Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

«κεραυνοί» Μανιτάκη κατά Σαμαρά

«κεραυνοί» Μανιτάκη κατά Σαμαρά

03 Sep, 2013

timthumb

«Δεν είναι δυνατόν να μας παίζουν οι τεχνοκράτες»

Βαριές καταγγελίες για την κυβέρνηση Σαμαρά εξέφρασε χθες ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
του Γιώργου Μελιγγώνη
Ο συνταγματολόγος, που αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, υπερασπίστηκε το έργο του, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μόνιμες επιτροπές και εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ενώ επισήμανε ότι «έχει 100% αναπαυμένη τη συνείδησή του».
Ο Αντώνης Μανιτάκης, οι σχέσεις του οποίου με το Μέγαρο Μαξίμου βάδισαν πολλές φορές επί ξυρού ακμής, τόνισε ότι «τον είχαν στοχοποιήσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα υπουργικά καθήκοντα», ενώ υπογράμμισε πως σε ό,τι έκανε, «δεν βάδισε μόνος του». «Δεν βάδισα μόνος μου. Ήρθα να εκτελέσω μια διεθνή συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα το 2011, -επί εποχής Ρέππα-, με την task force, όπου είχε ένα συστηματικό, ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Έγινε έργο… Το πιο σημαντικό για μένα και αυτό που χρειάζεται η ελληνική διοίκηση είναι τα περιγράμματα θέσεων και απόστολων. Απ’ ότι ξέρω, όλο αυτό το διάστημα, άρχισαν να εφαρμόζονται. Ετοιμάζονται τα περιγράμματα των θέσεων… Καθιερώσαμε -και έγιναν, αλλά δεν βγήκαν στην δημοσιότητα-, τα υπουργεία των συντάσεων. Όλο αυτό το διάστημα κάθε γενική διεύθυνση βάζει τους στρατηγικούς της στόχους και κάθε διεύθυνση τους επιχειρησιακούς της στόχους. Αυτό που έπρεπε να σκεφτεί η ελληνική διοίκηση –που δεν το είχε γνωρίσει ποτέ-, είναι να γίνει μια επιχειρησιακή διοίκηση. Πρέπει να κάνει δημόσιες πολιτικές. Δεν έκαναν δημόσιες πολιτικές, περνούσαν τους νόμους. Χωρίς δημόσια πολιτική δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
«Ο Στυλιανίδης δεν συνεργάστηκε καθόλου»
Αναφερόμενος στην «κινητικότητα» στο Δημόσιο, επισήμανε πως «ήταν ένα γιγάντιο έργο» και τόνισε πως «δεν είναι απλό να μετακινήσεις 25.000 υπαλλήλους από μια υπηρεσία που περισσεύουν σε μια άλλη που υπάρχει ανάγκη». «Επί 6 μήνες, κυρίως ασχοληθήκαμε με αυτό και είχαμε συνεργασία με τους υπουργούς», είπε ο Αντώνης Μανιτάκης, που κατήγγειλε επωνύμως τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «δεν είχε συνεργαστεί σχεδόν καθόλου». « Δεν ήταν πρόθυμοι όλοι να δώσουν στοιχεία. Να μιλήσω πιο συγκεκριμένα και επώνυμα επιτέλους. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε συνεργαστεί σχεδόν καθόλου, αλλά δεν ευθύνεται μόνο το υπουργείο. Ευθύνονται οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Ούτε αυτοί έδειχναν προθυμία, παρόλο που είχαν υπογράψει μια διεθνή συμφωνία με τη Γερμανία, για την αξιολόγηση των δομών των Δήμων και των Περιφερειών, η οποία δεν είχε προχωρήσει καθόλου. Έδειξαν μια σχετική αδιαφορία», είπε ο κ. Μανιτάκης.
«Μπάχαλο η σημερινή κινητικότητα»
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι αυτό που γίνεται σήμερα «δεν έχει σχέση με αυτό που ετοιμάζαμε όλο αυτό το διάστημα σε συνεννόηση με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα» και, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις ενέργειες του νυν υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε: «Αυτό εδώ; Μπάχαλο είναι. Τι εξορθολογισμό εξυπηρετεί, για παράδειγμα, η μεταφορά των δημοτικών αστυνομικών στην κεντρική διοίκηση; Καταρχήν, δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Δεν ξέρω πώς το ανακάλυψαν. Δεύτερον, δεν είναι κινητικότητα αυτό. Δεν λέει παίρνω κάποιους υπαλλήλους –όπως το είχαμε σχεδιάσει- και τους πάω όπου υπάρχει ανάγκη».
Ο Αντώνης Μανιτάκης, πάντως, επέρριψε στην τρόικα την ευθύνη για το «ξήλωμα» της «αρχικής» κινητικότητας. «Ρίχνω την απόλυτη ευθύνη σε αυτό το πεδίο στην Τρόικα. Έκανε συνειδητή επιλογή. Σμπαράλιασε με πολιτικούς σκοπούς την κινητικότητα. Παρέβη το μνημόνιο και τις μνημονιακές υποχρεώσεις η ίδια», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης και τόνισε πως είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν μόνιμες επιτροπές Ελλήνων εμπειρογνωμόνων σε όλα τα υπουργεία, οι οποίες να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις και να έχουν γνώση αυτών. «Δεν έχουμε εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Δεν είχαν εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης…. Η χώρα έπρεπε να έχει εθνική πολιτική διαπραγμάτευσης, με εμπειρογνώμονες, σε μόνιμη βάση. Δεν είναι δυνατόν να μας παίζουν αυτοί, που έχουν εκπαιδευτεί, με τα τεχνικά τους κλιμάκια, είτε με διαπραγματευτές που αυτή είναι η δουλειά τους και εμείς να μην έχουμε κάτι μόνιμο. Κάθε φορά να πηγαίνει διαφορετικός υπουργός, είτε λέγεται Μανιτάκης, είτε λέγεται Μητσοτάκης, να μην ξέρει τι έχει γίνει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, να μην έχει τους φακέλους, αλλά κυρίως να μην έχουμε μόνιμο τεχνικό κλιμάκιο», επισήμανε ο κ. Μανιτάκης, που κατέληξε ζητώντας συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
«Όχι στον εμφύλιο σπαραγμό»
«Είναι δυνατόν η χώρα να περνάει τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της, χωρίς διέξοδο ύστερα από τέσσερα χρόνια και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε, να ζούμε έναν εμφύλιο σπαραγμό και να αρκούμαστε συνέχεια να λέμε ποιος φταίει και ποιος είναι ο κλέφτης; Προφανώς φταίει η ελληνική πολιτική τάξη, προφανώς φταίει η φαυλότητα, η πελατειοκρατεία. Αλλά εκεί είμαστε ακόμα; Δεν πρέπει επιτέλους να πούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα κι ενωμένοι; Δεν έχουμε άλλη λύση», κατέληξε ο πρώην υπουργός.