Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Απάντηση στις ερωτήσεις των νεαρών πολιτών: του Χρήστου Χατζηγεωργίου

Η ερώτηση τέθηκε στην κεντρική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ Δράμας.

Τι έχετε να πείτε στους νέους ανθρώπους που βλέπουν τα πάντα να γκρεμίζονται;

Πρώτα απ΄όλα συγγνώμη που δεν προλάβαμε τον κατήφορο. Η Αριστερά έχει κι αυτή τεράστιες ευθύνες που δεν κατάφερε να αντιστρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας και πολλές φορές αδύναμη να ξεφύγει από δογματισμούς και θέσφατα έσπρωξε την κατάσταση ακόμη πιο βαθιά.
Προσωπικά αισθάνομαι άσχημα που ως φοιτητής μέλος της ΠΣΚ (συνδικαλιστικής παράταξης που καθοδηγείται από το ΚΚΕ) άφησα τα κόμματα να αλωνίζουν το χώρο του Πανεπιστημίου, να καθορίζουν τις διοικήσεις των ΑΕΙ, να απορρίπτω Ευρωπαϊκά προγράμματα διακίνησης φοιτητών (erasmus) και σύνδεσης των επιχειρήσεων με την έρευνα των ΑΕΙ (commet), ενώ πρωταρχικός στόχος μου ήταν η οργάνωση κινητοποιήσεων για την αγωνιστική εκπαίδευση των συμφοιτητών μου αλλά  νιώθω και υπερηφάνεια που συνετέλεσα με τους αγώνες μας να δημιουργηθεί φοιτητική εστία, φοιτητικό εστιατόριο, να επιταχυνθεί η δημιουργία πανεπιστημιούπολης κλπ. Άρα στον κοινωνικό τομέα  η Αριστερά πρόσφερε αρκετά αλλά στον ποιοτικό και αναπτυξιακό ήταν τροχοπέδη. 
Η Ανανεωτική Αριστερά όμως πάντα είχε διαφορετικό λόγο και έθετε από τότε ζητήματα που εμείς της κομμουνιστικής αριστεράς τα θεωρούσαμε απαράδεκτα και συστημικά. Πέρασαν όμως οι καιροί και βρέθηκα και εγώ στις δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς έπειτα από βασανιστικές εσωτερικές διεργασίες...

Η ΔΗΜΑΡ  λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με όλα τα παραπάνω. Είναι ένα νέο κόμμα απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και δογματισμούς του παρελθόντος και ο λόγος της είναι σύγχρονος και προοδευτικός.
Στους νέους ανθρώπους έχουμε να πούμε τα εξής:
-Κάποιοι προσπαθούν να σας κλέψουν τα όνειρά σας ( είστε η πρώτη γενιά μετά τον πόλεμο που δεν προσβλέπει στην καλυτέρευση της ζωής της).
-Είχαν οδηγήσει τους γονείς σας το μοναδικό τους όνειρο να είναι μια θέση στο δημόσιο και μετά καθισιό.....η πεμπτουσία του πελατειακού κράτους.
-Αποκοίμιζαν τον κόσμο με παροχές, δανειζόμενοι για να ικανοποιούν τις καταναλωτικές ανάγκες μιας κοινωνίας που είχε χάσει τις αξίες της, και υποθηκεύοντας εν γνώση τους το μέλλον των επόμενων γενιών. Οι ένοχοι έχουν όνομα: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ..Αυτοί κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια , αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της διαφθοράς (ρουσφέτια, χρηματισμός, μίζες), του δανεισμού (παροχές σε όλους  τους ημετέρους), της ψεύτικης ευμάρειας (κάθε πόλη και πανεπιστήμιο) , του υπερκαταναλωτισμού (νέος που δεν φορούσε εισαγόμενο μπλουζάκι δεν μπορούσε να βγει ραντεβού) και...........και .....και....
-Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει σε μια ριζοσπαστική και δημοκρατική αλλαγή στην εκπαίδευση όπου θα αλλάξουν τα Αναλυτικά προγράμματα και κυρίαρχο ρόλο θα έχει η κριτική σκέψη, η μείωση της ύλης, η συνεργατική μάθηση, η έρευνα, η βιωματική εκπαίδευση, η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και η κοινωνική λογοδοσία.
-Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει πως πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης  στο Λύκειο, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την έρευνα και την κοινωνία αλλά και τις επιχειρήσεις για μια συμβολή καθοριστική της Α.Ε. στην ανάπτυξη μέσα από στόχους που θα θέτει η πολιτεία αλλά και η τοπική κοινωνία.
-Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει στην επιχειρηματικότητα των νέων και δηλώνει πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες με την παροχή γης, τεχνογνωσίας και οικονομικής στήριξης, καθώς και οι νέοι που έχουν επιχειρηματικές ιδέες και καινοτόμες ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή μιας δυναμικής ανάπτυξης με αδιαμφισβήτητους όρους το σεβασμό στο περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα.
-Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου (ξένες γλώσσες, καλλιτεχνικά, Η.Υ., θεατρική αγωγή...) μέσα από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση (και κατάργηση της παραπαιδείας στην πράξη και όχι με νόμους) και της οικονομικής αιμορραγίας των γονιών.
-Η ΔΗΜΑΡ θέλει να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα αξιοποιώντας τα αδιάθετα  κονδύλια του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δημόσιες επενδύσεις και αναζητώντας ένα πακέτο 30 δις ΕΥΡΩ  από την Ευρ. Τράπεζα  Επενδύσεων.
-Η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της κινητικότητας των φοιτητών αλλά και των ενηλίκων μέσα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
-Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει στη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, στον εκδημοκρατισμό του στρατού...και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των  νέων σε ένα πνεύμα ανεκτικότητας, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρηνικής συμβίωσης μέσα σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
-Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αλληλέγγυα στους χιλιάδες άνεργους νέους και επιζητά ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΕΔ, επιμήκυνση του χρόνου επιδόματος ανεργίας και επαναφορά του επιδόματος όπως και των μισθών στο προηγούμενο καθεστώς, νέες σύγχρονες μορφές απασχόλησης που θα σέβονται την ανάγκη των νέων για ελεύθερο χρόνο και αξιοπρεπή μισθό, καθώς και την κατάργηση της περικοπής μισθών και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που οδηγεί στην κατάρρευση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.  

Επειδή όμως στους νέους δεν αρέσουν τα πολλά λόγια σταματώ εδώ και τα έργα μας θα επιβεβαιώσουν αυτά που λέμε.

Επίλογος: Μη σας παραμυθιάζουν , μη πέφτετε θύματα πελατειακών πρακτικών, μη τους παρακαλάτε.
Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας, αλλάξτε το μέλλον σας, κανείς δεν θα σας "εξυπηρετήσει", ΣΤΟΠ στα ρουσφέτια και στην ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!! 
Όσο επικίνδυνη είναι η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση άλλο τόσο επικίνδυνος είναι ο ακραίος, ψευδοεπαναστατικός, καταγγελτικός και διχαστικός λόγος που επενδύει στην καταστροφή και ρισκάρει όλα τα επιτεύγματα της κοινωνίας σε μια ζαριά.

Η ΔΗΜΑΡ είναι η ήρεμη δύναμη, που δεν σου χαϊδεύει τα αυτιά, δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια και σου μιλάει καθαρά και ξάστερα.