Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την παραίτηση του Γ. Παπαλιού

Σε μια στιγμή που ο ελληνικός κινηματογράφος κατακτά επάξια τη θέση του και την προβολή του στη διεθνή σκηνή, η παραίτηση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργου Παπαλιού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη έλλειψη στρατηγικής για τη χρηματοδότηση και στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής, επιβεβαιώνει την ανυπαρξία πολιτιστικής πολιτικής στον τομέα αυτό από το αρμόδιο Υπουργείο.
 Επιπλέον, οι δημόσιες καταγγελίες του Γ. Παπαλιού τόσο για την αδράνεια του Υπουργείου, όσο και για τις λανθασμένες επιλογές και προτεραιότητες, καθιστούν επείγουσα την επανεκκίνηση της συζήτησης για την οργάνωση, το θεσμικό πλαίσιο και τη στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσει το Υπουργείο στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει επανειλημμένως συγκεκριμένες προτάσεις και έχει ζητήσει την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (επιστροφή φόρου από τα εισιτήρια, απόδοση του 1,5% από τα διαφημιστικά έσοδα των τηλεοπτικών καναλιών για την παραγωγή ταινιών, tax shelter, επανεκκίνηση στη ροή της χρηματοδότησης από το Ε.Κ.Κ.). Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει σταθερά το διάλογο και τονίζει την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για τη στήριξη και την προώθηση του εγχώριου οπτικοακουστικού προϊόντος.