Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ο Φ. Κουβέλης για την ανεργία


ΘΕΜΑ :
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, για την ανεργία και τις προτάσεις του κόμματος



Εικόνα έχει η ΝΕΤ

            Επίσκεψη στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον Σάκη Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Συναντήθηκε με το διοικητή του Οργανισμού, Ηλίας Κικίλια και μίλησε με στελέχη και εργαζόμενους του ΟΑΕΔ.  Αμέσως μετά ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

            Όταν η ανεργία καλπάζει πάνω από το 23%, ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι ισχυρός. Αυτήν την ώρα όμως δοκιμάζεται από την απουσία πόρων, από την έλλειψη προσωπικού. Δοκιμάζεται από ελλείψεις, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει τους αναγκαίους πόρους, τα αναγκαία χρήματα.
            Είναι επιβεβλημένο ο ΟΑΕΔ να αποκτήσει τη δυνατότητα της διαχείρισης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και να αποδεσμευτεί από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
            Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ , με πραγματική αυτοθυσία και με περικομμένες τις αποδοχές τους κατά 30% συντελούν στο να υπάρξει το αναγκαίο έργο.
            Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν διαλυθεί, έχουν καταργηθεί δύο οργανισμοί, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η επανασύσταση αυτών των δύο οργανισμών, με την σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα που έχουν στην προσφορά των υπηρεσιών τους προς τους εργαζόμενους .

            Αναλυτικότερα οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ για την ανεργία, όπως τις παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης, έχουν ως εξής:

            Η ανεργία αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις . Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας των νέων στον Ευρωπαϊκό χώρο . Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας σε παραγωγική ηλικία , ζουν με ευθύνη και φροντίδα της οικογένειας τους , γιατί βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας . Είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που οφείλεται στην οικονομική κρίση , και όχι σε μια αδυναμία του ατόμου.
            Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται καθημερινά ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου.
            Είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων σε δύο βασικούς άξονες:
            Ο πρώτος είναι η υποστήριξη των ανέργων που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο από το οποίο μόνο οι 270.000 λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
            Ο δεύτερος είναι η αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να στοχεύει πραγματικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες παρεμβάσεις , αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
            Η υποστήριξη των ανέργων αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της ρευστότητας για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προηγούμενο ύψος , την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης κατά 50% του σημερινού, την αύξηση του αριθμού ανέργων που λαμβάνει επίδομα ανεργίας με μείωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και την καθιέρωση ενός ειδικού βοηθήματος ένταξης χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους.
            Η χορήγηση ειδικού επίδομα απαιτείται και για τους μικρομεσαίους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν εισοδήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων καθώς και η υποστήριξη τους μέσω των μέγιστων δυνατών απαλλαγών όπως η απαλλαγή από δημοτικά τέλη.
            Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως η κατάρτιση, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η κοινωφελής εργασία πρέπει να πάψουν να είναι αποσπασματικές και να εξελιχθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

            Είναι αναγκαία η άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ , όπως και η ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων, σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων.
            Σήμερα άνω από 3 δις του ΕΣΠΑ που προορίζονται για δράσεις κοινωνικής πολιτικής δεν έχουν απορροφηθεί λόγω των γνωστών αδυναμιών και δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.
            Πρόσφατα , μετά από πολύχρονη διεκδίκηση, αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοβουλία ενίσχυσης της χρηματοδότησης για δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων. Το κονδύλι για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 4 δις.
            Όλη αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης θα έχει την ίδια τύχη που είχε έως σήμερα το ΕΣΠΑ με τις κυβερνήσεις που το διαχειρίστηκαν ;

            Για να αντιμετωπιστεί η σημερινή καθυστέρηση , να προχωρήσει ταχύτατα η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων , και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας , θα πρέπει:
·        Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες σχεδιασμού και ανάθεσης δράσεων.
·        Να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και για την επιτάχυνση του έργου τους και να ληφθούν μέτρα αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης τους με ανθρώπινο δυναμικό.
·        Να εξαιρεθούν για ένα διάστημα 3 χρόνων οι ελληνικές επιχειρήσεις από τους περιορισμούς του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν συμμετέχουν όλες σε προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας.
·        Να κινητοποιηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ώστε να προχωρήσει η απασχόληση μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας χωρίς βεβαίως όρους που δημιουργούν προσδοκίες μονιμοποίησης.
·        Να οριστούν νέες διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες για τη διαχείριση των νέων πόρων που προορίζονται για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι εντός 4 μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε θα εργάζονται είτε θα παρακολουθούν κατάρτιση - μαθητεία.

            Είναι αναγκαίο , να υπάρξει , ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την επανένταξη των ανέργων. Όλες οι δράσεις πρέπει να διευθύνονται από ενιαίο κέντρο στο πλαίσιο της 3 κυβερνητικής δομής , και να υποστηρίζονται από ένα συμβούλιο κοινωνικής συνοχής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων.
            -Η σημερινή κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί.
            -Κανένας άνεργος δεν μπορεί να μείνει μόνος του.
            -Πρέπει το κράτος και η κοινωνία να βρεθούν δίπλα τους.
            -Μια νέα προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση είναι και αναγκαία και δυνατή.     
            


08 /06 /2012