Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δύο νέες δημοσκοπήσεις


Δύο νέες δημοσκοπήσεις

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως σε πρόωρες κάλπες

07/12/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
%CE%94%CF%8D%CE%BF+%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82+%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82
Δυο νέες δημοσκοπήσεις με ενδιαφέροντα ευρήματα είδαν το φως της δημοσιότητας, της Marc για λογαριασμό του iefimerida.gr και της Μέτρον Ανάλυσις για την Εφημερίδα των Συντακτών. Και στις δύο έρευνες, ο Συριζα προηγείται και η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν θέλει πρόωρες κάλπες ( Μέτρον Ανάλυσις), ενώ μεγάλο ποσοστό εκτιμά ότι τα πράγματα θα είναι ίδια ή χειρότερα σε μια κυβερνητική αλλαγή(Μarc).

Δημοσκόπηση Marc

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του iefimerida.gr οι ερωτώμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι -ιδιαίτερα οι άνω των 55 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι,οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες- ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τη δραχμή.

Δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν ομως ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων κομμάτων -κατά πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου.

Στη πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 53,2% πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Αντίθετα, το 41,8% είναι απαισιόδοξοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Αυτοί του πιστεύουν περισσότερο ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία είναι πλειοψηφικά οι άνω των 55 ετών, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι νέοι 18 έως 34 ετών, άνεργοι καθώς και επιχειρηματίες - ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η πλειοψηφία του 58,6% αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε ποσοστό 40,% οι ερωτώμενοι απαντούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν μάλλον χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου τα ίδια, απαντά το 33,6%. Μάλλον καλύτερα, απαντά το 20,2%.

Νέα κόμματα

Καθόλου ικανοποιημένο από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος δηλώνει το 68%, λίγο ικανοποιημένο το 23,3%, αρκετά ικανοποιημένο το 7,2% και πολύ ικανοποιημένο μόλις το 0,9%. Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 26,4% (το υψηλότερο) βλέπουν ως χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων το «κέντρο». Ακολουθούν η «κεντροαριστερά» με 23% και η «κεντροδεξιά» με ποσοστό 10,6%. Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα απαντά το 24,5%.

Πρόθεση ψήφου

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.

Με σταθμισμένο δείγμα, χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, Νέα Δημοκρατία 26,2%, Χρυσή Αυγή 11,1%, ΠΑΣΟΚ 7,1%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,8%, ΚΚΕ 7,2% και άλλα κόμματα -αθροιστικά- 7,6%.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν ενδεχομένως ένα κόμμα που θα ίδρυε ο Ανδρέας Λοβέρδος το 18,8% απαντά με θετική προδιάθεση (5,1% σίγουρα θα μπορούσα και 13,7% μάλλον θα μπορούσα).

Δημοσκόπηση Metron Analysis για την Εφημερίδα των Συντακτών

Δυσοίωνο προβλέπουν το μέλλον τους οι Ελληνες. Σε συντριπτικά ποσοστά δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον των ίδιων και της χώρας, θεωρούν ότι οδεύουμε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά και ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο τάσσονται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Στην πρόθεση ψήφου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (29,5%, έναντι 26,5% της Ν.Δ.) στην αναγωγή ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στη δε παράσταση νίκης, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται με 46% έναντι 26% της Ν.Δ.

Πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος εκ των πολιτικών αρχηγών -έπεται ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων- ενώ ο έως τώρα δημοφιλέστερος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στην τρίτη θέση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τέταρτη.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας είναι ισόπαλος με τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 20%, ενώ προηγείται σταθερά ο «Κανένας» με 39%.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκ των αναλυτών της έρευνας Στράτου Φαναρά, η στροφή που σημειώνεται «δεν συγκροτεί μια εναλλακτική πρόταση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πολιτικούς συμμάχους, ενώ το προβάδισμα και η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού μοντέλου».

Πάντως και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τους για το μέλλον, οι ερωτηθέντες δεν θέλουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως δεν θέλουν, σε ποσοστό 61%, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Κι αυτό, παρόλο που θεωρούν -σε ποσοστό 85%- ότι τα δάνεια από την τρόικα μας δίνονται για να μας εκμεταλλευτούν και όχι για να μας βοηθήσουν.

Οχι σε πρόωρες κάλπες

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκφράζονται αρνητικά για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 13% έχει θετική άποψη για τους κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, φαίνεται να «κέρδισε» από την έκβαση του πρόσφατου Eurogroup, καθώς σημειώθηκε σημαντική διαφοροποίηση στην περίοδο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού οργάνου, με τους θετικά διακείμενους να φτάνουν το 19%, έναντι του 12% πριν από την απόφαση.

Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς μόλις το 33% τις επιθυμεί ενώ το 61% διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους. Μάλιστα, με τη σχετική πρόταση Τσίπρα συμφωνεί μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Οικονομία

Μειώθηκαν κατά 12 μονάδες αυτοί που θεωρούν αρνητική την επιστροφή στη δραχμή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (47%) θεωρούν ότι η χώρα τελικά θα χρεοκοπήσει και 4 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί. Παρά την άσχημη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομία, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι αρνητικό για τη χώρα (58%) και για τους ίδιους (57%).

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αισθητά (11 και 12 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ το «αντι-ευρώ» μπλοκ έχει αυξηθεί 5 και 6 μονάδες, αντίστοιχα.

64% όχι στο Μνημόνιο

Σε ποσοστό 64% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγγελία του Μνημονίου διότι απέτυχε. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κατά 86% από ερωτηθέντες οι οποίοι στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, 82% Ανεξάρτητους Ελληνες, 82% ΚΚΕ, 78% Χρυσή Αυγή και 67% λοιπά κόμματα.

Οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης σε ποσοστά 48% της Ν.Δ., 37% του ΠΑΣΟΚ και 34% της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι «πρέπει να τηρήσουμε το Μνημόνιο, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να το βελτιώσουμε».

Επίσης, οι έχοντες οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ είναι εκείνοι που σε ποσοστό 68% επιθυμούν την καταγγελία του Μνημονίου, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι και εκείνοι που παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα έχουν την ίδια άποψη σε ποσοστό 53%, έναντι 42% αυτών που θέλουν να συνεχίσουμε με το Μνημόνιο.

Τέλος, υπέρ της καταγγελίας τάσσονται περισσότερες γυναίκες (65%), έναντι των ανδρών (64%), αλλά και οι εργάτες (72%) έναντι των άλλων επαγγελματικών τάξεων.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου με χρήση κάλπης και αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τρίτη θέση, ανεβάζοντας τα ποσοστά της στο 12%. Η πτώση του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερή, ενώ και η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου (6,25%), με 6% σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, σε ποσοστό 46% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, ενώ η Ν.Δ. έπεται με 26%.