Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αποσπάσματα από την Ομιλία στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ του Δημήτρη Χατζησωκράτη


  • Αποσπάσματα από την Ομιλία μου στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ(2-3/11/2013) για τις Θέσεις προς το 2ο Συνέδριο.
    …Έρχομαι τώρα στο ζήτημα που θα μας ταλανίσει ως το 2ο συνέδριο και το οποίο θα ευχόμουν πολύ να « κλείσει» με τις αποφάσεις του.
    Πρόκειται για την υπόθεση της έκκλησης / πρότασης των 58 ή όπως προσδιορίζεται πλέον με εσωκομματικούς όρους η έκκληση των 306 συντρόφων/ ισσών να μπει η ΔΗΜΑΡ στον ΔΙΑΛΟΓΟ.
    Θα ήθελα να απαντήσω σε 4 ερωτήματα που τίθενται στον δημόσιο διάλογο και να θέσω και εγώ με τη σειρά μου άλλα 2 ερωτήματα:
    ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο : «Πως εμείς, το κόμμα του ΔΙΑΛΟΓΟΥ, λέμε όχι στον ΔΙΑΛΟΓΟ;». Και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ!
    ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥΣ: Αυτό υποθέτουμε όλοι/ ες ότι δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ. Έρχεται από τα βάθη μιας τουλάχιστον εικοσαετίας όταν το ζήτημα τίθονταν, με διαφορετικούς βεβαίως όρους, και αφορούσε αποκλειστικά το «ηγεμονικό ΠΑΣΟΚ».
    ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ: Εδώ, λοιπόν, είναι το θέμα. Ως Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έχουμε προσδιορίσει ότι στην υπόθεση αυτή, της δημιουργίας του Τρίτου Πόλου, πρέπει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση, ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ από τη μια, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ από την άλλη.
    ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ! Δεν συζητάμε όμως ούτε γενικά ούτε εν κενώ. Κανείς / μία δεν μπορεί να πει όχι στην οριοθέτηση. Τουλάχιστον προς τα αριστερά υπάρχει μεγάλη συμφωνία. Προς τα δεξιά όμως; Εδώ υπάρχει το μείζον ζήτημα. Γιατί προς τα δεξιά, στη φάση αυτή που διανύουμε δεν είναι απλώς η παραδοσιακή Δεξιά η ΝΔ, είναι οι ασκούμενες πολιτικές που προσδιορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Κι εδώ συμμετέχει και συμβάλλει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
    «Μα να κάνουμε διάλογο και να συζητήσουμε τις ασκούμενες πολιτικές και να πούμε τα δικά μας», αντιτείνουν οι 306!
    Ακριβώς, αυτό κάνουμε δημόσια, καθημερινά. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι! Γιατί άραγε πρέπει να είμαστε σε ένα Φόρουμ και να ασχολούμαστε με αυτό;
    ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: «Είναι δυνατό να θέλετε να συζητάτε με τον Καστανίδη, τον Μπεγλίτη, τον Λοβέρδο και να μην θέλετε να συζητάτε με τον Αλιβιζάτο, τον Βούλγαρη, την Καστρινάκη και τον Πολίτη;»
    Περί αυτού πρόκειται; Εγώ θέλω να συζητώ και με όλους/ες αυτούς/ες- και το έκανα και χθες, θα το κάνω σήμερα και προφανώς και αύριο. Όπως επίσης θέλω να κουβεντιάζω και με τον Σαχινίδη και τον Γρηγοράκο και τον Μανιάτη και τον Ρήγα.
    Αυτό είναι το ζήτημα; Το ζήτημα είναι το τι ακριβώς θα συζητάμε! Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας για την Ομοσπονδιακή Ευρώπη, για το πώς θα διαμορφώσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, μπορεί να είναι επαρκείς για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα του σήμερα;
    Η ιδέα «ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ» όταν την επικαλούνται αποτελεί ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟ. Θα αποδεχθούμε μια φυγή προς τα εμπρός, αγνοώντας την πραγματικότητα που χτίζεται μέρα με την μέρα; Αγνοώντας τις μικρές και μεγάλες αποφάσεις που διαμορφώνουν το σήμερα και καθορίζουν το αύριο των πολιτών;
    Το όλο ζήτημα είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ με τη θέση του στην Κυβέρνηση. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ. Το έχω πει σε διάφορους τόνους. Αν αύριο το σημερινό ΠΑΣΟΚ άλλαζε θέση στο πολιτικό σκηνικό, τότε όλα θα έπρεπε να τα δούμε από την αρχή.
    ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο: «Ζητάτε από το ΠΑΣΟΚ να φύγει, να ρίξει την Κυβέρνηση και να πάμε στις εκλογές;»
    ΟΧΙ! Το έχουμε πει αρκετές φορές. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Αυτό σημαίνει ότι και η Κυβέρνηση που θα τις υλοποιήσει μπορεί να υπάρξει από τη σημερινή Βουλή, με άλλη συμφωνία, άλλες στοχεύσεις και άλλες αλληλοδεσμεύσεις. Κι εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συμβολή μας σε αυτή την υπόθεση .
    ΕΡΩΤΗΜΑ4ο: «Καλά όλα αυτά, αλλά μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ήσασταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μην συνομιλείτε με αυτούς που συγκυβερνήσατε;»
    Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο την τελευταία περίοδο συμμετείχα σε πολλαπλές συναντήσεις με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές επιλογές, να καθορίζουμε κοινές στάσεις εντός κυβέρνησης και να οδηγούμε ντεφάκτο σε ένα προοδευτικό πόλο μέσα στα πλαίσια της Κυβέρνησης τριμερούς συνεργασίας. Τώρα όμως είναι φανερό πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Το έχω πει με άλλα λόγια: δεν μπορείς να συμμετέχεις στον ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΟ και ταυτόχρονα να διεκδικείς και τη συμμετοχή στου στον ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ.
    Τελειώνω με τα δύο ερωτήματα, απευθυνόμενος σε όσους / ες θεωρούν ότι η προοπτική μας ως ΔΗΜΑΡ είναι ή μπορεί να βαδίσει με «το σχέδιο των 58» και ακόμη περισσότερο προς αυτούς / ες που πραγματικά με εκπλήσσουσα ζωτικότητα ενεργοποιούνται γι’ αυτό.
    ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο: Στο 2ο Συνέδριό μας ελπίζω να καταλήξουμε ότι στη μάχη των Ευρωεκλογών θα πάμε ως ΔΗΜΑΡ, με τις ευρύτερες δυνατές συμπορεύσεις, συγκλίσεις και συμπορεύσεις, χωριστά όμως από άλλα όμορα πολιτικά κόμματα. Τον προσεχή Ιανουάριο, το Σχήμα των 58 έχει ανακοινώσει ότι θα διοργανώσει συνδιάσκεψη για να αποφασίσει τα της καθόδου στις Ευρωεκλογές. Σε ποιο σχέδιο θεωρούν ότι θα ενταχθούν;. Υπέρ ποίου σχήματος θα προπαγανδίζουν και θα ζητούν την ψήφο;
    ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Μπορούν με βεβαιότητα να προβλέψουν και να αποκλείσουν – πολύ περισσότερο μετά τη δημοσίευση της Προγραμματικής Συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Βενιζέλο, θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές μακριά από την πρόσδεσή του και κοινή παρουσία του με την Νέα Δημοκρατία;