Βλέποντας την τελευταία συνέντευξη του Λεωνίδα Κύρκου παραμονές της επετείου της 17ης Νοέμβρη θυμήθηκα τον λόγο που εκφώνησα στην κεντρική εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων μπροστά στο δημαρχείο του Ρεθύμνου λίγο πριν την καθιερωμένη πορεία ως πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος.
Ο λόγος λοιπόν αυτός παρουσίαζε ότι το κεντρικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν η σύγκρουση. Δεν αμφιβάλλω ούτε στιγμή ότι αυτό παραμένει και σήμερα το μήνυμα. Απλώς έχω αλλάξει γνώμη για το περιεχόμενο της σύγκρουσης αλλά όχι για τον τρόπο της σύγκρουσης σε αντίθεση με άλλους συντρόφους της αριστεράς που έχουν αλλάξει γνώμη για τον τρόπο της σύγκρουσης αλλά δεν έχουν αλλάξει γνώμη για το περιεχόμενο της σύγκρουσης.
Το περιεχόμενο της σύγκρουσης έχει αλλάξει έτσι κι αλλιώς γιατί ζούμε σε άλλες εποχές, νέες ανάγκες, νέα κοινωνικά δεδομένα, νέες κοινωνικές συνθήκες σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Το σύνθημα "ψωμί-παιδεία- ελευθερία" σαφώς και παραμένει επίκαιρο αλλά άλλα συνθήματα όπως το "κάτω η Χούντα", "έξω οι Αμερικάνοι"," Λαϊκή εξουσία" κλπ δεν αντιστοιχούν στις σημερινές συνθήκες.
Αντίθετα ο τρόπος που έγινε η εξέγερση παραμένει όσο ποτέ επίκαιρος αν και αποσιωπάται και υποβαθμίζεται από το σύνολο σχεδόν των αριστερών αλλά και όλων των κομμάτων.
Φανταστείτε η εξέγερση του Πολυτεχνείου να περιείχε καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, κουκουλοφόρους, επιθέσεις στα σώματα ασφαλείας με μολότοφ, καδρόνια, αντιασφυξιογόνες μάσκες...
Θα έδιναν το δικαίωμα στη Χούντα να ισχυριστεί ότι απέναντι στη βία των διαδηλωτών η βία της εξουσίας ήταν η απάντηση.
Εκείνο όμως που έκανε στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων αυτά τα παιδιά ήρωες δεν ήταν η κατάληψη αλλά η ηθική τους υπεροχή που πρόταξαν τα στήθη τους μπροστά στα άρματα με τη δύναμη του λόγου, της λογικής, της εθνικής συμφιλίωσης, της εθνικής ευθύνης.
Δεν φωνάζαν "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι", δεν έκραζαν "φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες", "ή αυτοί ή εμείς" αλλά φώναζαν με όλη τη δύναμή τους "είμαστε αδέρφια", "είμαστε άοπλοι".
Και βέβαια λοιπόν η σημερινή νέα γενιά, η νεολαία μας , η μαθητική και φοιτητική κοινότητα πρέπει να συγκρουστεί με την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την κοινωνική αδικία, τον αποκλεισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τον αυταρχισμό και πολλά ακόμη αλλά πώς;
Υιοθετώντας τον τρόπο των φοιτητών του πολυτεχνείου που δεν βιαιοπραγούσαν , δεν χυδαιολογούσαν και προέβαλλαν συνθήματα που μπορούσαν να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους ή με τον τρόπο των σημερινών "επαναστατών" που υβρίζουν, χυδαιολογούν, καταστρέφουν, φορούν κουκούλες και πολλές φορές περνούν στην αυτοδικία και την τρομοκρατία.
Το Πολυτεχνείο μπορεί να είναι η αποενοχοποίηση μιας κοινωνίας που ανέχτηκε τη χούντα 7 χρόνια (δυστυχώς) κάποιοι συνέχιζαν να ζουν την καθημερινότητά τους και κάποιοι κάνανε φυλακή και βασανιστήρια και να μη το κρύψουμε ήταν αριστεροί αυτοί, αλλά το μεγαλείο του ήταν ότι δεν αντέταξε στη βία της δικτατορίας τη βία του όχλου αλλά τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης με τρόπο ειρηνικό, με όπλο το σύνθημα "είμαστε άοπλοι", με όπλο την ηθική και λογική υπεροπλία που μπορεί εκείνη τη στιγμή να φάνηκε ηττημένη αλλά μετέπειτα καθιερώθηκε ως στιγμή ηρωισμού και ηθικής εξύψωσης.
Απαντά λοιπόν ο Κύρκος στην ερώτηση του Σ.Θεοδωράκη για το πώς αντιμετωπίζουν μερικές φορές οι σύντροφοί του αριστεροί τη βία...όχι μόνο την ανέχονται αλλά μερικές φορές ορισμένοι την υποδαυλίζουν και δημιουργούν επεισόδια για προβολή.
Είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι......
Αυτή είναι η δύναμή μας, δείχνουμε τα πρόσωπά μας, δεν επενδύουμε στην καταστροφή, οι ιδέες μας και τα όνειρά μας είναι τα όπλα μας, ο διάλογος και η συμφιλίωση είναι ο στόχος μας, η ανεκτικότητα και αποδοχή του διαφορετικού είναι ο πολιτισμός μας.
Και για αυτούς που θα μου πουν δεν βρήκες τίποτε να πεις για το μνημόνιο και την ανάγκη να παλέψει η νέα γενιά αντιμνημονιακά...θα τους απαντήσω ότι αυτά που γράφω παραπάνω είναι αρκετά. Κανείς δεν είναι πιο αντιμνημονιακός από κανένα αλλά ο ιδεολογικός και πολιτικός διάλογος δεν θα συνεχίσει να γίνεται έτσι γιατί είναι μεγάλο λάθος. Αντιμνημονιακοί είναι και η Χ.Α. και οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ . Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Και η ΔΗΜΑΡ και η Ν.Δ. επίσης έχουν δηλώσει αντιμνημονιακοί...Ξεχάσαμε λοιπόν τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές της δεξιάς και της αριστεράς και πλέον έχουν μπει νέες διαχωριστικές γραμμές που εμφανίζουν τους Έλληνες είτε ως πατριώτες (Χ.Α. , ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ) είτε ως Μερκελιστές (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) ;
Είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι.......