Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη στον 984

ΘΕΜΑ :
Συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη, γραμματέα και Βουλευτή Επικρατείας της ΔημΑρ, στην Νόνη Καραγιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84


Νόνη Καραγιάννη: Πληροφορούμεθα το τελευταίο διάστημα είτε δια της επισήμου οδού είτε μέσω του ρεπορτάζ ότι η Δημοκρατική Αριστερά και ο Πρόεδρος του κόμματος  αλλά και τα στελέχη της βρίσκονται σε ένα συνεχή  κύκλο επαφών  με στελέχη του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου και του χώρου της Κεντροαριστεράς, προσωπικότητες, κινήσεις, πρόσωπα.
Άκουσα όμως το πρωί τον πρόεδρο του κόμματος, τον κ. Κουβέλη, στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είπε μεταξύ άλλων ότι είναι μεν αναγκαίο να δημιουργηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, παρόλα αυτά εξαίρεσε από αυτόν τον χώρο το ΠαΣοΚ. Πώς ακριβώς διατυπώνεται η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλαδή απορρίπτετε κάθε ιδέα ότι μπορεί να είναι ένας από τους εκφραστές αυτού του χώρου το ΠαΣοΚ.;

Σπύρος Λυκούδης: Κοιτάξτε, να επαναλάβω κάτι το οποίο σας είναι γνωστό και είναι βασική στρατηγική μας επιδίωξη. Το λέω γιατί χρειάζεται, χωρίς αυτή την εισγαωγή δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι αυτό που είναι αναγκαίο για τον τόπο είναι μια ανασυγκρότηση, μια βαθιά ανασυγκρότηση, πολιτική και προγραμματική, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αυτό που λέμε  όλοι κεντροαριστερά.


ΝΚ: Πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου, που καλύπτω το πολιτικό ρεπορτάζ, ακούω την έννοια ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς  και της σοσιαλδημοκρατίας. Μου λέτε παρακαλώ πώς προσδιορίζεται ο όρος ανασυγκρότηση;

Σπύρος Λυκούδης :Νομίζω ότι η ιστορική διαδρομή δεν ήταν ακριβώς έτσι. Να σας θυμίσω ότι για δεκαετίες το ΠαΣοΚ δήλωνε ότι γύρω του κινείται όλος αυτός ο χώρος, δηλαδή το ΠαΣοΚ ήταν η ρίζα, η σφραγίδα όλου αυτού του χώρου.
«ΠαΣοΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ήταν το βασικό του πρόταγμα κάθε φορά. 
Επομένως η ανασυγκρότηση του χώρου, με δεδομένο ότι περνάει σήμερα βαθειά κρίση και είναι πολυδιασπασμένος και πολυκερματισμένος, δεν υπήρχε ως αντίληψη. Υπήρχε η αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός ο χώρος. Και στο χώρο της  Αριστεράς υπήρχαν διάφορες δυνάμεις, η κάθε μία με τη δική της αντίληψη. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που σήμερα συζητιέται είναι η ανάγκη να ανασυγκροτηθεί αυτός ο χώρος, ο οποίος έχει υποστεί και εκλογική καθίζηση. Έτσι δεν είναι;
Ενώ ταυτόχρονα όλες οι δημοσκοπήσεις, όλες,  μα όλες οι δημοσκοπήσεις, καταγράφουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον ενός πολύ μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας  για την ύπαρξη ενός τρίτου πόλου, που κινείται ή πρέπει να κινείται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον Σύριζα. Αν αυτό το πράγμα είναι αληθές, όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι κινούνται σε αυτόν το χώρο, αναπτύσσουν  ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα. Ένα τέτοιο ενδιαφέρον αναπτύσσει και το δικό μας κόμμα. Υποθέτω ότι αυτό το διήμερο με αυτή τη συνάντηση που έχει το ΠαΣοΚ, το ενδιαφέρον αυτό καταθέτει επίσης.


 ΝΚ:Το ερώτημα μου ήταν προσδιορισμένο σε όσα είπε ο Κουβέλης το πρωί. Εξαίρεσε, απέκλεισε από το χώρο αυτό το ΠαΣοΚ και είπε συγκεκριμένα ότι «Το ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο συνδιαμόρφωσης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.»

Σπύρος Λυκούδης: Κοιτάξτε να δείτε, αν ξεκινήσουν οι διεργασίες, οι όποιες διεργασίες, θεωρητικές ή  και με πρωτοβουλίες  για τη διερεύνηση αυτού  του αιτήματος της ανασυγκρότησης  του χώρου, η ΔΗΜΑΡ θα μπει με μια σαφώς επεξεργασμένη πρόταση για να δει τι ακριβώς θέλει. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανίχνευσης των δικών μας πολιτικών. Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος  του κομματος όταν μιλάει για το ΠαΣοΚ του κ.Βενιζέλου  αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές που εκφράζονται από αυτόν τον  χώρο και πως αυτές σφραγίζονται από τα πρόσωπα. Γιατί επίσης έχει πει, και μάλιστα με μεγάλη έμφαση ότι αυτός ο χώρος της Κεντροαριστεράς αυτοσυγκροτούμενος περιλαμβάνει τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς ή της σύγχρονης  αριστεράς όπως εμείς θέλουμε να λεγόμαστε, αλλά περιλαμβάνει και τον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.


ΝΚ: Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Πληροφορούμαι ότι , υπάρχει μια κινητικότητα, ενδεχομένως σαν έχουμε εξελίξεις και μέσα στα απόμενα εικοσιτετράωρα,  μιας πρωτοβουλίας προσωπικοτήτων οι οποίοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο, οι οποίοι φαίνεται να προτείνουν μεταξύ άλλων, να ανοίξει η συζήτηση, να δημιουργηθεί τώρα ένα κόμμα που θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές και στο οποίο θα συμμετάσχουν προσωπικοτήτες, κινήσεις ρεύματα, τύπου Ιταλικής Ελιάς. Αναρωτιέμαι εάν η Δημοκρατική Αριστερά, εφόσον εκδηλωθούν τέτοιες πληροφορίες, είναι πρόθυμη να συζητήσει στην εκλογική αναμέτρηση του 2014 και αφορά στο ευρωκοινοβούλιο, ένα ενδεχόμενο συμμετοχής της σε ένα ευρύτερο σχήμα. Φαίνεται ότι την πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο πανεπιστημιακός κ.Γιάννης Βούλγαρης

Σπύρος Λυκούδης Ξέρω για την πρωτοβουλία. Κατά την δική μου εκτίμηση όπως και πολλών άλλων ο κ.Βούλγαρης είναι μια εξαιρετική περίπτωση  έλληνα διανοητή και νομίζω ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πρόεδρός του κόμματός μας σε μια συζήτηση που είχαμε πριν από μέρες για αυτό το θέμα μου είπε με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ότι και εκείνος, όπως και εμείς όλοι περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία για να δούμε τι θα ζητήσει, τι θα προτείνει.


ΝΚ: Να καταλάβω λοιπόν, το ερώτημα που σας έθεσα είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να τύχει σχετικής επεξεργασίας; Είναι ένα θέμα   μπορεί να συζητήσετε και μπορεί να παραμένει  ανοιχτό; Μπορεί δηλαδή η Δημοκρατική Αριστερά να κατέλθει στις Ευρωεκλογές σε ένα ευρύτερο σχήμα;

Σπύρος Λυκούδης Το προσδιορίζεται πολύ συγκεκριμένα και δίχως να έχουμε κάνει μια τέτοια κουβέντα ο γραμματέας του κόμματος πολύ δύσκολα μπορεί να σας απαντήσει. Εγώ λέω πάντως, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές  υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης  και της διατήρησης της πολιτικής, προγραμματικής και της οργανωτικής αυτοδυναμίας της η ΔημΑρ είναι διατεθειμένη να μπει σε μια ευρύτερη κουβέντα για το τι μπορεί να γίνει στο χώρο.


 ΝΚ: Σε αυτή την κουβέντα μπορεί να προσέλθει ακόμα σε χωρίς ταμπού σε ότι αφορά την ηγεσία της ή την ηγετική της ομάδα;

Σπύρος Λυκούδης Κοιτάξτε τώρα, ποτέ η σύγχρονη αριστερά, η δική μας αριστερά με το πολιτικό της ήθος, δεν είχε βασικό ενδιαφέρον για το τί θα γίνουν τα στελέχη της ή η ηγεσία της. Και το λέω και το εννοώ. Πρέπει όμως να σας πω ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, κατά την  δική μου  την πεποίθηση, ένας από τους πιο αξιόπιστους και άφθαρτούς πολιτικούς ηγέτες σε αυτή τη χώρα είναι ο Φώτης ο Κουβέλης.


 ΝΚ: Περιγράψτε λοιπόν τους υπαρκτούς κινδύνους  στην εκλογική Αυτοδιοικητική αναμέτρηση στην Αθήνα, μιας και τους αναφέρατε;
Σπύρος Λυκούδης   Η μεγάλη οικονομική κρίση, η νέα φτώχεια και τα σκληρά μέτρα στην κοινωνία σε συνδυασμό με τον διασυρμό που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα η πολιτική, οι πολιτικοί  και το κοινοβούλιο έχουν οδηγήσει επι θύραις στην Αθήνα, τη μαύρη Χρυσή Αυγή. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ο δημοκρατικός κόσμος της Αθήνας να ορθώσει ένα μέτωπο, αλλιώς οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και εκ των υστέρων τα λάθη δεν διορθώνονται.
ΝΚ: Να υποθέσω ότι η ΔημΑρ θα προτείνει και παλι την επανεκλογή του κ.Καμίνη;  Ήταν και η πρότασή της άλλωστε στις προηγούμενες εκλογές.

Σπύρος Λυκούδης   Δεν το έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα, αλλά η προσωπική μου γνώμη, όπως έχω πεί και σε άλλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις είναι πως ο κ.Καμίνης  ακριβώς επειδή είναι ένας ανεξάρτητος Δήμαρχος και δεν έχει κομματική ένταξη και δεν εξαρτάται από τις κομματικές επιλογές ενός χώρου, μπορεί να αποτελέσει τον άνθρωπο γύρω από τον οποίο μπορεί να συσπειρωθεί ένα ευρύτατο πολιτικό και αυτοδιοικητικό κίνημα ακριβώς για να αποκρούσει και τον κίνδυνο που σας έλεγα πρίν.