Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μ. Γιαννακάκη: «Για γέλια οι αιτιολογίες του υπ. Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης»


Μ. Γιαννακάκη: «Για γέλια οι αιτιολογίες του υπ. Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης»

Η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τροπολογία για να συμπεριληφθούν στο υπάρχον Σύμφωνο Συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια. Το ερώτημα είναι αν θα την δεχτεί ο Χαρ. Αθανασίου, που φέρεται να υπαναχώρησε από την αρχική στάση του ύστερα από πιέσεις .

Τροπολογία για να συμπεριληφθούν στο υπάρχον Σύμφωνο Συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια κατέθεσε την Παρασκευή η ΔΗΜΑΡ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σχετική τροπολογία αναμένεται και από το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε ανακοινώσει λίγες μέρες ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καταδίκασε την Ελλάδα για διακρίσεις κατά των ομόφυλων ζευγαριών. Το ερώτημα είναι αν θα δεχτεί την τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, που φέρεται να υπαναχώρησε από την αρχική στάση του ύστερα από πιέσεις.
Ο υπουργός ισχυρίζεται τώρα ότι περιμένει την «τελική απόφαση» (sic) του Δικαστηρίου για να τη μελετήσει (σ.σ. η απόφαση εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου), και προβάλλει το επιχείρημα ότι είναι άσχετη η τροπολογία με το νομοσχέδιο.
«H αιτιολογία που προβάλλει το υπ. Δικαιοσύνης μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει σε όποιον ξέρει λίγο την κοινοβουλευτική πρακτική. Συνηθίζουν να φέρνουν τροπολογίες από τελείως άσχετα υπουργεία και τους πείραξε αυτή που είναι συναφούς υπουργείου; Λέει επίσης ο κύριος υπουργός ότι θέλει να μελετήσει την απόφαση. Ας τη μελετήσει λοιπόν! Εμείς την έχουμε μελετήσει από τότε που βγήκε», λέει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.
Η ΔΗΜΑΡ είχε ξανακαταθέσει την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα Βασανιστήρια, αλλά την απέσυρε επειδή θεώρησε ο υπουργός ότι δεν ήταν σχετική. Τόσο η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ όσο και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνουν στα ομόφυλα ζευγάρια το υπάρχον σύμφωνο, που όμως κρίνεται ανεπαρκές. Πρόταση νόμου για ένα σύμφωνο που παρέχει στα ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια πλήρη ασφαλιστικά, φορολογικά και κληρονομικά δικαιώματα, χωρίς το δικαίωμα στην υιοθεσία, έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες διατάξεις, οι οποίες απουσιάζουν από τη δική μας πρόταση. Εδώ είμαστε για να τη δούμε», λέει η κ. Γιαννακάκη και προσθέτει: «Δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να καταδειχτούν οι πραγματικές διαθέσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες. Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουμε την πολυτέλεια συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, δεν είναι θέμα μικροπολιτικής. Αυτό το απέδειξε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Μεγάλη Βρετανία, που στηρίχθηκε στη μειοψηφία των συντηρητικών και υπερψηφίστηκε από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους».
efsyn.gr