Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ :
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" για τη Χρυσή Αυγή


Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις και με πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.  Επιπλέον, πρέπει να διαλυθούν οι όποιοι διασυνδεμένοι θύλακοι εντός του κρατικού μηχανισμού που  παρείχαν κάλυψη στη  Χρυσή Αυγή.
 Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει πλήρως τις ενέργειες νομικής αντιμετώπισης. Επισημαίνουμε, όμως, ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος σε πολιτικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο παραμένει ανοικτό ζήτημα. Η σύγκρουση αφορά την ίδια την προστασία της ανοικτής κοινωνίας Και σε αυτή την κατεύθυνση  δεν ωφελούν στρατηγικές που, αντί να προωθούν  τη συντονισμένη δράση έναντι της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης,  επιδιώκουν να  αποκομίσουν κομματικά οφέλη. 
Η συνεννόηση και κοινή δράση των κομμάτων της δημοκρατίας και όλων των δυνάμεων της κοινωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ξερίζωμα της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και την αντιμετώπιση των απάνθρωπων ιδεών της. Η καλύτερη απάντηση στο νεοναζιστικό κόμμα είναι η νομιμότητα και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Η Χρυσή  Αυγή πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με :
·      Την αυστηρή εφαρμογή των νόμων από τα όργανα του κράτους έναντι των πράξεών της και την πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
·         Την ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας .
·         Την πολιτική παρέμβαση και κοινωνική δράση για την αντιμετώπιση των έκρυθμων κοινωνικών καταστάσεων.
Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει παράγοντας επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και να ορίσει τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης.


30/09/2013