Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ :
Αποφάσεις του Τομέα Παιδείας και  Έρευνας  της ΔΗΜΑΡ.

Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε το Σάββατο 21-9-2013 με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης.
Τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση:
1.     Οι αυθαιρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και η κατάσταση στα σχολεία της Β’/θμιας Εκπαίδευσης
2.     Η απάντηση των εκπαιδευτικών και η πολιτική της ΟΛΜΕ
3.     Η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ
Η σύσκεψη κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:
1.     Το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει της απορρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Κατάργηση ειδικοτήτων τεχνολογικής εκπαίδευσης, δημιουργία πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού, μετατάξεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών με αδιαφανείς και αυθαίρετες διαδικασίες, συρρίκνωση καινοτόμων δράσεων π.χ ολοήμερο σχολείο και κενά στα σχολεία διαμορφώνουν ένα νέο επισφαλές για τους εκπαιδευτικούς και για το δικαίωμα στη γνώση των Ελλήνων πολιτών περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί δικαίως ανησυχούν και οργίζονται. Δεν μπορεί η βαθειά κρίση που περνάει η χώρα να δικαιολογήσει τις επιλογές του υπουργείου.
2.     Η εύλογη ανησυχία-οργή των εκπαιδευτικών  για την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δεν δικαιολογεί την ηγεσία της ΟΛΜΕ για τις επιλογές της. Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών έχει επιλέξει μορφές αγώνα που περιθωριοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και το κάνουν να επιστρέφει στις σχολικές αίθουσες χωρίς να έχει τίποτα κερδίσει. Αντίθετα η επιλογή των πενθήμερων απεργιών και η σταδιακή αποδυνάμωσή τους κάνει το υπουργείο ακόμα ισχυρότερο για να επιβάλει την πολιτική του. Καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να μην συντελέσει στον εκφυλισμό των κινητοποιήσεων, να κατανοήσει την αδυναμία των εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε απεργίες διαρκείας και να αφουγκραστεί την αγωνία των εκπαιδευτικών, των μαθητών αλλά και των  γονιών τους για ανοιχτά σχολεία.

3.     Η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση δεν αντιστοιχεί στην αναγκαιότητα εξορθολογισμού και αναβάθμισης των διοικητικών λειτουργιών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Γίνεται χωρίς αξιολόγηση των δομών και χωρίς κανένα σχέδιο. Θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στα στοιχειώδη καθήκοντά τους. Εμείς στηρίζουμε την κινητικότητα που αποβλέπει στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού από θέσεις που πλεονάζουν σε θέσεις που ελλείπουν και έχουν διαπιστωθεί κενά μετά από εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών των πανεπιστημίων. Είναι ανάγκη να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις και να μην γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις της τρόϊκας.