Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

«Παγκόσμια Ημέρα κατά τωνΝαρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους»


Ανακοίνωση νέων της ΔημοκρατικήςΑριστεράς για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά τωνΝαρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους»

Το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στις σύγχρονες κοινωνίεςείναι πολυδιάστατο και δυσεπίλυτο. Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεταιέντονο και στο γεγονός αυτό συνηγορεί η απουσία σωστού ενημερωτικού πλαισίου, καθώς καινομοθετικής ρύθμισης ώστε να αντιμετωπίζει τον χρήστη ως άρρωστο και όχι ωςεγκληματία.
Οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρούμε ότι η σωστή ενημέρωση (στα σχολεία, στο δρόμο, στο στρατό, στην οικογένεια) ως μια πολύσημαντική απάντηση απέναντι στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Επιπλέον ζητούμε:
· Δημόσια και δωρεάν κέντρα απεξάρτησης.
· Πλουραλισμός και στήριξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης είτε πρόκειται για στεγνά προγράμματα, είτε για υποκατάστατα.
· Πολιτικές μείωσης της βλάβης
· Ο χρήστης πρέπει νααντιμετωπίζεται ως άρρωστος και όχι ως εγκληματίας.
· Ενίσχυση τωνπρογραμμάτων επανένταξης απεξαρτημένων ατόμων
Οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς διεκδικούν την αναβάθμιση και όχι τη συρρίκνωση τωνδημόσιων δωρεάν θεραπευτικών δομών που πλήττουν έναν πολύ ευαίσθητο νεανικό πληθυσμό και τις οικογένειές τους.
 Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική των Ναρκωτικών συνέταξε έκθεση, τον Ιούνιο του 2011, ζητώντας άμεσα την αλλαγή της πολιτικής έναντι των ναρκωτικών, με επιμονή στην αποποινικοποίηση της κάνναβης και στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο των ναρκωτικών και στην καταπολέμησή του. Προτείνει, επίσης, την ευρεία χρήση πια υποκατάστατων για τους χρήστες (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), αλλά και άλλων ουσιών, προκειμένου για την απεξάρτησή τους. 
Δημόσια επιστολή που συνυπογράφουν διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης, και που αφορά τη νέα προσέγγιση στον χώρο των ναρκωτικών, καταδικάζοντας τις ώς τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές.