Τρίτη 29 Μαΐου 2012

O Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά στο Bloomberg


O Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά στο Bloomberg

Left-wing Democratic Left party leader Fotis Kouvelis speaks during his party's main pre-election rally in central Athens.
Η Δημοκρατική Αριστερά απαιτεί δεσμεύσεις για την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ
Greek Democratic Left Demands Euro Pledge To Back Syriza
Η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία ενδέχεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ζητά από το μεγαλύτερο αντιμνημονιακό κόμμα εγγυήσεις ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, προκειμένου να του παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης! Η Ελλάδα έχει και πάλι την τιμητική της στα διεθνή πρακτορεία κι αυτή τη φορά ήταν η σειρά του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να «παίξει πρώτο θέμα» στην ηλεκτρονική σελίδα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο προχώρησε σε μια εκτενή ανάλυση των συσχετισμών στην ελληνική πολιτική σκηνή κα επέλεξε να προβάλλει την τελευταία συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην οποία ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος να στηρίξει μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα μείνει στο ευρώ. «Έχουμε δύο κόκκινες γραμμές: η πρώτη αφορά στην διασφάλιση της σταθερής παρουσίας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ κα η δεύτερη η εξεύρεση τρόπων αμοιβαίας απεμπλοκής από όρους του Μνημονίου», δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης, για να συμπληρώσει πως σε τελική ανάλυση δεν είναι οι κόκκινες γραμμές που έχουν σημασία αλλά οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές και τα αποτελέσματά τους.
Στο δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφεται η κατάσταση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, με αναφορές στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, εξ’ ου και η στάση που θα τηρήσει ο κύριος Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ έχουν τεράστια σημασία, ιδίως εάν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστηρίζει την κατάργηση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση όλων των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δανειακής στήριξης της Ελλάδας. Μέτρων που ήδη έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην άρνηση του κυρίου Κουβέλη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία δεν θα μετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε έρθει στη δεύτερη θέση, πίσω από τη ΝΔ, στην ψηφοφορία της 6ης Μαΐου. Και τονίζεται πως εάν υπάρξει ένα ανάλογο, ατελέσφορο αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου, η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά μέχρι τον Ιούλιο, καθώς οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα μπλοκάρουν την επόμενη δόση των δανείων έως ότου σχηματιστεί μια κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg εστιάζει στις δηλώσεις του κυρίου Κουβέλη για το μέλλον της χώρας μας εκτός ευρώ: «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει σημαντικά προβλήματα. Δεν μπορώ όμως να αποκλείσω ότι αυτή θα είναι μια επιλογή των εταίρων μας, όπως και το πόσο αρνητικές μπορούν να είναι οι επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

Και καταλήγει προβάλλοντας τις προτάσεις του κυρίου Κουβέλη ενόψει μιας νέας διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας: «Μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στις 17 του Ιούνη πρέπει να είναι ‘καθαρή, ακριβής και γραπτή’ και θα πρέπει να βασίζεται σε μια πολιτική εξαγγελία με καθορισμένες αποφάσεις και στοχεύσεις, αλλιώς η νέα κυβέρνηση θα είναι θνησιγενής από την πρώτη ημέρα… Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να βρεθεί μια λύση, μια κυβέρνηση, αλλά θέλει και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κι αυτό σημαίνει πως όλοι πρέπει να ψηφίσουμε και να κινηθούμε στη συνέχεια με υπευθυνότητα».