Η περιπέτεια της ιθαγένειας
Του Θωμά Τσάτση*
Ο Γιάννης και ο Θανάσης, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Τώρα είναι 19 και 21 χρόνων. Οι γονείς τους ήρθαν από τη Νιγηρία, έστειλαν τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο και προφανώς σε μια λογική ενσωμάτωσης τα βάπτισαν και τους έδωσαν ελληνικά ονόματα.
Αυτά τα δύο παιδιά, όπως και πολλά άλλα για την Ελλάδα δεν υπήρχαν. Δεν είχαν τη δυνατότητα να πολιτογραφηθούν.
Το 2010 η Βουλή ψήφισε ένα νόμο (3838/2010) για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας που προέβλεπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα μπορούν να πολιτογραφηθούν.
Τότε είχαν αντιδράσει η ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Στη Βουλή είχαν ακουστεί σημεία και τέρατα και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε αναγγείλει ότι θα αλλάξει το νόμο.
Πριν όμως προλάβει να αλλάξει το νόμο, εργάστηκε για την ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου του 2012, διέρρευσε στον Τύπο η πληροφορία σύμφωνα με την οποία το ΣτΕ επρόκειτο να κρίνει ως αντισυνταγματικά κάποια άρθρα του νόμου.
Το ωραία ξεκινάνε τώρα:
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, στις 15 Νοεμβρίου 2012 εξέδωσε εγκύκλιο και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες «εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας» να αναστείλουν «τη διαδικασία απονομής Ιθαγένειας (υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) όλων των σχετικών αιτήσεων που βασίζονται στα προαναφερθέντα άρθρα».
Μετά από αυτό ο Γιάννης και ο Θανάσης και πολλά άλλα παιδιά που ήταν στην ίδια θέση δεν μπορούσαν να πολιτογραφηθούν. Προσοχή: Πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ – που δημοσιοποιήθηκε επίσημα τον Ιανουάριο – ο αναπληρωτής υπουργός τηρώντας τη «γραμμή» της ΝΔ, ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο νόμος. (Επανάληψη για να το εμπεδώσουμε: Ο υπουργός ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο νόμος).
Πριν από λίγο καιρό όμως, ο Γιάννης και ο Θανάσης, πολιτογραφήθηκαν. Γιατί φρόντισε γι’ αυτό και ο υπουργός που πριν λίγους μήνες τους στερούσε τη δυνατότητα για το αυτονόητο. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα.
Οι αδελφοί Αντετοκούμπο – αυτό είναι το επίθετό τους – έγιναν Έλληνες όχι γιατί το δικαιούνταν, όπως λέει η λογική. Πολιτογραφήθηκαν γιατί μεγάλωσαν παίζοντας μπάσκετ, αναδείχτηκαν στο άθλημα και ανάγκασαν τους «μεγαλοπαράγοντες» να στρέψουν το ενδιαφέρον πάνω τους. Και τι έκαναν με τη σειρά τους οι μεγαλοπαράγοντες; Κινητοποίησαν το μηχανισμό τους κράτους για να πολιτογραφηθούν τα δύο αδέλφια πριν φύγουν μακριά από την Ελλάδα. Αυτό έγινε στην ίδια λογική, που γινόταν χρόνια τώρα για αθλητές που πάση θυσία έπρεπε να γίνουν Έλληνες για να ενισχύσουν τις εθνικές ομάδες.
Ποιοι κινητοποιήθηκαν για τον Γιάννη και τον Θανάση; Αξίζει να διαβάσουμε τι είπε ο εκπρόσωπος των αθλητών, Γιώργος Δημητρόπουλος: «Η διαδικασία πολιτογράφησης του Θανάση και του Γιάννη ολοκληρώθηκε και τα παιδιά πήραν την ελληνική ιθαγένεια. Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τον γ.γ. κ. Άγγελο Συρίγο, τον γ.γ. Αποκέντρωσης κ. Καλογερόπουλο και βέβαια την ΕOK, και ιδιαίτερα τον κ. Βασιλακόπουλο. Επίσης, ευχαριστούμε τον κάθε υπάλληλο σε κάθε υπηρεσία που βοήθησε με το δικό του τρόπο να προχωρήσει η διαδικασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Δημήτρη Μπούκα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΥΠ.ΕΣ, του οποίου η συνδρομή ήταν πραγματικά πολύτιμη».
Μετά από αυτό ας υποθέσουμε ότι ο μηχανισμός του κράτους θα εργαστεί με τους ίδιους ρυθμούς και για τα άλλα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση που ήταν ο Γιάννης και ο Θανάσης. Που ευτυχώς έχουν δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο, κάτι που προφανώς θα αναγκάσει τις υπηρεσίες να δώσουν το δικαίωμα και σε άλλα παιδιά, να πολιτογραφηθούν. Εξάλλου σ’ αυτό συμφωνούν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών. Ή μήπως όχι;
*Ο Θωμάς Τσάτσης είναι δημοσιογράφος