Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Επιτέλους κυβέρνηση συνεργασίας: του Χρήστου Χατζηγεωργίου




Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων.

Η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα ίσως είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών, η κοινωνία ασφυκτιά κάτω από την απειλή της πλήρους και άτακτης χρεωκοπίας και η χώρα μας μπορεί να βρεθεί σε διεθνή απομόνωση και αδιέξοδα χειρότερα από αυτά που ζούμε τώρα. Αυτά δεν είναι κινδυνολογία αλλά μια ακτινογραφία της σημερινής κατάστασης. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια.
Για την αντιμετώπιση τέτοιας κρίσιμης κατάστασης χρειάζονται ενότητα, εθνική συσπείρωση, και ευρύτατες πολιτικές συναινέσεις που θα βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές και θα αναζητήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τη διάσωση της πατρίδας κάνοντας την επανάσταση του αυτονόητου. Οι αριστερές δυνάμεις δεν θα προτάξουν το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και οι δεξιές δεν θα προτάξουν εθνικιστικές ή νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
1) Απαιτούνται αλλαγές στο απαξιωμένο πολιτικό μας σύστημα, με χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής μέσω θεσμικών αλλαγών.
2) Κατάργηση της πολιτικής λιτότητας και αρχή μιας σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας.
3) Δημιουργία δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης των πολιτών που βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας.
4) Δίκαιη κατανομή των βαρών που συνεπάγεται η οικονομική κρίση.
5) Αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα κλπ.κλπ.κλπ.

Ποιοι θα τα κάνουν όμως όλα αυτά;
Οι πολίτες στις προεκλογικές μας περιοδείες απαιτούσαν από εμάς απεγνωσμένα: βρείτε τα, βρέστε 10 πράγματα που συμφωνείτε και μπέστε μπροστά...Μη μας πάτε από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση...την επόμενη φορά δεν θα πάει να ψηφίσει κανείς...
Δίκαιη η οργή του κόσμου! Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η χώρα και οι πολίτες της βρίσκονται στην άβυσσο εμείς να βλέπουμε τα κομματικά οφέλη από κάθε τακτική μας κίνηση.
Πολλοί μας λένε ότι η Δημοκρατική Αριστερά αυτοκτονεί με την στάση της να συμμετέχει σε κυβερνητική λύση με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..
Τους Απαντάμε με τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ : " Αν δεν καώ εγώ αν δεν καείς εσύ πως θα γενούμε φως ".
Ο στόχος μας δεν είναι βέβαια να καούμε αλλά να γίνουμε φως, να ανάψουμε την ελπίδα, να δώσουμε προοπτική και φτιάχνοντας μια προγραμματική συμφωνία με τη σφραγίδα της ΔΗΜΑΡ να αποτελέσουμε την προωθητική εκείνη δύναμη που θα δώσει κουράγιο στους Έλληνες και θα επαναφέρει το θέμα της σταδιακής απαγκίστρωσης από τα απεχθή και άδικα μέτρα του μνημονίου. 
Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί την αντιμνημονιακή δύναμη της κυβέρνησης και της δίνει δύναμη πυρός και διαπραγμάτευσης, καθώς και μεταρρυθμιστικό τέμπο. Είμαστε η φιλοευρωπαϊκή δύναμη, με μεταρρυθμιστική στρατηγική και οικολογική εγρήγορση. Μπορούμε να επανακαθορίσουμε την ασκούμενη πολιτική και το τολμάμε έστω και με αυτό το 6% που πήραμε στις τελευταίες εκλογές.
Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει χαμένος θα βγει ο τόπος και ο λαός καθώς και εμείς που πιστέψαμε στο όνειρο.
Ξέρουμε ότι σύμμαχος μας σε αυτή μας την προσπάθεια δεν είναι ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ο κόσμος που μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε την εντολή του ρυθμιστή, του επιταχυντή, της υπεύθυνης και χρήσιμης Αριστεράς.
Όσον μας αφορά θα προσπαθήσουμε για προγραμματική συμφωνία με όσο το δυνατό πιο προοδευτική κατεύθυνση, (δυστυχώς στην προσπάθειά μας αυτή δεν βρήκαμε συμπαραστάτες καθαρόαιμους "αριστερούς" που δεν συγκλίνουν και δεν συναινούν παρά μόνο αν έχουν ηγετικό ρόλο), ειδάλλως η δύναμή μας θα είχε πολλαπλασιαστική ισχύ και ο άξονας της πολιτικής θα είχε επανακαθοριστεί ακόμη πιο αριστερά. Δεν κατακρίνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαπιστώνουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία οι αριστερές δυνάμεις να αποκτήσουν από κοινού μια υπεύθυνη και κυβερνώσα στάση στο σύνολό τους.

Χρήστος Χατζηγεωργίου 
μέλος Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Δράμας