Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κατηγορούν την ΔΗΜΑΡ του Χρήστου Χατζηγεωργίου




Ας μιλήσουμε λογικά και ας εξετάσουμε ένα ένα τα επιχειρήματα αυτών που κατηγορούν τη ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας εθνικής ευθύνης.
Επιχείρημα πρώτο: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση μόνοι τους.

Απάντηση: Κανείς δεν μας λέει πώς θεωρεί σίγουρη τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ όταν αυτό το κόμμα το βράδυ των αποτελεσμάτων είχε δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει σε κυβέρνηση που δεν θα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ΔΗΜΑΡ δε συμμετείχε στην κυβέρνηση το πιο πιθανό θα ήταν και η άρνηση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ άρα τρίτη εκλογική αναμέτρηση και καταστροφή της οικονομίας της χώρας με κατάρρευση του τουρισμού και των τραπεζών, της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, και άνοδο της Ν.Δ. σε ποσοστά αυτοδυναμίας αλλά και της χρυσής αυγής που θα εκμεταλλευόταν την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δώσει κυβερνητική λύση. Η δε ΔΗΜΑΡ θα ήταν ανακόλουθη με τις εξαγγελίες της για "εντολή λύσης" .

Επιχείρημα δεύτερο: Κάτω από την πίεση διεθνών παραγόντων τελικά θα γινόταν κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση: Μια κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα ήταν αναξιόπιστη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και θα κατέρρεε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βάζοντας τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

 Επιχείρημα τρίτο: Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ εξαγνίζει τα δύο κόμματα που ευθύνονται για την κατάντια της Ελλάδας.
Απάντηση: Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ δεν έγινε για να δώσει ανάσα στον παλαιό αμαρτωλό δικομματισμό αλλά για να δώσει ανάσα στον χειμαζόμενο λαό και στην πατρίδα που βρίσκεται σε κατάσταση άτακτης χρεωκοπίας. Η ΔΗΜΑΡ εκμεταλλευόμενη τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει οι δυνάμεις του δικομματισμού διαπραγματεύτηκε μια προγραμματική συμφωνία που οδηγεί τη χώρα  και τους πολίτες της σε σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας και προωθεί βαθιές τομές τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Επιχείρημα τέταρτο: Αυτή η προγραμματική συμφωνία είναι τόσο αντιμνημονική  που ουσιαστικά θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με κατάργηση του μνημονίου;
Απάντηση: Η ΔΗΜΑΡ παρόλο το μικρό της ποσοστό συνέβαλλε σε μια προγραμματική συμφωνία που σε μεγάλο μέρος της γίνεται αποδεκτή και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συμφωνία που μπορεί αρχικά να μη γίνει δεκτή εξ ολοκλήρου από την τρόικα αλλά θα μπαίνει συνεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιστεύουμε πως ένα μεγάλο μέρος της θα γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς θέσεις. 
Η ΔΗΜΑΡ θα ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση αν στην προγραμματική συμφωνία συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για τους δικούς του λόγους προτιμά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά το στοίχημα της ΔΗΜΑΡ είναι ότι συμμετέχει στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας που δεν είναι ειδικού σκοπού αλλά είναι κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, που τολμά να διαχειριστεί καταστάσεις δύσκολες, που τολμά να γίνει κυβερνώσα αριστερά, που τολμά να αναλάβει ευθύνες σε μια τραγική στιγμή για τη χώρα και να υπερασπιστεί μια δίκαιη λιτότητα, να προτείνει μια αναπτυξιακή πλατφόρμα και να υπερασπιστεί τους απόκληρους ενός απάνθρωπου συστήματος.

Εάν η κυβέρνηση συνεργασίας καταφέρει να δώσει ανάπτυξη και απασχόληση μέσα σε ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς με ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών το όφελος τόσο για τη χώρα όσο και για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι τεράστιο. Εάν πάλι αποτύχει η κυβέρνηση συνεργασίας οι συνέπειες τόσο για τη χώρα όσο και για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι καταστροφικές.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι συνέπειες για το κόμμα μας αλλά μόνο οι συνέπειες για την πατρίδα. Η ΔΗΜΑΡ και να εξαφανιστεί θα προκύψει ένα άλλο κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, η χώρα μας όμως αν γυρίσει δεκαετίες πίσω θα είναι το χειρότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.