Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ανδρέας Παπαδόπουλος στο Koolnews: Θα πέσει η κυβέρνηση αν έρθουν άλλα μέτρα


Ανδρέας Παπαδόπουλος στο Koolnews: Θα πέσει η κυβέρνηση αν έρθουν άλλα μέτρα
Δεν είχε «προκαλέσει» μέχρι να κάνει το πάρτι για την ονομαστική του εορτή. Έγραψαν πολλοί και πολλά γι’ αυτό και τον ρωτήσαμε… Είναι εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι αρκετά νέος. 35 ετών! Είναι δημοσιογράφος και χειρίστηκε την εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στα μέσα ενημέρωσης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Προεκλογικά και μετεκλογικά. Πριν και μετά τα μέτρα. Εκτός και εντός κυβέρνησης. Στη συνέντευξή του στο koolnews απαντά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Α. Τσίπρα, την κεντροαριστερά, την Χρυσή Αυγή, τον εκλογικό νόμο και για το αν η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει και άλλα μέτρα. 
Από τον Γιάννη Κολοκυθά
Σε περίπτωση που χρειαστούν και άλλα μέτρα η ΔΗΜΑΡ θα καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Υπάρχει, άλλωστε, δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης – η οποία ελπίζω να ισχύσει – ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση αν έρθουν άλλα μέτρα η κυβέρνηση δεν θα αντέξει…
Μπορούν να εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα;
Επιβάλλεται να εφαρμοστούν. Είναι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων μας.
Είναι δίκαιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και σχετίζονται με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την εκταμίευση των δόσεων. Η ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού θα έρθει προς συζήτηση το Φεβρουάριο, με βασικούς στόχους την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Αλλαγή εκλογικού νόμου με απλή αναλογική;
Στην κοινωνία καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτυπωθεί στον πολιτικό χάρτη είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επιπλέον, όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές, οι πολίτες επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας, κάτι που ευνοείται από την απλή αναλογική.
Υπάρχει διέξοδος για την κεντροαριστερά; Πρέπει να εκφραστεί σε ενιαίο χώρο;
Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Η ΔΗΜΑΡ εργάζεται για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλη αυτή την κινητικότητα, τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, ευελπιστώντας ότι με τον κόσμο αυτό θα συναντηθούμε και θα συμπορευτούμε.
 Θα συνεργαζόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο που κέρδιζε τις επόμενες εκλογές;
Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ από όλους; Του κ. Λαφαζάνη και του κ. Στρατούλη; Του Γιώργου Σταθάκη, της Ρένας Δούρου και του Γιάννη Δραγασάκη; Της συνιστώσας Ρόζα; Της ΚΟΕ και των νοσταλγών του Μάο; Του κ. Παναγούλη, του κ. Σταθά, του κ. Πάντζα και του κ. Κουρουμπλή;
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του απέναντι στην Ευρώπη, το ευρώ, τις μεταρρυθμίσεις και τη βία, τόσο δεν θα υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και με τις λογικές τύπου «Τσοβόλα δώστα όλα», τόσο η απόσταση που μας χωρίζει θα μεγαλώνει.
 Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;
Ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δυνάμει πρωθυπουργός. Νομίζω, πάντως, ότι την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα την έδωσε πρόσφατα και με απόλυτη ειλικρίνεια ο Π. Λαφαζάνης!
Υπάρχουν 425.000 Έλληνες ακροδεξιοί και φίλοι του ναζισμού; Μήπως η Χρυσή Αυγή ήταν και κόμμα έκφρασης διαμαρτυρίας; Ποιος ευθύνεται για την άνοδό της στις δημοσκοπήσεις?
Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι απολύτως υπεύθυνοι και θα το κουβαλούν ως βάρος στη συνείδησή τους το γεγονός ότι έστειλαν στη βουλή αυτό το άθλιο ναζιστικό μόρφωμα. Δυστυχώς υπάρχει ένα “καθυστερημένο” τμήμα της κοινωνίας το οποίο φλερτάρει με ρατσιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Ευθύνη για την άνοδο των ναζί έχει το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα εκείνες οι δυνάμεις που χαϊδευαν τα αυτιά των λεγόμενων αγανακτισμένων, που απαξίωσαν το κοινοβούλιο και τους θεσμούς, που συμμετείχαν ή δεν καταδίκαζαν τους προπηλακισμούς και τις προγραφές πολιτικών.
Είναι θετικό ότι τώρα ξυπνάει ο δημοκρατικός κόσμος και αρχίζει να υψώνει ένα τοίχος απέναντι στους νοσταλγούς του Χίτλερ. Ελπίζω να μην είναι αργά.
Γιατί σας κατηγόρησαν για το πάρτι της γιορτής σας;
Διότι πολλοί κάνουν εμπόριο μιζέριας και δυστυχίας, εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Από πότε είναι ποινικοποιημένος ο χορός και οι κοινωνικές σχέσεις; Χωρίς να πάρω άδεια από κανέναν το ίδιο πάρτι θα κάνω και του χρόνου, όπως κάνω εδώ και δέκα χρόνια με τους ίδιους πάνω – κάτω καλεσμένους.
Πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων;
Οι εξελίξεις στο κόμμα του κ. Καμμένου είναι απολύτως αναμενόμενες. Κανένα κόμμα δεν αντέχει στο χρόνο στηριζόμενο σε κάποιο «αντί», εν προκειμένω στο «αντιμνημόνιο». Δεν θα χάσει απολύτως τίποτα η δημοκρατία μας από τη διάλυση αυτού του λαϊκίστικου και συνωμοσιολάγνου μορφώματος. Αντιθέτως…