Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Προοδευτικός τρίτος πόλος και Δημοκρατική Αριστερά Σάκης Παπαθανασίου

Προοδευτικός τρίτος πόλος και Δημοκρατική Αριστερά
Σάκης Παπαθανασίου, Μακεδονία, 01/09/2013

Η πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού «τρίτου πόλου» προκύπτει ως αναγκαιότητα για την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης προς τις πολιτικές που κυριαρχούν στην ζωή της χώρας. Δεν έχει νόημα ως στόχευση κομματικής αναπαραγωγής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η πολιτική πρόταση του τρίτου πόλου αφορά πρωτίστως μια πολιτική εξόδου από την κρίση και μια νέα προοπτική για τη χώρα. Η πρόταση αυτή είναι διαφορετική από αυτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αφορά ούτε στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου ούτε στην ανέξοδη και λαϊκίστικη μονομερή καταγγελία του που αρνείται κάθε αλλαγή. Αφορά την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ταυτόχρονα όμως με δημοκρατία - κοινωνική συνοχή - ανάπτυξη προς όφελος όλων.

Τα πολιτικά όρια του εγχειρήματος του τρίτου πόλου είναι ευρεία. Η πρόταση δεν αφορά μόνο όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Αφορά τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, το τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που αναζητά δρόμους υπέρβασης της καθεστηκυίας πολιτικής, τις δυνάμεις του δημοκρατικού μεταρρυθμισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων και όλους όσους θέλουν να αντιπαρατεθούν στη συρρίκνωση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Σημαντική πρόκληση είναι η συμμετοχή δυνάμεων από την κοινωνία των ενεργών πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις επιλογές του και αντικειμενικά αυτοπροσδιορίζεται σε ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο. Ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με συντηρητικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας σε πληθώρα θεμάτων που θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Δεν αποκλείουμε τίποτα στο μέλλον όμως όσο είναι ταυτισμένο με την πάση θυσία συμμετοχή στην κυβέρνηση και συναινεί σε συντηρητικές πολιτικές δεν μπορεί να αποτελέσει συστατικό στοιχείο αυτής της πρότασης.

Ο τρίτος πόλος παράλληλα στοχεύει στην ανανοηματοδότηση της πολιτικής και της σχέσης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Στην ενίσχυση των διαδικασιών καθορισμού της πολιτικής « από τα κάτω προς τα πάνω» , την προσέγγιση επί του πραγματικού χωρίς καλλιέργεια αυταπατών, την υπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος, την θεσμική θωράκιση και την αυτονομία, την ενίσχυση των διαδικασιών λογοδοσίας, την ανατροπή του αποκλεισμού των νέων και την ισότιμη θέση τους στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο.

Η πολιτική λειτουργία του τρίτου πόλου, δεν θα είναι απλό παρακολούθημα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά θα κατοχυρώνει τις σχέσεις ισοτιμίας των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και στις δράσεις που αναπτύσσονται.