Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ για την λαθροϋλοτομία


Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ για την λαθροϋλοτομία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ
Οι κοινωνικές ανάγκες για φθηνή θέρμανση να μην γίνουν αιτία για νέο ξεκλήρισμα των πολύπαθων δασών μας και για λειτουργία ενός ευρύτατου κυκλώματος παράνομης διακίνησης και πώλησης καυσόξυλων.

Το Τμήμα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ διαπιστώνει ότι στη χώρα παρουσιάζεται ένα αυξανόμενο φαινόμενο λαθροϋλοτομίας των δασών μας, σε συνδυασμό με παράνομη διακίνηση και πώληση μεγάλων ποσοτήτων καυσόξυλων. Για το λόγο αυτό καλεί το ΥΠΕΚΑ, τους άλλους αρμοδίους φορείς του κράτους, καθώς και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να μην επιτρέψουν το νέο ξεκλήρισμα των δασών και τη λειτουργία ενός ευρύτατου κυκλώματος παράνομης διακίνησης και πώλησης καυσόξυλων. 

Η ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία που παρατηρείται  αυτή τη περίοδο οφείλεται κατά την εκτίμησή μας σε δυο παράγοντες
-στην προσπάθεια κάποιων οικονομικά ασθενών  νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν το θέμα της θέρμανσης
-στην εκμετάλλευση της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης από λαθροϋλοτόμους εμπόρους ξύλου και γενικότερα από τους  ειδικούς  στην αναζήτηση  ενός εύκολου κέρδους που προκύπτει από την καταλήστευση των  φυσικών πόρων. Ετσι, το κυρίως το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη της παραοικονομίας του ξύλου από διαφόρους  κερδοσκόπους που πλουτίζουν  εν ονόματι δήθεν της κρίσης και οι οποίοι πρέπει να παταχθούν με κάθε μέσον.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να επανέλθουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και έχει λάβει μορφή επιδημίας.
Η πρόταση μας είναι να δρομολογηθούν άμεσα συνεργεία φύλαξης και ελέγχου διακίνησης ξυλείας  σε  δασικές περιοχές, από τις δασικές υπηρεσίες με την αξιοποίηση και των αγροφυλακών που έχουν ενταχθεί σ’ αυτές, επί 24ωρου βάσεως. Αν κρίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί και το προσωπικό φύλαξης των φορέων διαχείρισης, καθώς και έκτακτο προσωπικό που θα μπορούσε να προσληφθεί για δυο μήνες και το οποίο  αμείβεται από τις πιστώσεις του πρασίνου ταμείου και ειδικότερα από τον ειδικό λογαριασμό των δασών.
Μέτρα , όπως πρόστιμα, κατασχέσεις κλπ., τα οποία προβλέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, πρέπει να εφαρμόζονται με ενίσχυση του αρμόδιου προσωπικού.
Να καταρτιστούν πίνακες υλοτομίας από τα τοπικά δασαρχεία και να χορηγηθούν ποσότητες καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών  της θέρμανσης.
Να γίνουν εντατικοί έλεγχοι στις αποθήκες πώλησης καυσόξυλων για τον εντοπισμό διακίνησης  παρανόμων ποσοτήτων καυσόξυλων και να επιβάλλονται ποινικά μετρά για τις αποθήκες εμπορίας ξυλείας οι οποίες διακινούν και εμπορεύονται παράνομα υλοτομημένη ξυλεία, πέραν των φορολογικών προστίμων που προβλέπονται.