είναι και το πιθανότερο, τότε είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα μείνουν έκθετες στον Ελληνικό Λαό. Θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν την Κυβέρνηση, που σήμερα αρνήθηκαν να συγκροτήσουν.
Ο δικομματισμός υπέστη δεινή ήττα και παραπαίει. Είναι πιθανό σε περίπτωση νέων εκλογών, τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται επ΄ ουδενί να ανακάμψουν. Οι «ισχυρές» μονοκομματικές Κυβερνήσεις μας τελείωσαν οριστικά. Η Χώρα θα πρέπει να μάθει να πορεύεται με συνεργατικά – συμμαχικά σχήματα, όπως άλλωστε όλες οι προηγμένες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες. Όπως ακριβώς επιτάσσει η πλέον των διακοσίων ετών διεθνής κοινοβουλευτική παράδοση και πρακτική.
Δοκιμάζεται επίσης και η Αριστερά και ιδιαίτερα η Ανανεωτική Αριστερά. Το αίτημα για απλή αναλογική, που δεν θα νόθευε τη λαϊκή ετυμηγορία, έχει νόημα όταν συνοδεύεται με διάθεση και ετοιμότητα για συνεργασία. Η Αριστερά που αρνείται εξ αρχής την συνεργασία ή  τη διακηρύττει στα λόγια, αλλά την υπονομεύει στην πράξη και επιδιώκει νέες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία αυτοακυρώνεται. Επιδιώκει κατ΄ ουσία αναβίωση ενός νέου δικομματισμού. Θυμίζει τις χειρότερες μέρες ενός λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, δίχως να πιστεύει σε αυτές και τις ποδοπατούσε στην πράξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς φάνηκε να ενσαρκώνει το αίτημα για μια Αριστερά δίχως αγκυλώσεις και δογματισμούς του παρελθόντος, για μια αριστερά παρούσα, κυβερνώσα, συμμέτοχη και διαμορφωτή των εξελίξεων. Εκείνο που έμενε να αποδειχτεί ήταν αν θα μπορούσε να υλοποιήσει το αίτημα των καιρών ή αν θα διέψευδε τις ελπίδες. Στην πρώτη περίπτωση θα εδραιώνονταν στο πολιτικό μας σύστημα η Αριστερά και θα μπορούσε να οδηγήσει τη Χώρα σε μια δημοκρατική αριστερή διέξοδο από την κρίση. Στη δεύτερη περίπτωση θα χαθεί για την Αριστερά και τη Χώρα μια ιστορική ευκαιρία.
Οι επόμενες ημέρες των εκλογών και οι χειρισμοί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα δυστυχώς διαψεύδουν τις ελπίδες για μια Αριστερά στο προσκήνιο. Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανέτοιμος, δεν τόλμησε, δεν θέλησε ή δεν μπορούσε να παίξει τον ρόλο που του επιφύλαξε η Ιστορία και του ανέθεσε ο Λαός.
Μέθυσε από το μέγεθος της ανέλπιστα  - ακόμη και για την ηγεσία και τα στελέχη του - μεγάλης εκλογικής του επιτυχίας. Αρκετοί που βλέπουν στον καθρέφτη τους μικρούς Τσε Γκεβάρα, φαντασιώνονται εξεγέρσεις, επαναστάσεις και άμεσο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Πολλοί μεθυσμένοι από την επιτυχία και τις νέες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν και μεγαλύτερη άνοδο, επιδιώκουν εκλογές περιμένοντας να εκμαιεύσουν περισσότερες ψήφους, να υφαρπάξουν το μπόνους των πενήντα εδρών και γιατί όχι να αποκτήσουν ακόμη και αυτοδυναμία !!! Η αλαζονεία κυριαρχεί. Έχει διαποτίσει ακόμη και μετριοπαθή μέλη και στελέχη του ΣΥΝ.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ιταμό κάλεσμα στους θεσμικούς συνομιλητές του – Προέδρους του πρώτου και τρίτου κόμματος – αξιώνοντας αλαζονικά «..μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών της που να αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν σε παλιότερη επιστολή τους». Ήταν βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνονταν αποδεκτό και έτσι ο «μουντζούρης» θα έφευγε από τα χέρια του.
Ελάχιστοι σοβαροί και αξιοπρεπείς προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν πήραν τα μυαλά τους αέρα, ότι παραμένουν αξιόπιστοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πρόγραμμα προοδευτικό, βιώσιμο και ρεαλιστικό.
Μέρος του Λαού επίσης μέθυσε με το εκλογικό αποτέλεσμα. Στηρίζει τον νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως προτίθεται να του δώσει μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά. Διαπίστωσε ο πολίτης ότι η ψήφος του έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να γράψει Ιστορία. Καταβαράθρωσε με την ψήφο του τα έως χθες παντοδύναμα κόμματα εξουσίας και ανέδειξε μια «αντισυστημική» πολιτική δύναμη που «δεν μασάει τα λόγια της». Έτσι δικαιολογείται και η δημοσκοπική ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο κατ΄ αρχήν η υπεύθυνη, εθνική και προοδευτική στάση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και του Φώτη Κουβέλη δεν θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα και να εκτιμηθεί δεόντως.
Οι αήθεις πολιτικές επιθέσεις από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΔΗΜΑΡ δικαιολογούνται ως ένα βαθμό, διότι αρνούμενοι τις προτάσεις Κουβέλη αντιλαμβάνονταν ότι θα δέχονταν πολύ μεγάλη πίεση και θα καταγράφονταν ως υπεύθυνοι για το μη σχηματισμό Κυβέρνησης.
Εκείνο που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση είναι το εμετικό και χυδαίο υβρεολόγιο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από πλευράς πολλών «συριζιτών» σε βάρος του Φώτη Κουβέλη και των στελεχών - μελών της ΔΗΜΑΡ. Βυσσοδομούν και ασχημονούν όχι σε βάρος ενός κόμματος υπεύθυνου απέναντι στην κοινωνία και τη Χώρα και ενός ανθρώπου που κοσμεί την Ελληνική πολιτική ζωή, ούτε μόνο σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων που στήριξαν τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τις αρχές του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού, ας απαντήσουν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτές τις κρίσιμες μέρες αποδείχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσεις και συγκεκριμένο σχέδιο. Χάιδεψε προεκλογικά τα αυτιά των ψηφοφόρων, υποσχόμενος πράγματα ανεφάρμοστα, δεν έθιξε καμία κοινωνική ομάδα, δεν πρότεινε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε μια κοινωνία συντεχνιακή, σε ένα υπερδιογκωμένο και σπάταλο κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος σε μια λαϊκίστικη προεκλογική ρητορεία, σε στόχους ανεφάρμοστους και προτάσεις μη ρεαλιστικές. Φαίνεται να είναι όμηρος των «αριστερών» του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και να μη μπορεί να επιβάλλει την επίσημη (;) θέση του κόμματός του, όπως την περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια ο κατ΄ εξοχήν υπεύθυνος προγράμματος και οικονομικής πολιτικής Γιάννης Δραγασάκης, ότι δηλαδή «είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες και επιδιώκουμε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».
Όλες αυτές τις ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεντεύξεις τους και σε συζητήσεις στα ΜΜΕ δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αν πρέπει να πληρωθεί ή όχι το ομόλογο των 435 εκατομμυρίων ευρώ, αν πρέπει ή όχι να πάρουμε τα 4,2 δις. Διαφωνούν μεταξύ τους για το αν θα καταγγείλουμε το μνημόνιο ή θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του.
Όταν διαφάνηκε προ ημερών ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης), άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη και εκλεγμένοι Βουλευτές, απαίτησαν άμεση καταγγελία του μνημονίου !!! Τυχόν υπαναχώρηση από τη θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα θα τον καταστήσει στόχο των ποιο ακραίων μελών της παράταξής του. Τα όσα έχουν σύρει αυτές τις μέρες για τον Φώτη Κουβέλη θα ωχριούν μπροστά στην επίθεση που θα δεχθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ !!! Σε μία τέτοια περίπτωση ενδεχομένως να δούμε τυχόν Καμμένους του ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύουν τους «ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» !!!
Όπως έγραψε και ο Γ. Βαρουφάκης μπορεί να είναι σωστή επιλογή η παραμονή στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζει ο ίδιος του ή μπορεί να αποτελεί καλύτερη ενδεχομένως επιλογή η επιστροφή στη δραχμή. Εκείνο όμως που είναι βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν και τα δύο. Συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει το ένα ή το άλλο.
Μετά  και το πρόσφατο «διάγγελμα» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ελληνικό Λαό δικαιούμαι ως πολίτης αυτής της Χώρας να θέσω το εξής απλό ερώτημα:
Αλέξη έχουμε σχέδιο ή έχουμε ξεφύγει τελείως; Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο τότε την απάντηση τη δίνει η γνωστή διαφήμιση:  TRAGIC !!!
Και όχι μόνο για τον Κίτσο και την Τασούλα, ούτε μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που ενδεχομένως να ξαναμπεί για πολλά χρόνια και πάλι στη γωνία της πολιτικής ζωής, αλλά για τη Χώρα ολόκληρη και αυτό είναι που ενδιαφέρει και στενοχωρεί πρωτίστως τον Ελληνικό Λαό.


                                                            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
                                     ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΑΡ