Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η καρικατούρα δικομματισμού δεν οδηγεί σε διέξοδο


Η καρικατούρα δικομματισμού δεν οδηγεί σε διέξοδο


Του Θόδωρου Μαργαρίτη, Έθνος, 1.6.12
Βρισκόμαστε μπροστά σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας είναι ορατός. Οι συζητήσεις για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ δεν συνιστούν ψιθύρους αλλά δημόσια διαβούλευση στους Ευρωπαϊκούς κύκλους. Ορισμένες φορές οι κομματικές αντιπαραθέσεις φαίνεται να απέχουν από αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Ορισμένα κόμματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία για αύξηση των ψήφων και των εδρών στη νέα Βουλή, θέτοντας υπεράνω όλων το στενό κομματικό συμφέρον. Πρώτη και κύρια υποχρέωση από τις διαδικασίες της νέας εκλογικής αναμέτρησης είναι να μην οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε νέες εκλογές. Θα ήταν πράξη αυτοκτονίας για την ελληνική οικονομία! Αν η χώρα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία το μέλλον θα είναι ακόμα πιο ζοφερό για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί κύκλοι θα θησαυρίσουν από τα παιχνίδια της δραχμής και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Η ΔΗΜ.ΑΡ. - όπως έγινε και στο πλαίσιο των πρόσφατων διερευνητικών εντολών - θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για κυβερνητική λύση στηριγμένη σε ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή νομιμοποίηση. Κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό και φερέγγυα πρόσωπα η οποία θα βασίζεται στις δυο βασικές προτεραιότητες για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Κάθε άλλη λογική που υποτιμά είτε τη σημασία της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας είτε διατυπώνει θέσεις που ακούγονται όμορφα στα αυτιά αλλά οδηγούν στην επιστροφή στη δραχμή θα μας βρουν απέναντι…


Η κυβερνητική λύση προϋποθέτει γραπτές δεσμεύσεις και ειλικρινή πολιτική συνεννόηση ώστε να εξασφαλίζεται στο εσωτερικό της χώρας ένα κλίμα πολιτικής ομαλότητας. Πρώτα βασικά βήματα πρέπει να είναι οι αλλαγές στο μνημόνιο με διεκδικήσεις για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, για κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που πλήττουν τις εργασιακές σχέσεις, για μέτρα κοινωνικής προστασίας, για αντιμετώπιση ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. θα επιδιώξει να καταγραφεί ως εναλλακτικός τρίτος πόλος με κριτική τόσο στις μνημονιακές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και στον αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας τρίτος πόλος ο οποίος μπορεί να ανασυνθέσει τον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και να ανοίξει ρεαλιστικά την προοπτική προοδευτικών λύσεων. Η σημερινή καρικατούρα δικομματικής αντιπαράθεσης δεν οδηγεί σε διεξόδους με ασφάλεια και σταθερότητα. Η ΝΔ επιστρέφει σε μια παλαιοδεξιά υστερία και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιφάσεις του διευκολύνει τελικά την ανασυγκρότηση της δεξιάς, προβάλλοντας μαξιμαλιστικές αξιώσεις.

Η ευκαιρία που χάθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές για μια ευρεία κυβερνητική λύση με επίκεντρο τις προτάσεις της Αριστεράς δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Οι πολίτες σήμερα έχουν περισσότερο ανάγκη πολιτικές δυνάμεις με σοβαρότητα και ευθύνη.