Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

για τις μονογονεϊκές οικογένειες


Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη για τις μονογονεϊκές οικογένειες

Η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή (21.12.2012), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης. 
Στο κείμενο της Ερώτησης του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει την ανάγκη στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο παιδί κατατάσσονται μεταξύ του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια σε ποσοστό 43,2%», σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα» ( κεφ. 3 Φτώχεια – Ανισότητα) ΕΛΣΤΑΤ 2.11.2012. 

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησε να προταχθεί η στήριξη αυτής της ευάλωτης ομάδας κατ΄απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι «είναι συχνές οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για την προάσπιση κεκτημένων προνομίων και τη διασφάλιση εξαιρέσεων, ενώ η μόνη εξαίρεση που απολάμβαναν και απολαμβάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι η εξαίρεσή τους από τη φροντίδα της Πολιτείας». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «η ελληνική Πολιτεία και τους χρωστά και τους οφείλει φροντίδα και σεβασμό». 
Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των απειλούμενων από τη φτώχεια μονογονεϊκών οικογενειών παραμένει σταθερά υψηλότατο πολλά χρόνια τώρα, και προ κρίσης, και βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. «Από 34,3% το 2003 σκαρφάλωσε στο 43,2 το 2011» σημείωσε ο Σπύρος Λυκούδης. Από την άλλη μεριά η διακύμανση του ποσοστού των πολυτέκνων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, στην ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αποδεικνύει τη μέριμνα που ορθώς η πολιτεία παρέχει στους πολυτέκνους - οι οικογένειες με 2 ενήλικες και 3 τουλάχιστον παιδιά κινδύνευαν από φτώχεια το 2003 κατά ποσοστό 34%, ποσοστό συνεχώς μειούμενο ως το 2011, οπότε έπεσε στο 20,8%. 
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε «με τους λόγους στήριξης των πολυτέκνων και πριν απ΄ όλα τα δημογραφικό» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν στηρίζουμε εξίσου και τις μονογονεϊκές οικογένειες στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου και της αντιμετώπισης του δημογραφικού». Τέλος ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησε ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στήριξης και επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης των μονογονέων καθώς και πρόταξη των παιδιών τους στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε την απουσία στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τόνισε την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού, μιας «ενιαίας, ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής που θα στοχεύει στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη» και συμφώνησε με την πρόταξη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. 
Εδώ το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη μεταξύ του βουλευτή Σπύρου Λυκούδη και του Υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου κι εδώ το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης